Hyppää pääsisältöön

2015

 • Miksi vanhempi surmaa lapsensa?

  10.10.2018 Elävä arkisto

  2003–2014 Suomessa surmattiin 74 lasta vanhemman toimesta.

  Vuosina 2003–2014 Suomessa tehtiin 74 lapsisurmaa, jossa tekijänä oli oma vanhempi. Silminnäkijän dokumentissa syvennytään tekojen taustoihin ja pohditaan, olisivatko kuolemat olleet estettävissä.

 • Arktinen merenneito pidättää hengitystään jopa kaksi ja puoli minuuttia, jos ehtii veteen asti ihailijoiltaan

  01.10.2018 Elävä arkisto

  Neea Pauri keksi harrastuksen, jossa sadusta tuli totta.

  Rovaniemeläinen Neea Pauri keksi itselleen harrastuksen, jossa sadusta tuli totta. Kemijoessa pärskyttelevä merenneito herätti ohikulkijoiden huomion vuonna 2015.

 • Satukirjamainen Paavolan tammi nousi nettijulkkikseksi

  31.01.2018 Elävä arkisto

  Vanha tammikaunotar pysyi pitkään paikallisten salaisuutena.

  Mystinen tammikaunotar on kasvanut Lohjansaaren kuusikon siimeksessä satoja vuosia. Paavolan tammi nousi nettijulkkikseksi Antti Huttusen artikkelin myötä syksyllä 2014. Ylen Uudenmaan uutiset vieraili tammen juurella kesällä 2015 ja haastatteli Huttusta tammenlehvien alla.

 • Ulkolinja on seurannut Lähi-idän kriisiä jo viidellä vuosikymmenellä

  06.04.2017 Elävä arkisto

  Lähi-idän kriisin vaiheita ja käsittelyä Ulkolinjassa

  Vuonna 1977 aloittanut Ulkolinja-dokumenttisarja on seurannut Lähi-idän tapahtumia alkuvuosistaan lähtien. Ulkolinjan toimittaja Vesa Toijonen kertaa artikkelissa Lähi-idän kriisin vaiheita. Koosteen alkupisteenä on Kuuden päivän sota vuonna 1967, jolloin Israel iski Egyptin lentotukikohtiin. Sodan jäljistä kertoi Ylen reportaasi, kymmenen vuotta myöhemmin kriisiä alkoi seurata uusi Ulkolinja-ohjelmasarja. Artikkeli käy läpi Lähi-idän kriisin vaiheita ja tapahtumien käsittelyä Ylen reportaasissa vuonna 1968 sekä Ulkolinja-dokumenttisarjassa vuodesta 1977 alkaen kevääseen 2017.

 • Virsistä, lohikäärmeistä ja nahasta – niistäkin on kesäkumibiisit tehty

  30.05.2016 Elävä arkisto

  Kesäkumibiisit ovat laulattaneet kondomeista vuodesta 1996

  Radiomafia ja YleX ovat kertoneet turvallisen seksin ilosanomaa kesäkumibiisien avulla vuodesta 1996. Biisejä ovat esittäneet niin huippusuositut tähdet kuin yhden sinkun erikoiskokoonpanotkin. Kaikki alkoi esiintyjästä nimeltä Reino syö akryylimassaa.

 • Lomamatka 80-luvulle -sarjassa selvitettiin, miten 2010-luvun ihminen pärjäisi kasarilla

  31.03.2016 Elävä arkisto

  Mikä joukkueista pärjäisi parhaiten 1980-luvulla?

  Kun suomalaisilta kysyttiin, millä vuosikymmenellä elämä on ollut parasta, vastaus oli 1980-luku. Niinpä Yle lähetti tusinan suomalaisia lomamatkalle olkatoppauksien, mielenosoitusten ja jenkkifutiksen aikakauteen. Ketkä pärjäisivät parhaiten kasarilla? Lomamatka 80-luvulle -sarjan (2015) jaksojen lisäksi tähän artikkeliin on koottu runsaasti aitoa kasarimateriaalia, joka liittyy sarjan teemoihin.

 • Flemming Rose ja sananvapauden vaikeus

  23.02.2016 Elävä arkisto

  Jyllands-Postenin Flemming Rose puolustaa sananvapautta

  Flemming Rose oli tanskalaisen Jyllands-Postenin kulttuuripäätoimittaja vuonna 2005, kun lehdessä julkaistiin profeetta Muhammadista tehtyjä pilakuvia. Pilakuvat nostivat valtaisan raivon islaminuskoisessa maailmassa. Rose oli puhujavieraana lokakuussa 2015 Yleisradion järjestämässä sananvapausseminaarissa.

 • Kaisa Mäkäräisen sykähdyttävä pronssi Kontiolahden MM-kisoissa 2015

  15.01.2016 Elävä arkisto

  Ampumahiihdon MM-kisat Kontiolahdella olivat pronssiset.

  Kaisa Mäkäräinen voitti normaalikilpailun pronssia ampumahiihdon MM-kisoissa Kontiolahdella 2015. Hän lähti viimeiseltä ampumapaikalta pitkältä takamatkalta, mutta hurja hiihtovauhti liidätti Mäkäräisen mitaleille. Kilpailu valittiin vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi Suomen urheilugaalassa.

 • Mervi-hirven kasvattaja Markku Harju sai kutsun Linnan juhliin

  04.12.2015 Elävä arkisto

  Mervi-hirven kasvattaa Markku Harju sai kutsun Linnan juhlii

  Markku Harju auttaa Pohjanmaan Villieläinhoitolassa loukkaantuneita eläimiä takaisin luontoon. Harju on hoitanut niin petolintuja, siilejä, citykaneja kuin Merviksi ristittyä hirven vasaakin. Mervin ja muiden villieläinten pelastaja Harju sai tunnustusta työstään, kun hänet kutsuttiin Linnan juhliin vuonna 2015.

 • Uusliberalismi löysi tiensä Suomeen ja kyseenalaisti hyvinvointivaltion

  04.12.2015 Elävä arkisto

  Uusliberalistinen talousoppi rantautui Suomeenkin

  Uusliberalistinen talouspoliittinen suuntaus on lisännyt vaikutusvaltaansa Suomessa jo 1970-luvulta lähtien. Uusliberalismista keskustellaan toimittaja Seppo Konttisen radio-ohjelmassa Vieraan valinta (2007).

 • Ruokaa tankkiin – palmuöljydieseliin liittyy monia eettisiä ongelmia

  26.11.2015 Elävä arkisto

  Neste Oil tuottaa biopolttoainetta palmuista.

  2000-luvulla palmuöljyä alettiin käyttää ruoantuotannon lisäksi myös biopolttoaineena. Suomalainen Neste Oil nousi yhdeksi maailman suurimmista palmusta tehdyn biodieselin tuottajista. Vuonna 2014 tehty Ulkolinja: Raakaa palmuöljyä kertoo palmuöljyn maailmanlaajuisessa tuotantoketjusssa olevan suuria ongelmia niin luonnon, ihmisoikeuksien kuin taloudenkin eettisten kysymysten näkökulmista.

 • Helsingin henki ja rikkiammuttu Etyk-sopimus

  20.11.2015 Elävä arkisto

  Etyk-kokouksen aikana asetettiin Eurooppaan pysyvät rajat.

  Vuonna 1975 Suomessa sovittiin, että Euroopan rajat ovat pysyviä ja kaikki kansalaiset saavat yhtäläiset ihmisoikeudet. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssiin osallistuivat Euroopan, Yhdysvaltain ja Kanadan johtajat kylmän sodan maailmassa, mutta lämpimässä Helsingin hengessä. Kauaa ei kuitenkaan kestänyt, että konferenssin Etyk-päätösasiakirja, oli paperia vain. Jugoslavian ja Itä-Ukrainan tapahtumat ovat tehneet Euroopan rajoista pysymättömiä ja mantereesta rauhattoman.

 • Kiinan yhden lapsen politiikka vanhensi ja miehisti väestön

  13.11.2015 Elävä arkisto

  Syntyvyyden säännöstely johti kiinalaisten ikääntymiseen.

  Kun Kiinan kansantasavalta perustettiin 1949, oli sen ihanteena väestönkasvu, joka vahvistaisi kiinalaisuutta ja taloudellista toimintaa. Muutama vuosikymmen myöhemmin kiihtyvä väestönkasvu nähtiin köyhyyttä lisäävänä ongelmana. Syntyvyyttä ryhdyttiin säännöstelemään, ja 1980-luvun kynnyksellä alettiin toteuttaa yhden lapsen politiikkaa. Sen synkkänä varjopuolena olivat arbortit, lapsikauppa, aikamiespoikien kylät ja eläkeläisten kansoittamat kaupungit. Artikkeliin kootuissa uutis- ja ajankohtaisjutuissa seurataan Kiinan yhden lapsen politiikan vaiheita.

 • Ljudmila Aleksejevaa kutsutaan Venäjän omaksitunnoksi

  06.11.2015 Elävä arkisto

  Venäläinen ihmisoikeusaktivisti Ljudmila Aleksejeva

  Venäläinen ihmisoikeusaktivisti Ljudmila Aleksejeva

 • Kuka auttaa, kun poliisi murtuu?

  28.10.2015 Elävä arkisto

  Poliisin ammatin varjopuolet

  Poliisin ammatissa väkivalta ja vaaratilanteet ovat alati läsnä. Kun työtehtävät monimutkaistuvat ja vaatimukset kasvavat, mitä ne merkitsevät poliisin työhyvinvoinnille? Yhdenillan pysäkissä vuonna 1995 pohdittiinkin sitä, miten poliisien työhyvinvoinnista huolehditaan ja kuka auttaa, jos poliisin kantti pettää?

 • Sanni etsii lauluissaan itseään

  27.10.2015 Elävä arkisto

  Sanni on laulaja, kirjoittaja ja näyttelijä

  Laulaja Sanni Kurkisuo nousi radioiden soittolistoille ensimmäisellä levyllään vuonna 2013. Omat laulunsa sanoittava Sanni oli löytänyt kirjoittamisen jo nuorena. Kahdeksanvuotiaana hän voitti Napero-Finlandia-palkinnon kirjoittamallaan sadulla linnusta, joka halusi laulaa.

 • Halpa elektroniikka ja ämpärit saavat suomalaiset jonottamaan

  22.10.2015 Elävä arkisto

  Kauppojen avajaiset saavat suomalaiset jonottamaan.

  Elävä arkisto kokosi yhteen valtakunnallisen ja alueellisten tv-uutisten esimerkkejä jonottamisesta. Selvisi, että uutiskynnyksen tv:ssä jonot ylittivät vasta 1990-luvun lopulla, ja että halpa elektroniikka aiheutti pisimmät jonot. Yllättäen myös ämpäreistä tuli jonottajien hittituote.

 • Suomalaista Ellen Vuosaloa kutsutaan Iranissa "kurkien äidiksi"

  16.10.2015 Elävä arkisto

  Suomalainen Ellen Vuosalo on iranilaisten arvostama

  Suomalainen Ellen Vuosalo on iranilaisten arvostama

 • Radion uutistoimitus syntyi 1965 yhteiskunnallisten murrosten keskelle

  04.09.2015 Elävä arkisto

  Radiouutiset perustettiin vuonna 1965

  Radiouutiset perustettiin vuonna 1965

 • Petteri Piironen valmentaa keihäänheittäjiä huipulle kansallisuuteen katsomatta

  28.08.2015 Elävä arkisto

  Petteri Piironen löytyy monen huippunimen taustalta.

  Suomen kuumimpia keihäsnimiä on suomalainen valmentaja Petteri Piironen. Mies löytyy niin vuoden 2014 maailmantilaston ykkösen, Egyptin Ihab Abdelrahmanin kuin monen muunkin ulkomaisen ja kotimaisen heittäjän taustalta.

Sivut