Hyppää pääsisältöön

lapinporokoira

 • Lyhyille koirankarvoille on käyttöä pikkulintujen pesissä

  04.02.2017 Yle Uutiset

  Koirankarvat kiinnostavat pikkulintuja pesänrakennusaineena. Pitkiä karvoja ei kuitenkaan pidä laittaa tarjolle.

 • Labrador retriever Finland’s favourite dog for seventh year running

  21.01.2017 Yle News

  The Labrador retriever emerged as Finland’s favourite dog in 2016, according to the Finnish Kennel Club. It was the seventh year running that the patient, gentle breed captured the hearts of dog lovers across the country.

 • Koira on poronhoitajan paras renki

  24.10.2016 Yle Uutiset

  Niin kauan kuin porotyöt hoitaa ihminen eikä robotti, niin koira pysyy poronhoitajan parhaana renkinä.

 • Vuoden taitavin porokoira löytyi Muotkatunturin paliskunnasta Inarista

  13.04.2016 Yle Uutiset

  Suomen parhaat porokoirat kilpailivat viime viikonloppuna vuotuisissa paimennuskisoissa. Hyvä koira on parempi kuin kymmenen huonoa kaveria, sanoo voittajakoira Usman omistaja Veli-Matti Kangasniemi Muotkatunturin paliskunnasta Inarista.

 • Porokoirat kilpailevat jälleen paimennustaidoistaan Kittilässä – Järjestäjä toivoo mukaan poromiehiä työkoirineen

  01.04.2016 Yle Sapmi

  Poropaimennuskerhon jokavuotinen poropaimennustapahtuma järjestetään jälleen huhtikuun ekana viikoloppuna Kittilässä Alakylän paliskunnassa. Järjestäjä Tiina Pulska toivoo kisaan mukaan mahdollisimman paljon varsinaisessa työkäytössä olevia porokoiria.

 • Hiljainen koira hälytti lapselle apua – Onneli ja parikymmentä muuta sankarikoiraa ovat pelastaneet henkiä

  29.10.2015 Yle Uutiset

  Kemiläinen Onneli on yksi Kennelliiton palkitsemista sankarikoirista. Lapinporokoira Onneli ei yleensä hauku tai ulvo, mutta 3-vuotiaan tytön ollessa hädässä se äänteli niin kovaa, että perheen äiti tuli paikalle pelastamaan tukehtumassa olevan tytön. Onnelin lisäksi sankarikoiran arvon saa 17 koiraa, jotka olivat pelastamassa ihmishenkiä.

 • Pohjois-Norjan Kautokeinosta löydettiin punkki

  03.07.2015 Yle Uutiset

  Pohjois-Norjan Kautokeinosta, Inarin korkeudelta löydettiin punkki kesäkuun lopussa. Kautokeinolainen John Arild Siri ihmetteli koiransa ontumista ja löysi punkin porokoiransa ihosta. Suomessa punkkeja on havaittu Rovaniemen korkeudella saakka.

 • Talvi on hallitun kiireen aikaa porotilalla

  20.02.2015 Elämä

  Porotilalla Taivalkoskella.

  Taivalkoskelaisella Wirkkusen porotilalla on pitkät, lähes 200-vuotiset perinteet poronhoidossa. Tilan isännällä Juha Virkkusella oli itsellä oli jo pienenä poikana selvät sävelet mielessä: hänestä tulisi poromies ja tukkijätkä.

 • Tuomarit kuuntelevat haukkuja koko viikonlopun - porokoirat kilpailevat Rovaniemellä

  07.03.2014 Yle Uutiset

  Rovaniemellä pidetään tänä viikonloppuna porokoirien poronpaimennuskilpailu. Porokoirakerhon järjestämän tapahtuman koirista vain pieni osa on varsinaisia käyttökoiria. Laji on lisännyt paljon suosiotaan viime aikoina harrastelijoiden piirissä.

 • 101-vuotiaalta Tieralta runokirja

  15.01.2013 Yle Uutiset

  Rovaniemeläinen kirjalija Arvo "Tiera" Ruonaniemi julkaisee 101-vuotispäivänsä kunniaksi runokirjan "Povipullon kultaa". Teoksessa on sekä uusia että vuosikymmenten takaisia runoja, jotka ovat syntyneet kirjailijan vanhalla Remingtonilla.

 • Kotimaisten koirarotujen geeniperimä syynissä

  14.01.2013 Yle Uutiset

  Suomen Kennellitto on kartoittanut viiden suomalaisen koirarodun geeniperimää. Kartoituksen avulla on pyritty selvittämään rotujen geeniperimän laajuus ja sitä kautta eri rotujen mahdolliset perimään liittyvät ongelmat

 • Rovaniemellä tutustuttiin porohoitoon

  07.12.2012 Yle Uutiset

  Eteläisellä poronhoitoalueella tunnetaan poronelinkeinoa yllättävän huonosti. Paliskuntain yhdistys yhteistyökumppaneineen järjesti Rovaniemen keskustassa poropäivän tänään. Tilaisuudessa oli mahdollisuus tutustua poroelinkeinoon. Lordin aukiolla oli mahdollista kysellä poroista ja poronhoitoon liittyvistä asioista muun muassa Rovaniemen alueen paliskuntien poroisänniltä. Lisäksi paikalla oli poroja ja lapsille omaa ohjelmaa.

 • Unna Junná alkaa taas

  13.02.2012 Yle Uutiset

  Saamenkielinen lastenohjelma Unna Junná jatkuu uusin jaksoin tulevana viikonloppuna. Ohjelman ensimmäinen osa nähdään sunnuntaina kello 7.45 TV2:lla.

 • 100-vuotias toimittaja kirjoittaa yhä

  11.01.2012 Yle Uutiset

  Rovaniemeläinen toimittaja Arvo "Tiera" Ruonaniemi täyttää sata vuotta ensi viikon sunnuntaina 22. tammikuuta. Hän on Suomen Journalistiliiton vanhin jäsen ja tiettävästi vanhin elossa oleva toimittaja ja kirjailija. Hän kirjoittaa edelleen.

 • Porokoirista koulutetaan monitoimikoiria

  30.12.2011 Yle Uutiset

  Pohjoisen porokoirille yritetään löytää uusia tehtäviä. Inarissa järjestetään porokoirille koulutusta, jossa koirille koetetaan opettaa nykyajan porokoiralle sopivia temppuja. Inarilainen Maisa Kantola haluaa, että puolitoistavuotias Yuki oppisi löytämään esimerkiksi loukkaantuneen poron.

 • Laumoittain lappalaiskoiria Laajavuoressa

  30.09.2011 Yle Uutiset

  Ennätysmäärä lappalaiskoiria omistajineen kokoontuu Jyväskylän Laajavuoreen sunnuntaina. Lappalaiskoirat ry:n järjestämään koiranäyttelyyn on ilmoittautunut peräti 350 lapinporokoiraa, ruotsinlapinkoiraa ja suomenlapinkoiraa.

 • Koirasta haaveileva voi ryhtyä koirakummiksi

  21.08.2011 Yle Uutiset

  Dogikummi-palvelun tarjoaa koirista pitävälle mahdollisuuden hoitaa koiraa silloin tällöin ryhtymättä kuitenkaan koiranomistajaksi. Samalla tulee auttaneeksi omistajaa koiran hoidossa.

 • Porokoira on työkaveri

  19.04.2011 Yle Uutiset

  Paikoin nuutunut porokoiraperinne on elpymässä. Koiria on alettu käyttää apuna entistä enemmän, kun porotöissä kulkevien ihmisten määrä on vähentynyt. Hyvin toimiva koira korvaa monen miehen työpanoksen.

 • Porokoira on korvaamassa korpit raadonetsinnässä

  22.04.2010 Yle Uutiset

  Porokoirista koulutetaan nyt moniosaajia. Viidestä viime vuonna syntyneestä porokoirasta on jatkossa apua paimennustehtävien lisäksi poron raatojen etsimisessä metsästä.

 • Porokoira on poromiehen paras apuri

  08.02.2010 Elävä arkisto

  Saamelaiset poromiehet kertovat koiristaan.

  Terhakka porokoira on juuriltaan ikivanha, vaikka virallisesti se on rekisteröity koiraroduksi vasta 1960-luvulla.

Sivut