Hyppää pääsisältöön

myllärit

 • Paikallismyllyt puristuksissa - viisi suurinta määrää tahdin

  11.10.2016 Yle Uutiset

  Lähiruoka-ajattelu ja tuotekehittely pitävät pienmyllyjä vielä pinnalla, vaikka viisi suurinta määräävät tahdin. Suomessa pieniä myllyjä on enää 30 - 40. Aiemmin myllynkivet pyörivät vinhaan ja myllyt olivat pitäjien nähtävyyksiä.

 • Myllyjen määrä on romahtanut puolessa vuosisadassa – katso, miten viljaa jauhetaan nykyisin

  05.02.2016 Yle Uutiset

  Suomessa oli vielä 1950-luvulla yli 2 000 myllyä, nyt niitä on alle 50. Väheneminen alkoi 1960-luvulla, jolloin maanviljelijät alkoivat jauhaa itse rehuviljaa karjalleen.

 • Pienmylly pyörii lähiruoan ja luomun varassa

  24.06.2015 Yle Uutiset

  Moni pienmylly on joutunut lopettamaan toimintansa. Esimerkiksi Keski-Suomessa on jäljellä enää pari pientä myllyä.

 • Outo ilmiö viljapelloilla: Loistavasta sadosta tulikin huonoa leipää

  30.03.2015 Yle Uutiset

  Ruis saatiin viime syksynä puitua monin paikoin loistavissa olosuhteissa. Laatu oli niin hyvä, että ruisleipää on hankala leipoa. Ilmiö on harvinainen.

 • Hyvä ruissato pyörittää myllyjä – pienmyllytkin kysyttyjä

  21.08.2014 Yle Uutiset

  Monin paikoin hyvä ruissato pitää myllyt käynnissä eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ruissato on ollut jopa paras yli kymmeneen vuoteen. Vaikka pienmyllyjäkin vielä löytyy, niin ainakin joidenkin myllytuotteiden osalta saa sopivia mylläreitä jo etsiä kaukaakin.

 • Museosta kunnostettiin toimiva mylly – ensimmäiset jauhot jo jauhettu

  08.06.2014 Yle Uutiset

  Aiemmin Juuan Myllymuseolla kuului vain kosken pauhu, mutta nyt äänimaisema on muuttunut. Vanhasta, puisesta myllystä kuulu taisainen pauke. Mylly on herätetty henkiin ja rukiin jyvät muuttuvat kosken voimalla jauhoksi.

 • Lähimyllyn jauhot kiinnostavat kotileipureita

  19.03.2014 Yle Uutiset

  Pienmyllyjen toiminta on ollut viime vuodet kasvussa. Paikallisessa myllyssä jauhettu jauho on lisännyt kysyntää – ei räjähdysmäisesti, mutta hieman. Kasvanut kysyntä on huomattu myös Kainuussa.

 • Vanha mylly jauhaa luomua jouluksi - video

  17.12.2013 Yle Uutiset

  Niittymylly Rantsilassa jauhaa luomujauhoja. Varsinkin joulun alla lähes satavuotiaat koneet laulavat aamusta iltaan.

 • Myllyliitto: Viljan alkuperämerkintä leipäpakkauksiin

  09.09.2013 Yle Uutiset

  Myllyliitto haluaa leipäpakkauksiin merkinnän raaka-aineen alkuperästä. Tavoitteena on tehdä viljan reitistä mahdollisimman läpinäkyvä. Myllyliitto edustaa pieniä paikallismyllyjä, joiden määrä on jatkuvasti vähentynyt.

 • Heikko viljasato koettelee myllyjä

  08.11.2012 Yle Uutiset

  Viljaa jäi sateisen kesän jäljiltä monin paikoin puimatta, mikä näkyy viljan korkeina hintoina. Monet myllärit joutuvat turvautumaan edellisvuotisiin viljoihin.

 • Lauantaina herkutellaan taas uutispuurolla

  22.08.2012 Yle Uutiset

  Keski-Kymenlaaksossa Liikkalassa viljelijät puivat ruista. Sadonkorjuun alku on sateiden ja kylmän vuoksi kaksi viikkoa myöhässä.

 • Rapion Myllyn 200 vuotta

  02.08.2012 Yle Uutiset

  Juvalla toimii Suomen vanhimpiin yhtäjaksoisesti toimineisiin teollisuusyrityksiin kuuluva Rapion Mylly. Mylly perustettiin vuonna 1812, kun kenttäsihteeri Karl Fredrik Hammaren valjasti vuolaana virtaavan joen viljaa jauhamaan.

 • Pienmyllyissä ei jauheta ale-tuotteita

  11.08.2011 Yle Uutiset

  Pienmyllyjen määrä on laskenut viime vuosien aikana muutamaan kymmeneen. Jäljelle jääneet ovat tavallisesti perheyrityksiä, jotka harjoittavat suoramyyntiä. Pikku myllyt eivät pysty kilpailemaan isoja teollisuusmyllyjä vastaan hinnoilla, mutta niiden erikoistuotteet ovat löytäneet vankan asiakaskunnan.

 • Katoavia ammatteja

  07.10.2010 Elävä arkisto

  Tv-ohjelmassa 1960-luvulta tutustuttiin kädentaitajiin.

  Maailma muuttuu, vanhoja ammatteja katoaa ja uusia syntyy. Perinteiset käden taidot ovat kunniassa kun tavataan korintekijä, nahkuri ja puunveistäjä.

 • Maailman paras puuro vaatii pitkää pinnaa

  24.08.2010 Yle Uutiset

  Tällä reseptillä puuron tekemiseen menee vuosi, mutta lopputulos on varmasti hyvä.

 • Riihikosken vanha vehnämylly jauhaa taas

  18.08.2010 Yle Uutiset

  Pöytyän Riihikosken vanha vehnämylly heräsi eloon lähes kahden vuoden tauon jälkeen. Uteliaita silmäpareja riitti myllyn avajaisissa pilvin pimein. Yrittäjä Kimmo Rantanen on remontoinut myllyä toimintakuntoon vuoden päivät. Keskiviikkona vihdoin myllyn jauhotorvista tupruaa asiakkaiden omia jauhoja 20 kilon säkkeihin.

 • Kesäteatterit ovat vetäneet väkeä

  05.08.2010 Yle Uutiset

  Etelä-Savon kesäteattereiden kausi onnistui toivotusti. Näytelmät ovat keränneet yleisöä tavoitteiden mukaisesti muun muassa Mikkelissä, Savonlinnassa ja Juvalla.

 • Kangaskosken myllyn tarina jatkuu

  18.07.2010 Yle Uutiset

  Satavuotias mylly Mänttä-Vilppulan Pohjaslahdella kertoo monta tarinaa ja jauhaa edelleen jauhoja. Tosin vanhan koneen jauhoja mylläri ei kehtaa antaa enää muille kun omalle perheelleen. Mylly on nykyään lähinnä museokäytössä, ja vanhan perinteen mukaiset myllyjuhlat järjestetään tänäkin kesänä.

 • Myllynkivestä museon maamerkki

  01.06.2010 Yle Uutiset

  Vanha myllynkivi sai museolta uuden elämän. Kuluneesta jauhantakivestä tehtiin Vääksyn vesimyllymuseon mainospaasi. Joen penkereestä tehty löytö on harvinaisuus.

 • Suomen ainoa naismylläri

  23.11.2009 Elävä arkisto

  Suomen ainoa naismylläri Anna Pukki hujauttaa jauhosäkin selkäänsä siinä missä miehetkin. Ja säkkien nostelua vilkkaalla myllyllä riittää vuodesta toiseen.

Sivut