Hyppää pääsisältöön

maitotalous

  • Muna- ja voivuoret vaihtokaupalla Neuvostoliittoon

    28.08.2014 Elävä arkisto

    1980-luvulla Suomessa kertyi voi- ja munavuoria ja lihaakin enemmän kuin suomalaiset jaksoivat syödä. Onko maataloustuotteiden vienti Neuvostoliittoon ratkaisu ylituotannon ongelmiin? Aihetta pohdittiin Ken syö kesävoin? -ohjelmassa vuonna 1982. Tuolloin Neuvostoliiton-vienti oli vaihtokauppaa eli tavaran vaihtamista tavaraan.

  • Lehmät lypsivät piimää mätäkuussa 1966

    06.08.2014 Elävä arkisto

    Nurmijärvellä oli havaittu myös kokkeloitunutta maitoa.

    Heinäkuun ankarat helteet piiskasivat maitotilallisia erityisesti Suomen etelä- ja keskiosissa vuonna 1966. Pitkän lämpöaallon vaikutuksesta maito oli piiminyt jo lehmissä ja lypsettäessä oli tuloksena silkkaa piimää. Uutistoimittaja Hannu Karpo kiirehti Nurmijärvelle raportoimaan aiheesta. Alueella oli havaittu myös kokkeloitunutta maitoa.

  • Kuntoon ja tuloksiin oikealla ravinnolla

    13.12.2013 Elävä arkisto

    Oikean ravinnon ja ruokailutottumusten merkitystä urheilijoiden huippukunnon rakentamisessa korostetaan Fennada-Filmi Juniorin tuottamassa Valion mainoselokuvassa vuodelta 1970.

  • Pilattu maito

    31.05.2013 Elävä arkisto

    Silminnäkijän raportti selvittää, miksi niin moni suomalainen saa vatsaoireita kaupan tavallisesta maidosta. Löytyisikö vastaus raakamaidosta?

  • AIV-menetelmä takasi maidontulon talvellakin

    25.05.2011 Elävä arkisto

    A. I. Virtanen toi ensimmäisen kemian Nobelin Suomeen 1945.

    Akateemikko A. I. Virtasen nimikirjaimista tunnettu tuorerehun säilöntämenetelmä paransi suomalaisten meijerien kilpailukykyä ja toi keksijälleen Nobelin palkinnon 1945.

  • Näin tehtiin juustoa 1930-luvulla

    22.01.2010 Elävä arkisto

    Juuston valmistus oli vielä 1930-luvulla aikaa vievää käsityötä. Ennen kuin maito oli valmistettu ja kypsytetty ruokapöytään sopivaksi juustoksi tarvittiin monta työvaihetta.

  • Lehmät lähtevät Leppävaarasta

    20.08.2008 Elävä arkisto

    Annikki ja Antti Metsolan tilalla luovuttiin lehmistä 1990-luvun alussa. Se oli kova paikka etenkin talon emännälle.

  • Onko voi vaarallista?

    15.12.2006 Elävä arkisto

    Onko voi muka vaarallista, ihmettelevät laitumella märehtivät lehmätkin.

  • Hannu Raittila ja lehmän syvin olemus

    08.09.2006 Elävä arkisto

    Kirjailija Hannu Raittila eritteli Sysmän Suvisoitossa vuonna 2000 liha- ja maitotuotannon eroja: edellinen henki karjapaimenineen miehistä vapautta, jälkimmäisessä mies oli ”vihtorina” ja apupoikana naisten hallitsemassa talousmuodossa.