Hyppää pääsisältöön

elokuvapolitiikka

 • Peter von Bagh tuli Oulussa ihan filmihulluksi

  03.11.2011 Elävä arkisto

  Hulluus puhkesi kohtalokkaasti.

  Kun Eedenistä itään -filmin liikuttavassa kohtauksessa käytettiin kallellaan olevaa kameraa, 13-vuotias Peter von Bagh arveli: "Tämä on varmaan elokuvataidetta." Samassa joku pieraisi kuuluvasti taaempana parvella. Ylevyys ja rahvaanomaisuus yhdistyivät upeasti, ja filmihulluus puhkesi kohtalokkaasti.

 • Spede, Donner ja elokuvan tuki

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Spede uhkasi polttaa elokuvansa protestiksi tukipolitiikalle

  Pertti "Spede" Pasanen uhkasi polttaa elokuvansa protestiksi Elokuvasäätiön tukipolitiikalle vuonna 1981: ”On aina sanottu, että ne ovat huonoja elokuvia."

 • Elokuvan kriisi oli 1970-luvulla kuuma ideologinen kiistakysymys

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Suomalainen elokuva on käynyt läpi monia ongelmakausia. Sellaista elettiin myös 1970-luvun alussa, ja asiasta taitettiin ankarasti peistä. Kiistelyssä törmäsivät kiivaasti yhteen erilaiset arvomaailmat ja poliittiset näkemykset.

 • Risto Jarva tahtoi uudistaa elokuvan kehitysmaata

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Ohjaaja Risto Jarva oli "uuden aallon" johtohahmo 1960-luvun Suomessa. Hänen johtamastaan Filminor-tuotantoyhtiöstä tuli uutta etsivän kotimaisen elokuvan keskeinen yksikkö, ja Jarva itse vaikutti aktiivisesti maan elokuvapolitiikan uudistamiseksi.

 • Filmit sensuurin saksissa

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Elokuvaan on kautta sen historian liittynyt kovempi tai lievempi sensuuri. Sensorit ovat aikojen kuluessa kehittäneet oman uuskielensä ja estetiikkansa.

 • Filmikonkari Matti Kassila innostui dokumenteista ja uudesta aallosta

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Henkilökuvat vuosilta 1964 ja 2007

  Matti Kassila myöntää, että elokuva muistuttaa musiikkia, sillä siinäkin on kyse monien eri instrumenttien yhteistoiminnasta. Filmiä kuitenkin "sävelletään" vielä tehdessä: "Improvisointivara on säilytettävä."

 • Viu-hah hah-taja sai laatutukea

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Jos Speden elokuvasäätiöltä saama summa olisi ollut isompi, hän olisi palauttanut sen: "Elokuvanteossa ei ole kyse markoista vaan ideoista."