Hyppää pääsisältöön

rodut

 • Mitä on olla ihminen? Valokuvaaja Yann Arthus-Bertrandin suurelokuva Human kertoo meistä ja planeetastamme 63 kielellä

  05.12.2016 Yle Teema

  Yli kolmetuntinen elokuva esitetään alkuperäiskestossaan.

  Teemalauantai ylpeänä esittää: maailmankuulun valokuvaajan Yann Arthus-Bertrandin komea, puhutteleva dokumenttielokuva Human esitetään Teemalla koko alkuperäisessä 191 minuutin pituudessaan.

 • Haastavien rotujen koirat Suomessa

  27.01.2014 MOT

  MOT on koonnut listan haastavista koiraroduista käyttäen pohjana tietoja niistä roduista, joita on Euroopan maissa luokiteltu vaikeasti hallittaviksi tai jopa vaarallisiksi.

 • Berliinin "mustan listan" koirarodut

  27.01.2014 MOT

  Saksan Berliinissä koiralainsäädäntö on erityisen tiukka: amerikanpitbullterrierin, amerikanstaffordshirenterrierin ja tosan kasvatus ja koulutus on kielletty. Listalla olevien rotujen pito vaatii omistajalta ja koiralta suoritettua "koiranpitokorttia".

 • Sairaan kauniit koiramme

  10.10.2013 Elävä arkisto

  Osa koiraroduista kärsii ihmisten ulkonäköviehtymysten takia

  Koiria on jalostettu eri toimintatarkoituksiin jo pitkään, mutta yhä enemmän jalostuksessa painavat ulkonäkökysymykset. Osa roduista kärsii kovasti ihmisten ulkonäköviehtymysten takia.

 • Valkealan 111 koiraa ja muut pentutehtailun uhrit

  04.10.2013 Elävä arkisto

  Ihmisten parhaista ystävistä tuli liian tuottoisa bisnes.

  Ihmisten parhaista ystävistä on tullut niin tuottoisa bisnes, että markkinoilla on yhä enemmän myös arveluttavista oloista tulleita yksilöitä. Pentutehtaissa koirat elävät epähygieenisissä ja epäinhimillisissä oloissa ja ne saapuvat uusiin perheisiin usein jo valmiiksi vakavasti sairaina. Pentutehtailijan tunnistaminen voi olla kuitenkin vaikeaa – aivan kuten koko toiminnan lopettaminen.

 • Mistä rasismi sai alkunsa?

  08.01.2013 Elävä arkisto

  Rasismin juuret ovat siirtomaavalloituksissa.

  Siirtomaiden valloituksista seurannut kiinnostus vieraita kansoja kohtaan sai Euroopassa 1800-luvulla vääristyneitä muotoja. Sirkuksissa ja huvipuistoissa nimittäin ryhdyttiin esittelemään ihmisiä kaukaisista maista – maksua vastaan.

 • Rotuoppia ruotsalaisittain

  17.02.2011 Elävä arkisto

  1920-luvulla perustetun Ruotsin valtion rotubiologisen instituutin tarkoitus oli tutkia ja vaalia germaanista rotua. Suomalaiset kuuluivat rotuteorian mukaan vähemmän arvokkaaseen itäbalttilaiseen rotuun, jonka sekoittuminen jalompiin germaaneihin oli estettävä.

 • Pekka Manninen: Kiimakangas

  26.02.2010 Elävä arkisto

  Kiimakangas-romaani on ehyt ja ajateltu esikoisromaani. Manninen on kirjoittanut vahvan omaäänisen kuvauksen 1920-luvun Suomen sielullisesta tilasta.

 • Etelä-Afrikan väriaita

  08.09.2006 Elävä arkisto

  1960-luvun Etelä-Afrikassa jopa makuuvaunujen peitteet oli varmuuden vuoksi rotueroteltu. Mustat saivat käyttää hissiä vain, jos sattuivat olemaan hissipoikia.

 • Apartheidia perusteltiin Jumalan tahdolla

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Rotuerottelun puolestapuhujien mukaan Etelä-Afrikan passilait perustuivat raamattuun. Eriarvoisen koulutuksen taas oli määrä turvata etnisten ryhmien kulttuurinen omaleimaisuus.

 • Etelä-Afrikan huomispäivä

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Vuonna 1966 arvuuteltiin, loppuuko apartheid sabotaashiin vai värillisten ostovoiman kasvuun?

 • Pääministeri Hendryk Verwoerd murhattu

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmän keskeinen arkkitehti puukotettiin syyskuussa 1966.

 • Lähetystyöntekijät ja apartheid-politiikka

  08.09.2006 Elävä arkisto

  YK:n tukema Lounais-Afrikan vapautusjärjestö SWAPO-järjestö taisteli aseellisesti Etelä-Afrikan apartheidhallintoa vastaan. Vuonna 1967 SWAPO kritisoi suomalaisten käsitystä puolueettomuudesta.

 • Ambolainen kansanviisaus – avain Afrikan sieluun

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Kansanrunoudentutkija Matti Kuusi ihmetteli ambolaisia sananlaskuja tutkittuaan, miksei Afrikka lähettänyt lähetyssaarnaajia Eurooppaan. Perinteisistä aforismeista löytyi hänen mukaansa kommentteja niin kaksipuoluejärjestelmään kuin rotuerotteluun.

 • Siirtomaavallan parempi perintö

  08.09.2006 Elävä arkisto

  "Siirtomaapolitiikalla oli varjopuolien ohella myös etuja." Nigerialainen kirjailija Kole Omotoso teki kolonialismin ajasta uutta arviota kolmisenkymmentä vuotta Afrikan siirtomaajärjestelmän purkamisen jälkeen.

 • Rotuennakkoluulot ravisteltavina

  08.09.2006 Elävä arkisto

  "Mustalaiset aiheuttavat alituista häiriötä, ja kehitysmaiden köyhyys johtuu mustien tai mestitsien luontaisesta laiskuudesta." 1960-luvulla näitä ennakkoluuloja vastaan hyökättiin niin ironian kuin valistuksen asein.