Hyppää pääsisältöön

kognitiivinen psykologia

 • Aivotutkija Minna Huotilainen: Aivosi tietävät enemmän kuin sinä

  18.03.2018 Tiede

  Mutta aina kun hämmästyt, voit olla fiksumpi kuin aivosi!

  Mutta aina kun hämmästyt, voit olla fiksumpi kuin aivosi!

 • Unihäiriöihin tepsii lempeys ja rauhallisuus

  29.09.2017 Akuutti

  Aamuyön heräämiset. Lue psykologin ohjeet.

  Ahdistavatko aamuyön heräämiset? 20 prosenttia suomalaisista kärsii pitkäaikaisista uniongelmista. Psykologi Mikael Saarinen suosittelee pitkäaikaiseen unettomuuteen mieluummin unikoulua tai terapiaa kuin lääkkeitä. Parhaiten tepsivät kognitiiviset menetelmät eli terapia, joka tarkastelee uneen vaikuttavia tunne-, ajattelu- ja käytöstapoja sekä tarvittaessa muokkaa niitä.

 • Näkökulma: Allergiat ja muut sairaudet paranevat aivotreenillä? Väite on huuhaata

  10.09.2017 Tiede

  Limbisen järjestelmän uudelleenohjelmoiminen ei paranna.

  Limbisen järjestelmän uudelleenohjelmoiminen ei paranna.

 • Paljon melua tyhjästä – Mitä vähemmän tiedät, sitä enemmän uskot tietäväsi

  25.11.2016 Yle Uutiset

  Huonosti tietävä tai vähän osaava ei tiedä olevansa asiasta pihalla. Huippuosaaja taas arvioi usein tietämyksensä alakanttiin. Miksi näin?

 • Asiantuntija varoittaa: "Mindfulnessia tuputetaan väärissä tilanteissa"

  27.09.2015 Yle Uutiset

  Mindfulness eli tietoisen läsnäolon opiskelu on esillä tällä hetkellä joka paikassa. Asiantuntija on kuitenkin huolissaan siitä, että hoitomuotoa kaupitellaan ihmisille melko leväperäisesti.

 • Keho auttaa ongelman ratkaisussa

  20.11.2013 Yle Uutiset

  Psykofyysinen fysioterapia on lähestymistapa, jossa otetaan huomioon kehon ja mielen yhteistoiminta. Kahden vuoden ajan fysioterapia erikoisalaa työssään hyödyntänyt fysioterapeutti Liisa Siippaisen asiakkaita ovat esimerkiksi mielenterveyskuntoutujat.

 • Pantomiimi tuo teatterin kadulle

  27.06.2013 Yle Uutiset

  Kesäkadut pullistelevat erilaisia esiintyjiä. Kolikko helähtää katusoittajan kuppiin, mutta miimikko hätkähdyttää, ehkä jopa ärsyttää. Jos kalkkinaamainen äänetön esiintyjä seuraa ja tulee lähelle, se hirvittää jöröä suomalaista. Pantomiimin ei tarvitse tulla iholle, se voi olla teatteriesitys toisten joukossa. Se tuo teatterin ihmisten luo.

 • Pikalukukurssit huuhaata - lukuharrastus auttaa

  16.10.2012 Yle Uutiset

  Tutkijan mukaan erilaiset pikalukutekniikat ovat ylimainostettuja. Turussa tehtyjen kokeiden mukaan lukunopeuttaan voi harjaannuttaa vain lukemalla paljon.

 • Näyttelijä ei saa jättää roolia kroppaan

  24.05.2012 Yle Uutiset

  Eläkkeelle jäävä näyttelijä Reijo Kanerva sanoo, että roolin tyhjentäminen mielestä ja kropasta tulee tehdä aina esitysten loppuessa. Roolin omaksuminen on psykofyysistä ja kroppa toimii kuin taikaiskusta.

 • Alussa mieli loi jumalan?

  20.04.2011 Elävä arkisto

  Kognitiotieteen, psykologian ja uskovan näkökulmia uskoon.

  Mistä usko syntyy? Onko jumala vain ihmismielen luomus? Tutkittu juttu -ohjelmassa tarkastellaan uskon arvoitusta kognitiotieteen ja psykologian kautta sekä uskovan näkökulmasta.

 • "Mäkäräisen suoritus mielettömän hieno asia"

  07.03.2011 Yle Urheilu

  YLE Urheilun asiantuntijan Heikki Ikolan oli vaikea löytää oikeita ylisanoja Kaisa Mäkäräisen ampumahiihdon MM-kisojen kultamitalin arvoisesta suorituksesta. Kymmenkertainen arvokisamitalisti uskoo Mäkäräisen menestyksen tekevän todella hyvää suomalaiselle ampumahiihdolle.

 • Palvelumallien kehittäjästä vuoden MS-hoitaja

  19.11.2010 Yle Uutiset

  Oululainen kuntoutussuunnittelija Tuula Rantakari valittiin vuoden MS-hoitajaksi. Palkittu tunnetaan uusien palvelumallien kehittäjänä ja monialaisena osaajana.

 • Rakkaudettomuuden aukon voi täyttää

  16.01.2010 Yle Uutiset

  Rakkautta vaille jäänyt voi löytää sen myöhemmin. Tämä vaatii itsetuntemusta. Vanajaveden opistossa tutkitaan hyväksynnän ja rakkauden puolia viikonvaihteessa.

 • Norsut erottavat vihamieliset ihmiset ystävällisistä

  18.10.2007 Yle Uutiset

  Tuoreen tutkimuksen mukaan norsut kykenevät erottamaan mahdollisesti vihamielisissä aikeissa lähestyvät ihmiset ystävällisistä. St. Andrews -yliopiston tutkijan Keniassa tekemien havaintojen mukaan norsulaumat pystyivät tunnistamaan sekä hajun että vaatetuksen värin perusteella masai-paimenet, jotka joutuvat usein väkivaltaisiin yhteenottohin norsujen kanssa.