Hyppää pääsisältöön

kansatieteilijät

 • Sakari Pälsi sai vihdoin elämäkerran – "Eli voimakkaasti itselleen ja seikkailuilleen"

  11.02.2017 Yle Uutiset

  Arkeologi, tutkimusmatkailija, kansatieteilijä, seikkailija, kirjailija ja valokuvaaja. Kaikkia näitä oli Sakari Pälsi, josta vasta nyt on kirjoitettu ensimmäinen kunnollinen elämäkertateos.

 • Köyhyys on lähinnä logistinen ongelma – "Enää ei ole kyse siitä, tuottaako ihmiskunta tarpeeksi vaurautta"

  04.08.2016 Yle Uutiset

  Yhä useampi ihminen voidaan nostaa köyhyydestä, jos yhteiskunnan vaurautta jaetaan toisin, sanoo köyhyystutkija, Jyväskylän yliopiston etnologian dosentti Jukka Jouhki.

 • Lapset eivät halua tinkiä tieteellisyydestä Lasten ja nuorten yliopistossa

  12.10.2015 Yle Uutiset

  Keväällä toimintansa aloittanut Lasten ja nuorten yliopisto on saanut innostuneen vastaanoton. Jyväskylän kesäyliopiston yhteydessä toimiva Lasten ja nuorten yliopisto on arvioiden mukaan tavoittanut jo noin 200 lasta ja nuorta.

 • Jyväskylän yliopisto luopuu Villa Ranasta ja Mattilanniemen uudisrakennuksesta

  16.03.2015 Yle Uutiset

  Jyväskylän yliopisto tehostaa tilojensa käyttöä ja keskittää toimitilojaan nykyisille kolmelle kampukselle Seminaarinmäelle, Mattilanniemeen ja Ylistönrinteelle. Yliopisto luopuu esisuunnittelussa olevasta Mattilanniemen uudisrakennuksesta toistaiseksi. Yliopisto irtisanoo Villa Rana -rakennuksen vuokrasopimuksen, sillä rakennus ei sovi yliopiston tilatarpeisiin.

 • Nainen on harvinainen näky arkunkantajana – ennen pelättiin vainajan vahingoittavan sikiötä

  17.01.2015 Yle Uutiset

  Suomalaisessa hautajaiskulttuurissa elää vahvana käsitys, että arkunkantajat ovat miehiä. Historiassa nainen on kuitenkin kantanut arkkua useammin kuin nykyään.

 • Monday’s winter solstice heralds coming light

  21.12.2014 Yle News

  It is the darkest time of the year, and Monday, December 22 will be the shortest day of the year. Winter has also officially arrived in southern Finland.

 • Kolmen päivän jälkeen vieras alkaa haista - millainen on nykyajan kyläilyetiketti?

  10.10.2014 Yle Uutiset

  Hyvä vieras tuo kahvipaketin tai viinipullon tullessaan, eikä kyttää pölypalloja nurkista. Kohteliasta on myös sopia kyläilystä etukäteen, sillä nykyajan kiireiset kaupunkilaiset eivät yllätysvieraista ilahdu.

 • Etnologian professori: "Karjalaisuus elää jälkipolvissa"

  14.08.2014 Yle Uutiset

  Jyväskylän yliopiston vastanimetty etnologian professori Outi Fingerroos on tutkinut niin siirtokarjalaisuutta kuin meksikolaista pyhimysmyyttiä. Työ vie professoria ympäri maailman, mutta tutkimuskohde, ihminen, on loppujen lopuksi aina sama: oman kulttuurinsa tuote.

 • Kaltoinkohdeltuja lapsia etsitään Jyväskylän yliopiston tutkimukseen

  24.06.2014 Yle Uutiset

  Jyväskylän yliopisto on valittu toteuttamaan laaja selvitys suomalaisesta lastensuojelutyöstä. Selvitys toteutetaan haastattelemalla vapaaehtoisia henkilöitä, joilla on kokemusta lastensuojelulaitoksista tai sijaisperheistä joko lapsen tai ammattilaisen näkökulmasta. Selvitys kattaa ajanjakson 1930-luvulta 1980-luvulle.

 • "Sen tiesi, ettei ollut vaihtoehtoja" – sota-ajan naiset eivät muistele kipuja tai suruja

  15.06.2014 Yle Uutiset

  Sotien aikana naiset korvasivat miehet monissa raskaissakin töissä. Laki määräsi jokaisen osallistumaan tuottavaan työhön ja työvelvoite tiesi raskaita päiviä. Tuore Jyväskylän yliopiston väitöstutkimus kertoo, että naisten selviämistä auttoi raskaimpien asioiden painaminen taka-alalle.

 • Tutkijalla on salapoliisin sielu – kurkistus tieteentekemisen kulisseihin

  26.03.2014 Yle Uutiset

  Parhaimmillaan tieteentekemisessä saavuttaa samanlaisen flown kuin pitkänmatkan juoksussa, ja kuulemma aineistopöllyynkin voi jäädä koukkuun. Akateeminen vartti -sarjassa kymmenen tutkijaa kertoo työstään.

 • Movember on partatutkijan taivas

  29.11.2013 Yle Uutiset

  Marraskuun aikana on taas saatu ihailla tuuheita viiksikarvoituksia. Hanna Hirvonen on seurannut miesten karvankasvua erityisen tarkalla silmällä, sillä hän tekee parhaillaan väitöstutkimusta parran ja viiksien merkityksestä miehille.

 • Väitöskirjaa roikotetaan seinällä Jyväskylässä

  04.06.2013 Yle Uutiset

  Jyväskylän yliopiston historian oppiaineen perinteenä on naulata laitoksen seinälle roikkumaan jokainen oppiaineesta valmistuva väitöskirja. Tänään kunnian sai Juha Järvelän reilun viikon päästä tarkistettava työ.

 • Säätyläisten juhlaherkut samoja Pietarissa, Pariisissa ja Joroisissa

  15.02.2013 Yle Uutiset

  Ruoasta on tullut tohtori Maarit Knuuttilalle sydämen asia. Etnologina, mutta myös kokkina ja keittiömestarina hän on jo vuosikymmenten ajan päässyt katsomaan ruokakulttuuria eri näkökulmista. Hänen omia herkkujaan ovat yhtä hyvin aasialaiset ruoat kuin talkkuna ja viilikin.

 • Sellutehtaan lopun tunnoista tutkimus

  10.08.2011 Yle Uutiset

  Kansainvälinen tutkijaryhmä tutustuu metsäteollisuuden kansainvälistymisen vaikutuksiin Kemijärvellä. Tutkijat selvittävät, millä eri tavoin paikalliset asukkaat voivat olla riippuvaisia metsäteollisuudesta.

 • Itä-Karjalaa suomalaistettiin kouluin ja keskitysleirein

  03.06.2011 Elävä arkisto

  Miehitysalueiden venäläisväestö koki etnistä syrjintää.

  Itä-Karjalan liittämistä Suomeen kaavailtiin jo ennen jatkosodan alkamista. Suomalainen miehityshallinto harjoitti etnistä syrjintää, joka teki alueen venäläisväestöstä alemman luokan kansalaisia.

 • Muistot ovat elämän eliksiiriä

  17.05.2011 Yle Uutiset

  Jääkiekon MM-kulta lienee tapahtuma, jota muistellaan vielä vuosikymmenten päästäkin. Se yhdistää suomalaisia vauvasta vaariin ja painuu osaksi kollektiivista muistiamme. On muistoja, joita mieluusti vaalimme mutta on myös niitä, joiden soisimme unohtuvan. Muistoja tutkinut etnologian professori Pirjo Korkiakangas tietää, että muistoilla on ihmisen elämässä valtava voima.

 • Samojedien tutkija ja itsenäisyysmies Kai Donner

  02.01.2011 Elävä arkisto

  Kai Donner (1888-1935) teki tutkimusmatkoja Siperiaan vuodesta 1911. Maailmansodan alettua vuonna 1914 tiedemies omistautui Suomen itsenäisyysliikkeelle ja toimi Mannerheimin luottomiehenä.

 • 1700-luvun kylänraitilla voi astella virtuaalisesti

  23.11.2010 Yle Uutiset

  Uusi internetsivusto päästää nykyihmisen astelemaan 300 vuoden takaisella kylänraitilla. Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen ja hämeenlinnalaisen Media Current -yrityksen luoma virtuaalikylä on tehty Hollolassa olevan Toivolan kylän pohjalta.

 • Venäjä kielsi dokumentin suomensukuisista permikomeista

  25.10.2010 Yle Uutiset

  Venäjällä elävästä suomensukuisesta kansasta permikomeista kertova dokumenttielokuva on joutunut valtaapitävien hampaisiin. Euroopan itälaidalla asuvien permikomien kielen ja kulttuurin ongelmista kertovalta elokuvalta on evätty esityslupa. Dokumentin tekijä Indrek Jääts uskoo, että elokuvan kieltäminen lisää permikomien kiinnostusta oman kulttuurinsa säilyttämiseen.

Sivut