Hyppää pääsisältöön

1970

 • Täällä Pohjantähden alla -trilogian filmatisoinnin viimeisteli Akseli ja Elina

  19.12.2017 Elävä arkisto

  Akseli ja Elina -elokuva

  Akseli ja Elina -elokuva

 • Noita Nokinenä toi särmää juhlapyhien pumpulinpehmeään idylliin

  08.12.2017 Elävä arkisto

  Noita Nokinenä ihastutti radiossa

  Noita Nokinenä ihastutti radiossa

 • Matti Ahteen tie Kekkosen lastenkutsuilta poliittisen vallan ytimeen

  16.10.2017 Elävä arkisto

  Matti Ahde on ollut monessa mukana

  Matti Ahde on ollut monessa mukana

 • "Seksuaalineuvonta-asema on tarkoitettu kaikille, ei vain ylioppilaille"

  12.02.2016 Elävä arkisto

  Suomen ensimmäinen seksuaalineuvonta-asema perustettiin 1969

  Suomen ensimmäinen seksuaalineuvonta-asema perustettiin Helsinkiin vuonna 1969. Vuonna 1970 tehdyssä Auttajat: Seksuaalineuvonta-asema -ohjelmassa tutustutaan asemaan ja kerrotaan, kuinka sen toiminta on lähtenyt liikkeelle. Tietoiskun jälkeen miehistä koostuva asiantuntijakolmikko puhuu seksuaalisuudesta asialliseen 70-luvun tyyliin.

 • Postin keltakylkiset kiitäjät porhalsivat pitkin ja poikin Suomea

  02.02.2016 Elävä arkisto

  Kaikki Postin esittelyfilmit 1960- ja 1970-luvuilta.

  Oli aika, jolloin postimiehet olivat koko kansan sankareita. Kesät olivat aurinkoisia, talvet runsaslumisia mutta puhtaita. Musiikkivalinnat olivat oikeita ja Suomi hehkui värikkäämpänä kuin koskaan. Tuo aika on tallentunut Fennada-Filmin lyhytelokuviin, jotka esittelevät Posti- ja lennätinlaitoksen toimintaa 1960- ja 1970-luvuilla. Samalla elokuvat esittelevät Suomen eri paikkakuntien tärkeimpiä nähtävyyksiä.

 • Tammikuun kihlaus yhdisti Suomen kansaa mutta ärsytti Neuvostoliittoa

  15.01.2016 Elävä arkisto

  Tammikuun kihlaus yhdisti työnantajat ja työntekijät

  Suomen työnantajain keskusliitto STK antoi 23. tammikuuta 1940 julkilausuman, jossa se tunnusti ammattiliitot ja keskusjärjestö SAK:n neuvotteluosapuoliksi työmarkkinoita koskevissa kysymyksissä.

 • Kun nuori on uskossa

  11.12.2015 Elävä arkisto

  Luterilaiset ja helluntailaisnuoret kertovat uskostaan

  Mitä nuorelle tarkoittaa olla uskossa? Arkisto-ohjelmissa 1970-luvulta 2010-luvulle nuoret luterilaiset ja helluntailaiset kertovat ajatuksiaan uskosta. Ohjelmista välittyy kuva arkisesta ja sallivasta luterilaisuudesta ja vahvan hengellisestä helluntailaisuudesta.

 • Damaskoksen kahdet kasvot

  25.09.2015 Elävä arkisto

  Elämää Damaskoksessa vuosina 1966 ja 1970.

  ”Damaskoksessa oli elämää jo silloin, kun nykyiset miljoonakaupungit vielä olivat villiä luontoa. Tällä hetkellä tämän kaupungin elämä on kaksikasvoista. Arkea kattojen yllä, kadulla arjen keskellä sotilaita.” Reportaasit vuosilta 1966 ja 1970 sukeltavat yhden maailman vanhimman kaupungin Damaskoksen arkeen Syyriassa.

 • Tönimistä ja pisterohmuja – yleisurheilun Ruotsi-ottelun tarina

  11.09.2015 Elävä arkisto

  Suomi–Ruotsi-maaottelu alkoi vuonna 1925

  Suomen ja Ruotsin yleisurheilumaaotteluiden historia alkoi jo vuonna 1925 Helsingin Eläintarhan kentällä. Maiden kohtaamisesta on muodostunut joka syksyinen urheilutapaus, jonka veroista ei mistään muualta löydy. Elävän arkiston pakettiin on koostettu maaottelun historiaa ja mehukkaimpia tapauksia vuosikymmenten varrelta.

 • Minikino varhaisen mediakasvatuksen pioneerina

  20.08.2015 Elävä arkisto

  Minikinossa opetettiin medialukutaitoa jo 70-luvulla

  Minikino-lastenohjelmaa esitettiin televisiossa kahteen otteeseen 1970-luvulla. Sen ideana oli, että 10 - 14-vuotiaat lapset saivat lähettää etukäteen tuotantotiimille käsikirjoituksia, joista osa valittiin tuotettaviksi.

 • Kun suomalaiset rakensivat kylän Aurinkorannikolle

  17.08.2015 Elävä arkisto

  Los Petos -dokumentti suomalaisten kiinteistökaupoista

  Espanjan Fuengirolan kaupungin läheisyydessä sijaitsee pieni Los Pacosin kylä. Tämä suomalaisvoimin ja -rahoin rakennettu lomakylä oli usein esillä mediassa 1970-luvulla kyseenalaisten liiketoimien vuoksi.

 • Ilmeikäs Inga Sulin alkoi näytellä jo laulajana

  10.08.2015 Elävä arkisto

  Läpileikkaus Inga Sulinin musiikillisista vuosikymmenistä.

  Inga Sulin tuli 1960- ja 1970-lukujen tv-katsojille tutuksi musiikkiviihdeohjelmien laulavana komediennena. Iskelmän parissa aloittaneen artistin tie veikin sittemmin teatteriin ja tv-draamaan.

 • Maisemia ja matkailua – katsaus kotimaisiin näkötorneihin

  30.06.2015 Elävä arkisto

  Maisemia on Suomessa ihailtu näkötorneista lähes 200 vuotta.

  Suomelle tunnusomaisia järvi- ja metsämaisemia on ihailtu läpi vuosituhansien. Luontaisia näköalapaikkoja ovat tarjonneet lukuisat harjut, vaarat, tunturit ja kalliot, joille on kiivetty tarkastelemaan ympäristöön avautuvia näkymiä. Ensimmäiset tähän tarkoitukseen pyhitetyt näkötornit on Suomessa pystytetty jo keisariaikana.

 • Elektronimusiikki alkoi surista Ylessä jo 1950-luvulla

  29.05.2015 Elävä arkisto

  Sähkömusiikin varhaishistoriaa Ylessä

  Yleisradio oli varhaisen elektronisen äänitaiteen tärkeä varhainen tukija ja työpaja, Elävä arkisto esittelee valikoiman sähköavantgarden merkkipaaluja Ylen arkistoista.

 • Ufoilua ja valoilmiöitä Suomessa

  21.05.2015 Elävä arkisto

  Suomessa tehtyjä ufohavaintoja ja valoilmiöitä

  Suomalaisten kertomat ufohavainnot kiinnostivat mediaa 1960–1970-luvun taitteessa. Joihinkin tapauksiin on löytynyt selitys, mutta osa on jäänyt selvittämättömiksi mystisiksi ilmiöiksi, joista todisteeksi ovat jääneet vain silminnäkijöiden kertomukset.

 • Lahden sammakkomiesten sukellusvene ja Pariisin rauhansopimus

  06.05.2015 Elävä arkisto

  Pienoissukellusvene Pingvin esiteltiin vuonna 1970.

  Lahden järvipelastusyhdistyksen sammakkomiesosasto rakensi talvella 1970 oman sukellusveneen. Pienoissukellusvene oli Suomessa ainutlaatuinen, mutta oliko se samalla uhka Suomen ulkopoliittisille suhteille?

 • Valmistetaanpa mikroauto

  04.05.2015 Elävä arkisto

  Ohjelmassa rakennetaan mikroauto ja kerrotaan harrastuksesta

  Ohjelmassa vuodelta 1970 kerrotaan mikroauton rakentamisesta osa osalta. Lisäksi nähdään mikroautokilpailuja kesällä ja talvella, kuullaan lajin leviämisestä Suomessa sekä opastetaan kilpa-ajon sääntöihin.

 • Uusikaupunki teollistui vauhdilla

  10.04.2015 Elävä arkisto

  Dokumentti teollistumisen seurauksista Uudessakaupungissa.

  Arvi Auvisen ohjaama kantaa ottava dokumentti vuodelta 1970 kertoo nopean teollistumisen seurauksista ihmisten, kaupungin ja luonnon välisissä suhteissa Suomen teollistuneimmalla paikkakunnalla, Uudessakaupungissa.

 • Charliesin äänekäs jytäblues syntyi Uudenkylän poliisiputkassa

  05.01.2015 Elävä arkisto

  Charlies luotti bluesrockissaan jytän voimaan

  Eteläsuomalaisessa pikkukylässä päämajaansa pitävä Charlies oli Cream-henkisen bluesrockin ehdoton ykkönen 1960-luvun lopun Suomessa. Eero Ravi ja Wellu Lehtinen muistelevat kulttinimeksi nousseen bändin vaiheita.

 • Hoitoa vai huuhaata?

  17.12.2014 Elävä arkisto

  Vastustajat liittävät vaihtoehtohoitoihin usein sanat huuhaa, puoskarointi tai rahastus. Vaihtoehtohoitojen puolustajat taas kokevat länsimaalaisen lääketieteen tukeutuvan liiaksi teknologiaan, lääketeollisuuteen ja tiedeyhteisön hyväksyntään. Parantava kosketus? -ohjelma vertailee vaihtoehtohoitoja ja länsimaalaista lääketiedettä, sekä kysyy kuka saa hoitaa potilasta?

Sivut