Hyppää pääsisältöön

1964

 • Merikartan reunoilla – suomalaista saaristoa linssin läpi

  12.07.2018 Elävä arkisto

  Lähde saaristomatkalle arkisto-ohjelmien parissa.

  Viettelevien postikorttimaisemien ohella osa saaristoromantiikan lumoa on eristäytyneisyys ja meren mahdin edessä nöyrtyminen. Kaukaiset luodot ja autiot majakat eivät lakkaa kiehtomasta venematkailijoita, mutta millaista on syrjäinen saaristolaiselämä paikallisväestön silmin? Nosta ankkuri ja lähde Elävän arkiston luotsaamalle merimatkalle Suomenlahdelta Perämerelle saaristoaiheisten dokumenttien parissa.

 • Eemeli ja Repe puhelivat radiossa pehmoisia

  15.05.2018 Elävä arkisto

  Parivaljakon unohtuneita sketsejä arkistojen uumenista.

  Totisuudestaan tunnetun Eemelin radiopilojen pääosa oli tulosta yhteistyöstä sanaseppo Reino Helismaan kanssa. Elävä arkisto kaivoi päivänvaloon parivaljakon unohtuneita sketsejä mm. Speden ohjelmista.

 • Kuopion nailonsukkamurhien uutisointi lietsoi pelkoa ympäri Suomea

  03.03.2017 Elävä arkisto

  Nailonsukkamurhat oli 1960-luvun sarjamurhatapaus

  Nailonsukkamurhat oli 1960-luvun sarjamurhatapaus

 • Pääosassa Leo Jokela

  23.01.2017 Elävä arkisto

  Ohjelma- ja elokuvakooste lukemattomien sivuosien miehestä.

  Palmu-filmien salaviisas etsivä Kokki, karskipuheinen papukaija G. Pula-aho, Rautatie-elokuvan utelias Matti – siinä vain tunnetuimpia näyttelijä Leo Jokelan (1927–1975) rakastetuista henkilöhahmoista. Lukemattomien sivuosien mies on pääroolissa tässä Elävän arkiston laajassa ohjelma- ja elokuvakoosteessa, jossa ei harvinaisuuksiakaan ole unohdettu.

 • Suomi letkajenkan ME-kuumeessa

  31.10.2016 Elävä arkisto

  Maailmanennätyksiä tehtailtiin vuonna 1964 lähes viikottain.

  Suomi eli kevättalvella 1964 todellista letkajenkkahuumaa. Tanssimuodista tuli suomalaisille uusi urheilulaji, jossa tehtailtiin maailmanennätyksiä lähes viikottain.

 • Kun suomalainen nainen luo, syntyy keksintöjä hyödyksi ja huviksi

  06.10.2016 Elävä arkisto

  Naiskeksijät ratkaisevat arjen ongelmia

  Naiskeksijät ratkaisevat arjen ongelmia

 • Keskenkasvuisen Robertinon laulu lumosi myös Suomessa

  09.08.2016 Elävä arkisto

  Roberto Loreti

  Italolaulaja Roberto Loreti nousi 1960-luvun alussa Pohjoismaiden suursuosikiksi alle murrosikäisenä. Kirkasääninen tenavatähti hullaannutti suomalaisyleisöäkin moneen otteeseen.

 • Martti Silvennoinen tallensi Rion oudon huuman 1964

  08.07.2016 Elävä arkisto

  Legendaarinen radioääni Riossa 1964

  Martti Silvennoisen alkuvuodesta 1964 valmistunut riipaisevan kepeä reportaasi Rio de Janeiron arjesta koostuu ällistyttävästä määrästä tietoa, suvereeneja kielikuvia ja aitoja tilanteita. Silvennoisen jäljittelemätön, alkusointuinen ilmaisu on radiokuuntelijan korvissa silkkaa runoutta.

 • Muhammad Ali voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa kukistamalla Sonny Listonin

  07.06.2016 Elävä arkisto

  Cassius Clay yllätti kaikki voittamalla Sonny Listonin 1964.

  "Levitköön silmienne edessä Convention Hall, jossa amerikkalaiset sikarit savuavat ja jossa keskitytään todelliseen suureen otteluun." Näillä sanoilla aloittaa Paavo Noponen selostuksen legendaarisesta nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelusta, jossa Cassius Clay eli Muhammad Ali kohtaa ennakkosuosikki Sonny Listonin vuonna 1964.

 • Kauko Käyhkö oli Erkki Eräs, Justeeri ja Vanha vaari

  01.04.2016 Elävä arkisto

  Kunnianosoitus muhkean, leppeän laulajan uralle.

  Nallekarhumainen, monitoiminen ja monen salanimen taakse kätkeytynyt Kauko Käyhkö oli yksi Suomen sodanjälkeisen populaariviihteen joviaaleimmista peruspilareista. Elävän arkiston kooste on kunnianosoitus hänen monikymmenvuotiselle muusikon ja lauluntekijän uralleen.

 • Vanhanajan metsureilta vaadittiin kylmänkestävää voimaa ja hurttia luonnetta

  15.01.2016 Elävä arkisto

  Metsureiden työ on vaativaa monelta kantilta.

  Metsureiden työ on vaativaa monelta kantilta.

 • Jokamiehen puhekoulu tavoitteli selkeää ja rikkaruohotonta arkipuhetta

  26.10.2015 Elävä arkisto

  Kahdeksanosainen sarja puhumisesta tehtiin vuonna 1964.

  Vuonna 1964 lähetetyn Jokamiehen puhekoulun päämääränä ei ollut varustaa kuulijoita taipuisalla äänellä tai Ciceron loisteliaalla retoriikalla. Kahdeksanosainen radiosarja tähtäsi siihen, että jokamies tai -nainen pystyisi tilanteessa kuin tilanteessa esittämään asiansa selkeästi ja kuulijaa rasittamatta.

 • Juutinrauman silta ylitti uhkakuvat ja valmistui sittenkin

  02.10.2015 Elävä arkisto

  Juutinrauman siltahanke aloitettiin ja peruttiin useasti

  Tanskan ja Ruotsin välisen Juutinrauman ylittävän sillan rakentamishanke peruttiin useita kertoja 1990-luvun aikana. Siltatöiden aloittamista jarrutettiin mm. epäselvien ympäristövaikutusten vuoksi. Visioinnissa ja vastustuksessa oli suomalaisillakin sormensa pelissä. Valmistuttuaan Juutinrauman silta sujuvoitti työ- ja matkailuliikennettä sekä kuljetuksia, mutta muodostui myös Tanskan ja Ruotsin ulkomaalaispolitiikan vedenjakajaksi.

 • Hruštšovin oletettu "tuomiopäiväkone" pystyi tuhoamaan puolet ihmiskunnasta

  28.09.2015 Elävä arkisto

  Neuvostoliiton salaperäinen superase hämmensi maailmaa 1964.

  Syyskuussa 1964 maailman tiedotusvälineisiin levisi uutinen, jonka mukaan Neuvostoliitolla olisi hallussaan uusi hirvittävä joukkotuhoase. Huhuttiin "kuolemansäteestä" ja "tuomiopäiväkoneesta", joka voisi tehdä lopun jopa koko ihmiskunnasta. Ylen radio-ohjelmassa ydinsodan mahdollisuutta tarkasteltiin silti tyynesti ja rauhoittavasti.

 • Haapasaari kävi kauppaa merenelävillä ja kivillä

  11.06.2015 Elävä arkisto

  Elämää Haapasaarella vuonna 1964

  Elämää Haapasaarella vuonna 1964

 • Onni Gideonin havaijinkitara vonkui varhaisrockiakin

  25.11.2014 Elävä arkisto

  Jazzmies teki Suomen ensimmäisen rocklevyn.

  Tv:n ensimmäinen lapsisukupolvi oppi tuntemaan Onni Gideonin Sirkus Papukaijan valtavahousuisena klovnina. Maskin taakse kätkeytyi pitkän linjan musiikkimies, joka 1950-luvulla johti yhtä maan parhaista tanssiorkestereista. Hän oli myös havaijinkitaransoiton pioneeri, jonka nimiin on kirjattu maan ensimmäinen rock-levytys.

 • Vänrikki Koskelakin valjastettiin väestönsuojelutyöhön

  18.11.2014 Elävä arkisto

  Dramatisoitua väestönsuojeluvalistusta vuodelta 1956

  Sotien jälkeisillä vuosikymmenillä suomalaisia valistettiin ja varoiteltiin olemaan valmiina ja varuillaan. Sodan ja pommitusten lisäksi myös ydin- ja kaasuiskujen uhka tiedostettiin. Suomen Filmiteollisuuden valistusfilmin keulakasvoksi kiinnitettiin näyttelijä Kosti Klemelä, eli Tuntemattoman sotilaan Vilho Koskela.

 • Kotimainen näköpuhelin oli kaukonäköinen keksintö

  27.10.2014 Elävä arkisto

  Suomalainen näköpuhelin oli 80-luvun Skype.

  Suomessa kehitettiin näköpuhelin jo parikymmentä vuotta ennen Skype-nettipuhelujen aikaa. Laitteet olivat kuitenkin kalliita, eikä kasvokkain käydyistä puheluista tullutkaan toivottua hittiä 1980- ja 1990-luvuilla. Humoristiset toimittajat tarjosivat keksinnölle käyttöä mm. puhelinsensseissä tai hammaslääkärien etätarkastusvälineenä.

 • Katujen auki repiminen harmitti jo 1960-luvulla

  09.10.2014 Elävä arkisto

  Lyhytfilmi vuodelta 1964 pureutuu katutöihin.

  Lyhytfilmissä vuodelta 1964 näemme, että katujen korjaustyöt kiristävät hermoja liikenteessä. On kuoppia, puomeja ja suljettuja katuja. Tuhannet autot seisovat jonoissa ja jalankulkijat yrittävät selviytyä parhaansa mukaan.

 • Työeläkelaki tutuksi

  26.09.2014 Elävä arkisto

  Suomalainen työeläkelaki

  Suomen yleinen yksityisalojen työeläkelaki TEL säädettiin heinäkuussa 1961. TEL tuli yhtäaikaisesti voimaan lyhytaikaisista työsuhteista säädetyn LEL:n kanssa 1.7.1962. Uusia työeläkelakeja esiteltiin suomalaisille vuonna 1964 Fennada-Filmi Juniorin värikylläisessä lyhytfilmissä. Filmi on toteutettu yhdessä Suomen Eläketurvakeskuksen kanssa.

Sivut