Hyppää pääsisältöön

nypläys

 • Krista Kososen vartaloa katsoo toinen nainen – Miami-elokuvassa valta on naisilla

  04.08.2017 Yle Uutiset

  Yökerhojen kulisseihin sijoittuvassa Miami-elokuvassa etsitään kauan sitten kadonneen siskon läheisyyttä.

 • Vuoden nyplääjä: Ennen pitsiä nähtiin vain lakanoissa ja nenäliinoissa

  25.07.2016 Yle Uutiset

  Vuoden nyplääjäksi valittu Aila Salo sanoo pitsikeskus Emilian modernisoineen raumalaista nypläyskulttuuria melkoisesti. Salo iloitsee siitä, että nyt pitsiä nähdään jo vaatteissakin.

 • Virkkaajat pukivat vanhan Fergusonin riemunkirjavaan kuosiin – "Olemme sairastuneet neuloosiin!"

  19.03.2016 Yle Uutiset

  Ennen harmaaseen metalliin sonnustaunut hillitty kone-vanhus on nyt kuin riemukas ja taiteellinen traktori-persoona. Parinkymmenen neulehullun porukka näpersi tuhansia pitsipalasia peittäen traktorin moottorin pikkunippeleitä myöten.

 • Entisöintiä, kieliä ja pitsinnypläystä – ikä ei ole este uuden oppimiselle

  14.10.2015 Yle Uutiset

  Kansalaisopistossa opiskelu on hyvä esimerkkki elinikäisestä oppimisesta. Kajaanilainen Taina Antikainen osallistui ensimmäiselle kurssille yli 40 vuotta sitten. Välillä hän on pitänyt välivuosia, mutta aina niiden jälkeen on otettu uusi haaste vastaan.

 • Yleisurheilu vei koko Toivolan perheen mennessään

  11.08.2015 Yle Uutiset

  Toivolan perheen arki pyörii yleisurheilun ympärillä. Perheen vanhemmat kiertävät nuortensa kisoissa lähes joka viikonloppu. Isä valmentaa ja äiti toimii huoltojoukoissa.

 • Kuninkaiden käsityö ei valmistu enteriä painamalla – video

  15.12.2014 Yle Uutiset

  Tiettävästi 1500-luvulla Suomeen rantautunut pitsinnypläys on tekniikka aatelisten suosiman, ylellisen pitsin valmistukseen. Pitsiä ei kuka tahansa olekaan sen pitkän historian aikana saanut käyttää.

 • Täydelliseltä kylältä puuttuu vain karaoke

  11.12.2014 Yle Uutiset

  Vuoden 2014 kainuulaiseksi kyläksi kruunattu Sotkamon Suovaara on terve kylä – kylätalo on kylän sydän, metsästysmaja keuhkot.

 • Pitsi pistää Vanhaan Raumaan vipinää – katso helteinen video

  24.07.2014 Yle Uutiset

  Raumalla kuluva viikko on yhtä pitsin juhlaa. Helteisessä Vanhassa Raumassa ihmiset risteilevät pitsinäyttelyiden, nypläystyöpajojen ja pihakirpputorien lomassa.

 • Pitsi on Ailan intohimo

  21.07.2014 Yle Uutiset

  Perinteikkääseen nyplääjäsukuun kuuluva Aila Rismala on valittu vuoden nyplääjäksi. Hän on opettanut nypläystä Raumalla jo vuosia.

 • Raumaa kamerakulmasta 1945 ja 1988

  11.03.2014 Elävä arkisto

  Satamakaupunki tunnetaan myös ”giälestään” ja pitsitöistä.

  Filmisepon kiertäessä Raumaa vuonna 1945 oli kaupungin juna vielä raumalaisten ihka oma. Meri- ja metsäteollisuudesta hengittävä satamakaupunki tunnetaan myös omasta ”giälestään” ja taidokkaista pitsitöistä. Rauman edustan talvista jäämerta tarkastellaan vuonna 1988.

 • Nykytaiteilija ammentaa entisajan käsityötaiteesta

  19.08.2013 Yle Uutiset

  Ateljé Stundars on viidentoista vuoden aikana tarjonnut residenssin kymmenille ulkomaalaisille taiteilijoille. Hakemuksia KulturÖsterbotten saa vuosittain noin 20-30, joista vain noin viidelle taiteilijalle aukeaa mahdollisuus ammentaa inspiraatiota ainutlaatuisesta ympäristöstä. Pohjanmaalle moni mielii erityisesti valon vuoksi.

 • Tarmo tuo eroottisen pin-up-pitsin kapakkaan

  24.07.2013 Yle Uutiset

  Pitsinnypläys on käsityötaito, joka yhdistetään kliseisesti vanhempiin ihmisiin. Raumalta löytyy kuitenkin nuorta polvea, jotka ovat vieneet nypläämistä suuremman yleisön tietoon. Tarmo Thorström rikkoo käsityötaidon ja kuvataiteen rajoja ja laajentaa käsityksiä nypläämisestä taiteen keinoin.

 • Työnhakija: ole aktiivinen verkossa

  31.05.2013 Yle Uutiset

  Yhä useampi työnantaja hyödyntää sosiaalisen median palveluja etsiessään uusia työntekijöitä. Verkossa kannattaa olla aktiivinen ja avoin, kannustaa Yleisradion henkilöstön kehittämisasiantuntija Sari Veikkolainen.

 • Pekka vaihtoi bitit pitsiin

  16.04.2013 Yle Uutiset

  Pitsiä oppii nypläämään, jos osaa laskea neljään, sanoo jyväskyläläinen tietoliikenneinsinööri Pekka Oksanen. Äiti opetti Oksasen virkkaamaan ja mies jäi käsityökoukkuun.

 • Pässin teurastaminen testaa miehekkyyden rajat

  09.11.2012 Yle Uutiset

  Taiteilija Marko Suomi haluaa ihmisten ajattelevan lihan alkuperää. Syyslahti-näyttelyn kuvissa teurastetaan eläimiä ruuaksi ja samalla tarkastellaan millaista on miehekkyys.

 • Opintokuume iskee syksyllä

  11.09.2012 Yle Uutiset

  Ruotsia, englantia, saksaa, ranskaa, italiaa, venäjää ja latinaa sekä posliininmaalausta. Ja pilatesta. On taas syksy, ja kansalaisopistojen lukuvuosi alkaa. Vapaa kirjoittaja Anne Kotokorpi on opintien alussa.

 • Pitsi yhdistää raumalaisia

  25.07.2012 Yle Uutiset

  Rauman Pitsiviikko kerää runsaan viikon aikana Vanhan Rauman alueelle kymmeniä tuhansia kävijöitä. Pitsinnypläyksen ja kädentaitojen perinnettä vaaliva tapahtuma on kulttuuripäällikön mukaan koko kaupungin juhla, johon jokainen yhteisö tuo oman lisänsä.

 • Heinämaan pitsiä uudistetaan kilpailuilla

  15.06.2012 Yle Uutiset

  Orimattilan Heinämaan pitsi syntyy nypläämällä. Ikääntyvien pitsintekijöiden joukkoon on saatu nuoria ja perinteisten Pitsipäivien ohjelmaa on otettu kaksi kilpailua.

 • Krista Kosonen muuntuu raivopäästä Kirsikkapuiston tunteikkaaksi Ranevskajaksi

  18.05.2012 Yle Uutiset

  Tshehov ja Zholdak saivat suosikkinäyttelijä Krista Kososen palaamaan Turkuun

 • Rauma kukoistaa Pitsiviikolla

  27.07.2011 Yle Uutiset

  Viime lauantaina käynnistynyt Rauman Pitsiviikko kerää vieraita ympäri Suomen. Pitsinäyttelyiden lisäksi myös muu käsityötaide ja esimerkiksi musiikki on hyvin edustettuna erilaisissa näyttelyissä ja tapahtumissa. Myös hotellit täyttyvät hetkellisesti.

Sivut