Hyppää pääsisältöön

oppilaat

 • Värityskuva pääsiäiseksi

  09.04.2020 Galaxi

  Gorilla on munavaras!

  Gorilla on munavaras!

 • Luokkiin tarvitaan kovempaa kuria! Numerot takaisin oppilaiden todistuksiin! – Oletko samaa vai eri mieltä?

  23.08.2018 Oppiminen

  Mitä mieltä olet nykykoulusta?

  Ilmiöoppimista, jättiluokkia, numeroarvioinnin vähenemistä. Koulu muuttuu. Vanhempien ja välillä opettajienkin voi olla vaikea pysyä muutoksessa mukana. Oletko samaa vai eri mieltä alla olevien väitteiden kanssa?

 • Ihmisen matka - eli kateudesta tai kiitollisuudesta

  24.11.2017 Näkökulmat

  Nauru ei aina naurata! Eikä ihminen muutu paljon..

  Omasta jäätelöylivertaisuudestaan varmana jokainen maireasti tarjosi omaa jäätelöään toisille maistettavaksi, mutta kukaan ei halunnut maistaa.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  13.11.2015 Oppiminen

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Opetuksen vallankumous tulee

  12.11.2015 Oppiminen

  Matematiikan opiskelua omaan tahtiin

  Muhiiko kouluissa opetuksen vallankumous? Uskaltaako opettaja vihdoin luovuttaa vastuun oppimisesta oppilaalle itselleen?

 • Rasismista pitää puhua koulussakin

  05.11.2015 Oppiminen

  Rasismi aiheena Japan Prize kilpailun voittajadokumentissa.

  Japan Prize -kilpailun kansainvälinen tuomaristo valitsi maailman parhaaksi oppimisen ohjelmaksi vuonna 2015 rasismia käsittelevän dokumentin ”Our Colonial Hangover” (Zwart als Roet). Dokumenttielokuvassa pohditaan, tulisiko hollantilainen ”Musta-Pekka”-hahmo nähdä viattomana jouluperinteenä vai siirtomaakauden rasismijuhlien krapulaysköksenä.

 • Oppimisen ykkösenä 50 vuotta: Japan Prize

  16.09.2015 Oppiminen

  Japan Prize 50 v - tutustu maailman parhaisiin tuotantoihin.

  Japan Prize on maineikas kansainvälinen oppimisen sisältöjen kilvoitteluareena, joka täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Joka syksy Tokioon kokoontuu koulu- ja opetusalan mediaosaajia ympäri maailman parhaat esimerkkinsä matkalaukussa. Tutustu parhaisiin tuotantoihin!

 • Kielioppia keinutuolissa? Jakolaskuja jumppapallolla?

  15.06.2015 Oppiminen

  Koulu liikkeelle - lisää liikuntaa koulupäivään

  Hallitus esittää tuntia lisää liikuntaa peruskoululaisten koulupäivään. Mikä olisi paras tapa lisätä liikuntaa koulupäivään? Opettaja Maarit Korhosella on omat keinonsa.

 • Jouluäänet vievät nariseville hangille ja tavaratalojen hälinään

  01.12.2014 Elävä arkisto

  Yle Arkiston tehosteet vievät joulutunnelmaan

  Joulutunnelman voi luoda matka jouluiseen äänimaisemaan. Yle Arkiston joulutehosteet ovat niin rauhallisia hetkiä lintulaudalla kuin vilkasta hälyä juhlakiireiden keskellä.

 • Tietokoneet koulujen opetuksen tukena

  14.08.2014 Elävä arkisto

  Tietokoneet ilmestyivät kotitalouksiin 80-luvulla. Vuonna 1985 ilmestyneessä ohjelmassa kerrottiin miten tietokoneet haluttiin myös luonnolliseksi osaksi koulujen opetusta. Nuoret seisoivat tietoyhteiskunnan kynnyksellä ja koulujen oli valmennetava nuoret tähän muutokseen.

 • Tunnetaidot rantautuivat opetukseen

  11.03.2014 Elävä arkisto

  Keskustelu tunnetaitojen opetuksesta jakoi mielipiteet.

  Yhdeksänkymmentäluvulla kuuma termi psykologiassa oli tunneäly. 2000-luvulla "tunnetaidot" haluttiin jo mukaan suomalaiseen perusopetukseen, mutta vastaanotto oli ristiriitainen. Ajatus siitä että tunnetaitoja voisi taikka pitäisi opettaa on alusta asti herättänyt laajaa keskustelua. Ja voimakkaita tunteita.

 • Musiikkia pidettiin 1970-luvun peruskoulussa hanttiaineena

  07.02.2014 Elävä arkisto

  Peruskoulun myötä musiikintunnit vähenivät.

  Peruskoulun musiikin tunteja vähennettiin 1970-luvulla vedoten siihen, että niin sanotut tärkeämmät oppiaineet tarvitsevat enemmän tunteja. Musiikin ammattilaiset niin opettajat, muusikot kuin kouluttajatkin näkivät asian toisin. Ja tietysti koululaiset itse.

 • Perinteet kunniassa Norssissa

  07.10.2013 Elävä arkisto

  Aikamatka perinteikkääseen kouluun Helsingin Ratakadulle

  Millaista on koulunkäynti "vanhassa koulussa, joka ei vanhene vanhetessaan"? Yksi maamme vanhimmista kouluista, ikinuori Helsingin normaalilyseo on uhmannut aikaa ja pitänyt klassillisen opinahjon perinteistä kiinni jo vuodesta 1867.

 • Internetdokumentti: Ensimmäinen koulupäivä

  10.09.2013 Dokumentit

  Muistatko miltä tuntui mennä ensimmäiselle luokalle tai onko sinulla peräti kokemus ensimmäisen luokan opettamisesta? Internetdokumentti Ensimmäinen koulupäivä valottaa opettajan näkökulmasta, millaista on aloittaa koulutyö uuden luokan kanssa.

 • ”Kohtalon kirves isketään nuoriin jo peruskoulun myötä”

  10.09.2013 Nuorille. Nyt!

  Nykyisessä koulujärjestelmässä heikot tippuvat kärryiltä ja lahjakkaammat tylsistyvät, kun kykyjä ei koetella. Näin ajattelee Ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki, joka palauttaisi tasoryhmät peruskouluun. Sosiologian dosentti Sari Näre uskoo ongelman olevan pikemminkin suuret luokkakoot.

 • Ekaluokkalaiset ikuistivat presidentin muotokuviin

  07.06.2013 Elävä arkisto

  Itsenäisyyspäivää juhlittiin Niinistölle tutussa koulussa.

  Itsenäisyyspäivää 2012 juhlistettiin myös tuoreen presidentin Sauli Niinistön vanhassa koulussa. Uudet oppilaat aloittavat nyt samasta pisteestä kuin hän aikoinaan. Paikalla on myös yksi presidentin ensimmäisistä opettajista.

 • Helsinkiläisten tyttökoulujen arkea 1957

  30.05.2013 Elävä arkisto

  Mikko Niskasen lyhytelokuva.

  Mikko Niskasen ohjaama lyhytelokuva Helsingin suomalaisista tyttökouluista vuodelta 1957 näyttää, miten monipuolisia taitoja nuoret neidit opinahjoissaan oppivatkaan.

 • Feeniks- ja steinerkoulut tarjoavat vaihtoehdon peruskoululle

  24.05.2013 Elävä arkisto

  Suomessa on tarjolla vaihtoehtoisia kouluja tavallisen peruskoulun rinnalle. Rudolf Steinerin pedagogiikkaan perustuvat steinerkoulut ovat 12-vuotisia yhtenäiskouluja. Absooluuttiseen demokratiaan nojaavassa Feeniks-koulussa oppilaat itse päättävät koska tulevat kouluun ja mitä opiskelevat.

 • Peruskoulujen perustaminen mietitytti steinerkoululaisia

  14.05.2013 Elävä arkisto

  "Tämän päivän koulukeskustelua ylläpitää siirtyminen peruskoulujärjestelmään. Niin sanottujen poikkeavien koulujen asema on vielä epäselvä." Raportissa vuodelta 1972 tutustuttiin tuollaiseen "poikkeavaan" kouluun, steinerkouluun.

 • Köyhyysleikissä koululaiset kokeilivat käytännössä, mitä on olla kehitysmaalainen

  15.11.2012 Elävä arkisto

  Pirkkalan kouluissa tehtiin vuonna 1973 erikoinen kokeilu.

  Vuonna 1973 Pirkkalassa kolmessa koulussa toteutettiin köyhyysleikki. Kahden viikon ajan kestäneessä kokeilussa oppilaat muun muassa rakensivat hökkelikylän ja heiltä kiellettiin väliaikaisesti kouluruoka. Näiden ja muiden käytännön kokeilujen tarkoituksena oli saada oppilaat ymmärtämään, mitkä tekijät vaikuttavat maailman lasten ja nuorten elämänlaatuun.

Sivut