Sandarmohiin on haudattu myös suomalaisia.
Sandarmohiin on haudattu myös suomalaisia.
Suomalainen Viipuri oli 1930-luvulla vilkas kauppapaikka ja historian täyteinen matkailukohde. Aikakauden radio-ohjelmat kertovat rinkelikaupungin kaupankäynnistä ja kulttuurista sekä esittelevät Viipurin linnaa ja kaunista Monrepos-puistoa kartanoineen.
Aho & Soldanin mainoselokuvassa vuodelta 1938 esitellään eri käyttötarpeita kumille. Aina peltotyöläisen saappaista meijerityöntekijän essuun ja kaupunkilaisen polkupyörään on kumi kaikille tarpeen.
Raikas, patsastelematon henkilökuva toimittajalegendasta
"En minä ole mikään herrasmiehen perikuva, kaikkea vielä. Yks tavallinen Toivanen." Näin luonnehti itseään toimittajalegenda Erkki Toivanen vain kaksi kuukautta ennen kohtalokkaaksi osoittautunutta sairastumistaan.
Ylioppilaskunnan Laulajat on Suomen vanhin suomenkielinen kuoro. Oheisissa ohjelmissa seurataan vuonna 1883 perustetun maineikkaan mieskuoron vaiheita eri vuosikymmenillä. YL on tunteisiin vetoavaa tulkintaa ja kuorolaisille itselleen laulun ja sattumusten täyteistä aikaa.
Luonto on aina innoittanut säveltäjiä ja runoilijoita, niinpä luontokuvat kuuluvat mieskuorojen lauluissakin.
Isänmaalliset mieskuorolaulut
Mieskuorojen isänmaallisista lauluista piirtyy kuva kauniista luonnosta, mutta myös kovasta taistelusta. Voimakkaat teokset, kuten Finlandia ja Kaunehin maa saavat jykevistä miesäänistä tumman sävyn.
Kuulokuvassa vuodelta 1938 muistellaan pääsiäistaikoja.
Pääsiäinen on kirkollinen juhla, mutta juuri siihen on Pohjanmaalla liittynyt eniten uskomuksia ja noituutta. Pääsiäistaikoja muisteltiin Ylitalon tuvassa äänitetyssä kuulokuvassa vuonna 1938.
Väinämöinen ja Ilmarinen muodostivat laivaston rungon.
Panssarilaivat Väinämöinen ja Ilmarinen olivat ennen sotia Suomen laivaston ylpeys. Itsenäisen Suomen laivaston runkona olivat vallankumouksen pyörteissä Venäjän laivastolta Suomeen jääneet alukset.
Suomi on maa, jossa on hohtavat hanget ja jossa aurinko paistaa aina. Tällaista kuvaa markkinoitiin Suomesta maailmalle 1930-luvulla.
Puuta kaatui Sallan savotassa talvella 1938
Pakkanen paukkui ja lumi pöllysi maailman suurimmassa tukkisavotassa talvisodan alla. Puuta kaatui Sallan savotassa urakkatahtiin talvella 1938.
Hyvä ravihevonen maksaa loistoauton verran, todetaan vuonna 1938 valmistuneessa Viipurin seudun hevosjalostusta käsittelevässä filmissä.
Käärmeenlumoaja, elävä karhu, sirkusteltta ja muuta humpuukia oli tarjolla, kun Rovaniemellä pidettiin kevätmarkkinoita talvisotaa edeltävänä vuonna 1938.
Suomi vuonna 1938
Suomi oli ennen talvisotaa vaurastuva ja eteenpäin katsova maa. Kauppojen hyllyillä alkoi jo olla kulutustavaroita ja elämä näytti muutenkin hymyilevän.
Ensimmäinen kansainvälinen ilmailunäyttely Suomessa 1938
Liput liehuivat ja koneet kiilsivät, kun arvovieraat tutustuivat Suomen Ilmapuolustusliiton ilmailunäyttelyyn Helsingin Messuhallissa toukokuussa 1938.
Suomalaissopraano loi uransa Euroopassa.
Sopraano Aulikki Rautawaara (1906-1990) oli 1930-luvulta eteenpäin yksi tunnetuimmista suomalaisista laulajattarista.
Yksi näyttelijä Keijo Kompan tunnetuimmista töistä oli presidentti Paasikiven rooli. Komppa tulkitsi vahvasti Paasikiven tehtävää rauhanneuvottelijana ja sodanjälkeisen ajan presidenttinä.
Ystävät saavat kiihkeään luomistyöhön vaipuneen Eino Leino Ahonsaareen lomailemaan. Eletään levottomia sodanalusaikoja vuonna 1914.
Kirkkojen kellot julistavat joulun sanomaa ja piispa Aleksi Lehtonen herättelee kansalaisia hengellisestä uneliaisuudesta jouluaattona vuonna 1938.
Reipasta oli meno, kun partiolaiset pystyttivät talvileirinsä asumattomaan korpeen talvella 1938.