Hyppää pääsisältöön

kuvakirjoitus

 • Testit kumosivat epäilyt ja pilkan: Luolasta löytynyt mayakalenteri on aito ja hyvin vanha

  09.09.2016 Yle Uutiset

  1960-luvulla löytynyt mayojen käsikirjoitus oli tutkijapiireissä leimattu väärennökseksi. Tuoreissa tutkimuksissa se osoittautui tunnetuista käsikirjoituksista vanhimmaksi, vaikkakaan ei ehkä kauneimmaksi.

 • Vanhin tunnettu palkkakuitti kirjoitettiin Irakissa – tili maksettiin oluena

  01.07.2016 Yle Uutiset

  Nykyisessä Irakissa sijainnut Uruk oli historian ensimmäisiä suurkaupunkeja. Kaupungeissa työntekijöiden ja työnantajien luokat eriytyivät ja alettiin maksaa palkkaa.

 • Mitä nämä kasvot viestivät? Testaa tunnetko emojien merkitykset

  26.02.2016 Yle Uutiset

  Erilaisia emojeita on jo yli 1 600. Silmäniskut ja hymynaamat tuntevat kaikki, mutta jotkut emojit ovat hyvin eriskummallisen näköisiä tai monitulkintaisia. Testaa, miten hyvin tunnet emojien alkuperäiset merkitykset.

 • Kafkan käsiala tietokonefonttina

  17.06.2010 Yle Uutiset

  Lahden taidemuseon Travelling Letters 2010 -näyttelyssä liikutaan kirjoituksen, muotoilun ja taiteen maailmassa. Kävijä jää miettimään, missä kulkee tekstin ja taiteen raja, ja olisiko omilla kirjoituksilla enemmän painoarvoa, jos ne kirjoittaisi Kafkan käsialalla.

 • Ihminen tapaili kirjaimia jo luolassa

  25.02.2010 Yle Uutiset

  Ihminen keksi ensimmäiset kirjaimet jo kivikaudella, väittää tuore tutkimus. Etelä-Ranskan luolista on taidokkaiden luolamaalausten ohella löytynyt puoliympyröitä, viivoja ja muita yksinkertaisia kuvioita, joita kanadalaiset tutkijat pitävät ihmiskunnan ensimmäisinä kirjaimina.

 • Hieroglyfikirjoitusta lapsille Loviisassa

  01.07.2009 Yle Uutiset

  Lapsille opetetaan tänään hieroglyfien kirjoittamista Loviisassa. Loviisan kaupungin museon Egypti! -kesänäyttelyn osana lapsille tarjotaan mahdollisuus harjoitella hieroglyfien piirtämistä aidolle papyrukselle egyptologien opastuksella.

 • Lättähattuja Kaksoisvirran maassa

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Nuoriso ei ollut muinaisessa Mesopotamiassa sen hyvätapaisempaa kuin myöhemminkään. Lättähattuja vaelteli tarunomaisen Baabelin kaduilla, ja nuoria vetelehti julkisilla paikoilla.

 • Muinaiset pyramidihaudat rapistuvat Kiinassa

  31.05.2006 Yle Uutiset

  Idän pyramideiksi kutsutut muinaiset Läntisen Xian haudat ovat vaarassa tuhoutua. Liki tuhatvuotiset haudat sijaitsevat nykyisessä Luoteis-Kiinassa.

 • Arabialkemisti selvitti hieroglyfien salat ennen eurooppalaisia

  05.10.2004 Yle Uutiset

  Muinaisen Egyptin hieroglyfien merkitys selvitettiin arabimaissa jo noin tuhat vuotta ennen länsimaisia arkeologeja, kertoo brittiläinen sanomalehti The Observer.