Hyppää pääsisältöön

ITE-taide

 • Joulu-extra! Tee joulutervehdys vanhoista filmeistä!

  30.11.2017 Oi maamme

  Leikkaa oma onnentoivotus Suomelle ja läheisillesi!

  Oi maamme! -hanke loppuu jouluna, tee sitä ennen tervehdys läheisillesi ja satavuotiaalle Suomelle! Tutustu materiaaliin ja lataa viimeinen paketti täältä, ja leikkaa jouluaiheisista arkistomateriaaleista oma joulujulistuksesi. Lähetä videosi meille 20.12. mennessä, julkaisemme kaikki saapuneet videot ennen aattoa, joten voit linkittää ne joulutervehdykseksi läheisillesi!

 • Japanilaista elektroniikkaa, slaavilaista melankoliaa, sisukasta tee-se-itse-henkeä

  04.08.2017 Musiikki

  Automaattirakas: suomalaisen elektronisen musiikin historiaa

  Akateemisella elektronisella musiikilla on Suomessa pitkät ja kunniakkaat perinteet, mutta se ei ole koko totuus. Perttu Häkkisen toimittama kuusiosainen Automaattirakas-sarja tekee sukelluksen kotimaisen elektronisen musiikin hengenhistoriaan: sen hitteihin, erikoisuuksiin ja unohtuneisiin mestariteoksiin.

 • Olavi Lanun ympäristöveistokset kuvasivat luonnon ja ihmisen yhteyttä

  11.05.2015 Elävä arkisto

  Lahtelainen taiteilija käytti luonnonläheisiä materiaaleja.

  Olavi Lanun arvoitukselliset ympäristöveistokset herättivät kansainvälistä huomiota Venetsian Biennaalissa vuonna 1978. Ohjelmassa seuraamme Viipurissa syntyneen ja Lahteen kotiutuneen taiteilijan eloa vuonna 1980 entisessä kasvipuutarhassa Patomäellä.

 • Siluettitaiteilijalla leikkaa paremmin

  28.04.2015 Elävä arkisto

  Väinö Kemppainen on tunnetuimpia siluettitaiteilijoitamme.

  Askartelua vai korkeaa taidetta? Pitkän linjan siluettitaiteilija Väinö Kemppainen ei moisesta huoli. Hän vain leikkaa ja taidokkaasti leikkaakin. Tärkeintä taiteessa on saada kohteen henki kuvattua. Kemppainen leikkasi siluetteja jo 1970-luvun lopulla Pikku Kakkosessa.

 • Todelliset taiteen rakastajat eivät ole taiteen ammattilaisia

  30.10.2014 Elävä arkisto

  Erikoisin koskaan ohjaamani tv-sarja oli vuonna 1998 tehty Intohimona taide. Se kertoi erilaisten ihmisten, niin julkkisten kuin tuntemattomienkin, taideharrastuksesta. Erikoiset kohtaamiset näiden taiteen rakastajien kanssa suorastaan laajensivat käsitystäni ihmisestä, ja Pohjanmaasta.

 • ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen ihmeelliset patsaat

  20.05.2014 Elävä arkisto

  Veijo Rönkkösen ihmeelliset patsaat

  Veijo Rönkkönen loi tontilleen Parikkalaan Etelä-Karjalaan satoja patsaita käsittävän puiston. Pääasiassa betonista tehdyt patsaat Valtatie 6:n varrella ovat syntyneet itseoppineen taiteilijan viisikymmenvuotisen uran aikana.

 • Rutas-Matti, mies maailmanrauhan asialla

  16.08.2013 Elävä arkisto

  Vuonna 1995 valmistunut dokumenttielokuva asettuu ajassa taaksepäin ja piirtää kuvan Matti Rutasesta, miehestä Mahlun Maapallopatsaan takaa. Omintakeinen maailmanrauhaa julistava patsas valmistui vuonna 1955.

 • Ufo, Lumimies ja Martti Ahtisaari kohtaavat Edvininpolulla

  25.06.2013 Elävä arkisto

  Vaasan Asevelikylästä löytyy erilainen pururata.

  Vaasan Asevelikylästä löytyy erilainen pururata. Edvininpoluksi kutsutulla reitillä voi törmätä piruun, pöllöön, maahiseen, Ruokolahden leijonaan, Elisabeth Rehniin ja ufoon.

 • ITE: Itse tehtyä elämää

  28.10.2011 Elävä arkisto

  ITE-taiteen tekijät ovat ihmisiä, jotka luovat tunnustetun taiteen ulkopuolista taidetta omasta elämästään, mutta jotka usein ottavat kantaa myös yhteiskunnallisiin ilmöihin taiteensa kautta.

 • Siuruan elokuvamoguli ja saumasukkien lumo

  22.06.2011 Elävä arkisto

  Kari Tykkyläisen videotaiteen innoittajana ovat Siuruan suot

  Kari Tykkyläisen videotaiteen innoittajana ovat Siuruan suot, Pudasjärven kotirouvat ja rouvien saumasukat. Mies on tehnyt internettiin tuhat videota, joille on kertynyt yli kymmenen miljoonaa katsomiskertaa.

 • Tuntematon kansantaiteilija Olga Panusuo

  20.11.2009 Elävä arkisto

  Pudasjärveläinen Olga Panusuo keräsi luonnosta kiviä, karahkoja, pahkoja, tuohia ja näreitä valmistaakseen niistä taideteoksia.

 • Kekkospatsaat

  16.10.2009 Elävä arkisto

  Presidentti Urho Kekkosesta on tehty patsaita 80-luvulta alkaen. Pitkin matkaa niistä ovat kiistelleet näköisveistosten ja abstraktin taiteen kannattajat.