Hyppää pääsisältöön

design

 • Suunnittele UMK-voittajan palkinto!

  15.05.2020 UMK20

  UMK-palkinnon suunnittelukilpailu käynnistyy.

  Uuden Musiikin Kilpailuun etsitään taas uusia biisejä syyskuusta alkaen. Vuosi 2021 onkin juhlavuosi: ensi vuonna UMK järjestetään kymmenennen kerran! Sen kunniaksi käynnistämme kaikille avoimen UMK-palkinnon suunnittelukilpailun. On aika saada voittajalle kukkapuskan lisäksi näyttävä palkintoesine toiseen käteen.

 • Kupu-Onnela, ja muita pieniä ja osin vääriä ajatuksia helposti liikuttuvien, sekä pedanttien iloksi

  05.05.2019 Näkökulmat

  Itsen keskiropan tilanne miten muuttui heillä. Ym!

  Koira ilahtuisi tavattomasti näin saamastaan lukutaidosta, ja...

 • Lakkiaislahjaksi asiantuntijoiden valitsemaa uutta suomalaista designia

  29.05.2018 Kulttuuri

  Aallon Savoy-maljakon sijaan käsintehdyt kahvikupit.

  Suomalainen design yhdistetään metsänjumalannäköisen, parrakkaan Tapio Wirkkalan, Ultima Thule-esineisiin, laseihin jotka muistuttavat jääpuikkoja. Melkein jokaisesta suomalaisesta kodista löytyy, usein lahjaksi saatu, Alvar Aallon ikoninen Savoy-maljakko ja Kaj Franckin pelkistetyt Teema-juomalasit. Tämän hetken suomalaisten suosikki on Oiva Toikan vuonna 1964 suunnittelema Kastehelmi-sarja, jossa puristelasin saumakohdat peittyvät lasihelmillä. Kulttuuriykkönen haastoi asiantuntijat löytämään uutta suomalaista designia kevään tärkeimpään juhlaan. Mikä on kenties tulevaisuuden Aalto-maljakko tai Ultima Thule.

 • Nikkaroi oma puinen höylä

  04.01.2018 Strömsö

  Kaikki höylän anatomiasta.

  Sanat pohja, kärki ja kanta liittyvät kenkään, mutta jos mukaan lisätään kita ja murtolevy, puhutaankin höylästä.

 • Muotoilija Harri Koskinen kaihtaa turhuutta

  18.11.2014 Elävä arkisto

  Block-valaisimesta alkanut menestys vei maailmalle.

  Harri Koskinen on yksi tunnetuimpia suomalaismuotoilijoita. Block-valaisimesta alkanut menestys on vienyt kansainväliselle uralle ja Koskisen visioista ovat saaneet muotonsa niin huonekalut ja taidelasit kuin kaiuttimet ja kellotkin.

 • Ilmari Tapiovaaran tuolit kalustivat sodanjälkeisen Suomen

  31.10.2014 Elävä arkisto

  Fanett-pinnatuoli on koko Suomen eniten tuotettuja tuoleja

  Ilmari Tapiovaaran suunnittelema Fanett-pinnatuoli on koko Suomen kalustehistorian eniten tuotettuja tuoleja. 2000-luvulla sen kappalemäärä liikkuu miljoonan paikkeilla. Tapiovaaran edulliset, puhdaspiirteiset tuolit hankittiin 1950-luvulla lähes joka kotiin.

 • Eero Aarnion muovihuonekaluista tuli ikoneja

  29.10.2014 Elävä arkisto

  Eero Aarnio kertoo futurististen huonekalujensa synnystä.

  Pallotuoli, sarjakuvamainen Pony-istuin ja Swan-valaisin – sisustusarkkitehti Eero Aarnio kertoo futurististen huonekalujensa synnystä ja tuotannosta.

 • Retrotrendi nosti perinteikkään tapettitehtaan suosioon

  15.10.2014 Elävä arkisto

  Kun lamavuodet nujersivat, kotimaiset tapetinvalmistajat joko katosivat tai myivät toimintansa ulkomaille. Pihlgren ja Ritolan vuonna 1930 perustettu tapettitehdas kuitenkin jatkoi tapettien painamista Toijalassa.

 • Suomalainen tuotanto ponnisti vientiin 1960-luvulla

  28.04.2014 Elävä arkisto

  Rapalan uistimet, Airamin lamput, Finlaysonin kankaat ja muut suomalaiset tuotteet etsivät 1960-luvulla ponnekkaasti paikkaansa maailman markkinoilta. Suomessa uskottiinkin vankasti kotimaiseen muotoiluun ja tuotantoon.

 • Askon huonekalu oli iloinen perhetapaus

  24.03.2014 Elävä arkisto

  Suomen Filmiteollisuuden mainoselokuvassa seurataan huonekalutehtaan tuotantoketjua 1949. Kaunis koti ei loppujen lopuksi vaadi pääomaa, vain järjestelmällisyyttä ja järkeviä valintoja, filmissä julistetaan.

 • Valtteri oli kirppiskävijöiden aarreaitta

  23.01.2014 Elävä arkisto

  Vallilassa toiminut kirppis oli myös tv-tähti.

  Vallilan makasiineilla Helsingissä toimi kymmenen vuoden ajan suosittu Valtteri-kirpputori. Viikonloppuisin vanha tiilirakennus oli useimmiten tupaten täynnä sekä kirppislöytöjä pyydystäviä asiakkaita että vaate- ja tavarakasojen takana päivystäviä myyjiä.

 • Ajan rajallisuus antaa Aamu Songille rohkeutta

  28.06.2013 Elävä arkisto

  Palkittu suunnittelija Aamu Song haluaa tehdä lisää tuotteita, joissa heijastuu tekijän positiivinen energia. Iloisuuden tuominen ihmisille on tärkeää ja se näkyy hauskoissa sekä kekseliäissä, mutta erityisesti laadukkaissa desing-tuotteissa.

 • Vuonna 1992 lamaa torjuttiin ennennäkemättömällä jättigaalalla

  27.06.2013 Elävä arkisto

  Lenita Airisto kävi omilla aseillaan tappiomielialaa vastaan

  Suomi kahlasi syvällä talouskriisin suossa 75-vuotisjuhliensa alla vuonna 1992: työttömiä oli lähes 400 000, yrityksiä kaatui, ja horjuvia pankkeja pelastettiin verovaroin. Yrittäjyyden, viennin ja viihteen voimanainen Lenita Airisto päätti käydä omilla aseillaan offensiiviin tappiomielialaa vastaan: hän organisoi valtavan lamantorjuntajuhlan, joka valtasi yhdeksi illaksi Helsingin ydinkeskustan. Mukaan mammuttimaiseen spektaakkeliin oli värvätty kaikki mahdolliset ja mahdottomat tahot jäänmurtajia ja Kaj Chydeniusta myöten.

 • Keramiikan kuningas Birger Kaipiainen

  25.05.2012 Elävä arkisto

  Kaipiainen toimi Arabian suunnittelijana yli 50 vuotta.

  Birger Kaipiaista on kutsuttu keramiikan ruhtinaaksi ja koristelijoiden kuninkaaksi. Arabian tehtaalla suunnittelijana yli 50 vuotta tyoskennelleen keraamikon tyyli inspiroi sekä aikalaisia että myöhempia suunnittelijapolvia. Ohjelma "Varttia yli kaksitoista ja hiljaisuus" on matka Kaipiaisen taiteen maailmaan.

 • Avaruustalo Futuro oli 1960-luvun arkkitehtuurin taidonnäyte

  14.05.2012 Elävä arkisto

  Matti Suurosen helposti maastoon pystytettävä hiihtomaja

  Matti Suurosen 1960-luvulla suunnittelemia lentävän lautasen muotoisia loma-asuntoja ehdittiin tehdä eri puolilla maailmaa vajaat sata, ennen kuin niiden valmistaminen kävi öljykriisin seurauksena liian kalliiksi.

 • Erik Bruun – rakastettujen logojen luoja

  09.05.2012 Elävä arkisto

  Pro Finlandia -mitalilla palkittu graafikko esiintyy.

  Markan seteleillä, Hartwallin Jaffan katumainoksilla ja Suomen Luonnonsuojeluliiton Norppa-logolla on sama tekijä. Pro Finlandia -mitalilla palkitun graafikko Erik Bruunin julisteista on vuosien myötä muodostunut osa suomalaisten lempidesignia.

 • Blogistanian käden- ja tyylintaitajat bloggaavat intohimoistaan

  24.04.2012 Elävä arkisto

  Saumasukkia, hattuja, tilkkutöitä ja ekomuotia.

  Blogistania esittelee kymmenen käsistään kätevää nuorta naista, joiden elämäntapa näkyy myös blogeissa. Tekijästä riippuen postaukset vaihtelevat saumasukista ja hatuista tilkkutöihin ja ekomuotiin.

 • Toivekodista tulevaisuuteen – sisustusnäyttelyitä ja -kilpailuja viideltä vuosikymmeneltä

  02.12.2009 Elävä arkisto

  Kodin ja sisustuksen trendejä 1950–1990-luvuilta.

  Sisustus- ja huonekalunäyttelyt esittelevät aina aikansa uutta muotoilua ja tulevaisuuden visioita. Taltioinnit 1950–1990-luvuilta näyttävät, miten silloin asuttiin ja sisustettiin modernisti ja millaisena tulevaisuus visioitiin.

 • Lasimuotoilun mestarit Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Oiva Toikka ja Nanny Still svengaavalla 1960-luvulla

  26.11.2009 Elävä arkisto

  Ohjelma Suomen lasiteollisuudesta ja sen historiasta 1965

  Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Oiva Toikka, Alvar Aalto, Tamara Aladin, Helena Tynell, Nanny Still ja monet muut taitajat ovat luoneet suomalaisen lasitaiteen kansainvälisen maineen. Vuonna 1965 valmistuneessa, upeasti kuvatussa Suomalaista lasia -filmissä seurataan taitelijoiden, lasimestareiden ja puhaltajien työtä.