Hyppää pääsisältöön

jumalat

 • Mielistele Mielikkiä, lepyttele Tapiota! Metsän henget päättivät ihmisen kohtalosta vielä muutama sata vuotta sitten – riskejä henkien palvonnassa ei otettu

  31.08.2018 Mennään metsään

  Mikä oli Tapion pöytä, mihin vaikutti karhun ruokatorvi?

  Vielä sata vuotta sitten suomalaiset lepyttelivät ja palvoivat metsän henkiä ja haltioita välttyäkseen vahingoilta ja onnettomuuksilta. Koko ihmisen elämä oli tiukasti sidoksissa metsään. Tiedätkö sinä, mikä oli karsikkopuu tai Tapion pöytä? Entä mihin tarvittiin karhun ruokatorvea ja kynttä?

 • Taivaalle ei mahtunut kahta jumalaa, Ilmarinen tiputettiin seppäsankariksi

  16.11.2016 Kulttuuri

  Kansanuskon sanat käsittelyssä

  Kansanuskon sanat käsittelyssä

 • Jumala ja Paratiisin superdieetit

  24.04.2015 Kulttuuri

  Ruoka ja uskonto kietoutuvat tiiviisti yhteen.

  Ruoka ja uskonto kietoutuvat tiiviisti yhteen.

 • Epileptikko voi kokea uskonnollisen näyn

  12.11.2014 Elävä arkisto

  Osa epileptikoista näkee uskonnollisia ilmestyksiä kohtaustensa aikana. Muutamat ovat jopa kieltäytyneet leikkauksesta, jotteivat tärkeäksi koetut näyt katoaisi. Prisma Studion jakso, vuodelta 2004, pureutuu epilepsiaa sairastavien uskonnollisiin kokemuksiin sekä ilmiötä tutkivaan neuroteologiaan.

 • Cthulhu kutsuu hulluuteen

  28.03.2014 Elävä arkisto

  Perinteisten kynä ja paperi -roolipelien perusteet 1990.

  Yksinkertaisesti Roolipeliksi nimetyssä ohjelmassa vuodelta 1990 kerrotaan perinteisten kynä ja paperi -roolipelien perusteista. Esimerkkinä toimii yhdysvaltalaiskirjailija Howard Phillips Lovecraftin luomuksiin pohjautuva kauhuroolipeli Call of Cthulhu eli Cthulhun kutsu. Pöydän ympärille kokoontuneet pojat toimivat oppaina roolipelin maailmaan nopanheittelyn lomassa.

 • Pakanaperinteitä Liettuan luonnon keskellä

  13.03.2014 Elävä arkisto

  Itsenäistyneessä Liettuassa etsittiin omia juuria muinaisuskonnon avulla. Ajankohtainen kakkonen vieraili Romuva-liikkeen muinaisille jumalille omistetulla pakanaleirillä vuonna 1993. Pako modernista maailmasta tapahtuu laulujen, käsitöiden ja rituaalien voimin.

 • Voimalan ensimmäinen aihe oli rukous

  25.04.2012 Elävä arkisto

  Voimalan avausjaksossa kysytään onko rukous pakoa maailmasta vai uusi yhteiskunnallisen vaikuttamisen muoto. Näkemykset Jumalan ja ihmisen suhteesta poikkeavat toisistaan, kun vieraina ovat esirukoilija, rock-laulaja, uskontotieteen professori ja energiahoitaja.

 • Euroopan kulttuurin juurilla III

  16.06.2011 Elävä arkisto

  Suursarja länsimaisen kulttuurimme perustasta.

  Jorma Kallenaution ja Aaro Söderlundin suursarjan viimeisissä osissa perehdytään elävästi antiikin viimeisiin vuosisatoihin.

 • Euroopan kulttuurin juurilla I

  15.06.2011 Elävä arkisto

  Suursarja länsimaisen kulttuurimme perustasta.

  Jorma Kallenaution ja Aaro Söderlundin mestarillinen suursarja länsimaisen kulttuurimme perustasta aloittaa aikamatkansa noin 5 000 vuoden takaa.

 • Alussa mieli loi jumalan?

  20.04.2011 Elävä arkisto

  Kognitiotieteen, psykologian ja uskovan näkökulmia uskoon.

  Mistä usko syntyy? Onko jumala vain ihmismielen luomus? Tutkittu juttu -ohjelmassa tarkastellaan uskon arvoitusta kognitiotieteen ja psykologian kautta sekä uskovan näkökulmasta.

 • Euroopan kulttuurin juurilla II

  05.10.2010 Elävä arkisto

  Suursarja länsimaisen kulttuurimme perustasta.

  Ohjelmasarjassa arkkitehti Aaro Söderlund ja toimittaja Jorma Kallenautio luotaavat antiikin historiaa ja sen perintöä nyky-Euroopalle.

 • Krishna-liike Suomessa

  05.07.2010 Elävä arkisto

  Hare, Krishna ja Rama!

  Onnellinen hymy kareilee oranssiin kaapuun verhoutuneen miehen huulilla. Mies on Krishna -liikkeen jäsen ja sitoutunut noudattamaan liikkeen oppia ja elämäntapaa, periaatteita, jotka kieltävät monille välttämättömät nautinnot.

 • Harri Närhi: Apinamorsian

  26.03.2009 Elävä arkisto

  Kahdesta erillisestä tarinasta koostuvassa romaanissa toinen kuvaa Toia-nuorukaista pyydystämässä ketsaalin sulkia muinaisessa maya-kulttuurissa ja toisessa valokuvaaja Lauri Kurki on juuri selvinnyt aivoinfarktista.

 • Aune Asplundin piinapenkissä puhutaan elämästä ja kuolemasta

  04.04.2007 Elävä arkisto

  Aune Asplund eli Taina West on tinkimätön toimittaja

  "Haluat siis kuolla silmänräpäyksessä, olisiko se lento-onnettomuus vai autokolari?" Kysyy armoton juontaja Aune Asplund miss Universum Anne Pohtamolta.

 • Muistikuvia Tatu Vaaskivestä

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Vaaskivi oli 1930-luvun keskeisiä kirjallisia vaikuttajia.

  Kriitikko ja kirjailija Tatu Vaaskivi oli 1930-luvun keskeisiä kirjallisia vaikuttajia. Laaja historian- ja kirjallisuudentuntemus, kyky omaksua nopeasti vieraita kieliä ja kiinnostus psykologiaan ja psykoanalyysiin olivat hänelle ominaisia.