Hyppää pääsisältöön

taloudellinen asema

  • NAFTA ei nostanut Meksikoa ensimmäisen maailman maaksi

    16.12.2014 Elävä arkisto

    Vapaakauppasopimus NAFTA ei lunastanut lupauksiaan

    Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen NAFTA:n piti nostaa Meksiko kolmannesta maailmasta ensimmäiseen maailmaan ja hillitä meksikolaisten muuttoliikettä Yhdysvaltoihin. 13 vuotta sopimuksen voimaantulon jälkeen Meksikon maatalous oli kärsinyt valtaisan tappion, ja laiton siirtolaisuus Yhdysvaltoihin oli kiihtynyt.

  • Vapaakauppasopimus EPA herätti Namibiassa pelon siirtomaa-aikoihin paluusta

    11.12.2014 Elävä arkisto

    EPA velvoitti Namibian luopumaan teollisuutensa suojelusta

    Kun EU aloitti vuonna 2002 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden kanssa neuvottelut vapaakauppasopimus EPA:sta, EU:n neuvottelukumppaneissa heräsi pelko paluusta siirtomaa-aikaan. Namibiassa pelättiin sopimuksen horjuttavan maan omaa kehitystä ja tekevän koko Afrikasta vain raaka-aineiden tuottajia.

  • Romanian köyhyys toi haitaristin Helsingin kaduille

    24.11.2014 Elävä arkisto

    Romanialainen katumuusikko Mircea Alecu elättää kuusihenkistä perhettään haitarinsoitolla. Kotimaan köyhyys pakotti etsimään tienestin kadulta ja kaukaa kotoa.

  • Kun pelaamisesta tulee pakko

    26.09.2014 Elävä arkisto

    Harmittomana alkava pelaaminen voi hallita koko elämää

    Suomalaisiin iski pelihimo 1980-luvulla. Kansalaiset alkoivat törsätä suuria summia rahapeleihin jopa kansainväliselläkin tasolla. Jo silloin tiedettiin, että osa oli todellisia pelureita, jotka pelasivat aina kun oli mahdollista ja kaiken muun kustannuksella.

  • Tuomas Enbusken Sivistyksen käsikirja

    25.08.2014 Elävä arkisto

    Mitä sivistyneen ihmisen pitää maailmasta tietää. Tuomas Enbusken Sivistyksen käsikirja kertoo! Sarjan katsottuasi osaat keskustella ihan mistä vaan; taloudesta, kulttuurista, taiteesta ja jopa urheilusta. Mitkä taulut ovat merkittäviä? Miten talous toimii? Miksi Suomi itsenäistyi?

  • Iberian laihojen vuosien perintö

    16.07.2014 Elävä arkisto

    Espanja ja Portugali ajautuivat pahoihin talousongelmiin 2000-luvulla. Molempien ahdinkoon oli omat syynsä, mutta yhteinen historia. Vuosikymmeniä Iberian niemimaan talous oli notkahtanut ja noussut yhdessä.

  • Itsenäisyyspäivän blues rajan takana Kostamuksessa

    27.11.2013 Elävä arkisto

    Neuvosto-Karjalassa kolme tuhatta suomalaista rakentaa Kostamuksen kaivoskaupunkia. Mitä Suomen itsenäisyyspäivä merkitsee vieraalla maalla ahertaville rakennusmiehille, tiedusteltiin reportaasissa vuonna 1979.

  • Sohvasurffaten Välimeren rannoilla

    08.11.2013 Elävä arkisto

    Lotta Kaihuan ja Pia Asikaisen suonissa virtasi jälleen vapaus. Toisella tuotantokaudella sohvasurffaajat pääsivat kiertämään maailmaa ihmisten sohvilla, parvekkeilla ja jopa luolassa majoittuen. Tällä kertaa matka suuntautui Välimerelle.

  • Palkkatyö määrittelee ihmisiä ja yhteiskuntia

    23.09.2013 Elävä arkisto

    Miksi yhteiskuntamme pyörii työn varassa?

    Muutoksen sosiologia sarjan työ-jaksossa tutkitaan, miten modernisaation kautta päädyttiin palkkatyöhön ja kuinka globalisaatio, teknologian kehitys ja vapautunut markkinatalous muuttavat sekä työn luonnetta että työntekemisen ehtoja. Miksi yhteiskuntamme pyörii työn varassa ja miksi palkkatyö on usein ihmisen arvokkuuden mitta?

  • Euroopan integraatio on ennen kaikkea rauhanaate

    04.09.2013 Elävä arkisto

    Erkki Toivasen Minun Eurooppani -ohjelma katsoi Eurooppaan

    Suomen liittyessä Euroopan unioniin vuonna 1994, kiersi todellinen eurooppalainen Erkki Toivanen Euroopassa keskustelemassa suurten ajattelijoiden ja yhdentymisen puolesta puhujien kanssa unionista ja eurooppalaisesta identiteetistä. Miten Eurooppa-aate voi 1990-luvun sotivalla ja sortuvalla mantereella?

  • Tuotesuunnittelu ja elintasokilpailu saa turhuuden markkinat kukoistamaan

    05.07.2013 Elävä arkisto

    Kohtuus on tuotantoideologian vihollinen.

    Millainen olisi maailma, jossa vaatteilla ja tavaroilla ei olisi arvoa statussymboleina eivätkä ne voisi mennä pois muodista? Todennäköisesti kulutustavoiltaan kohtuullisempi, mutta kohtuus on tuotantoideologian vihollinen.

  • Mutkia matkalla Muumimaailmaan

    26.06.2012 Elävä arkisto

    Seikkailua, talousvaikeuksia ja selviytymistä.

    Muumimaailman vaiheet Naantalissa ovat olleet seikkailua, talousvaikeuksia ja selviytymistä. Alunperin Muumimaailman rakentamista Naantaliin vastustettiin, mutta paikasta tuli nopeasti Suomen suosituin kesävierailupaikka.

  • Pikavippiparonit

    27.12.2010 Elävä arkisto

    Pikalainoja tarjoavat yritykset tekevät muhkeita voittoja. Onko rahat hankittu rehellisin keinoin? kysyy MOT.