Hyppää pääsisältöön

normit

 • Kelvoton lisääntymään - Miksi minut olisi pakkosteriloitu?

  14.01.2019 Dokumentit

  Kysymykset ihannekansalaisesta eivät ole kadonneet.

  Dokumenttisarja Hyvissä aikeissa käsittelee rodunjalostuksen historiaa Suomessa. Sarjaa tehdessäni jouduin pohtimaan myös sitä, olisinko itse ollut kelvollinen kansalainen.

 • Docstop: Jatkoajalla – Miten saada elämästä kiinni asunnottomuuden ja vankilakierteen jälkeen?

  20.11.2018 Yle TV1

  Jussi ja Pasi haluavat tehdä elämänmuutoksen.

  Jussi ja Pasi opettelevat elämään tavallista elämää. Kuinka kauan ja kenelle omia valintojaan täytyy sovittaa?

 • Arvoja ja normeja naisten hyödyksi

  23.02.2018 Näkökulmat

  Ohjeita ja mietteitä Kajom päästä

  Ajattelin päässä, että kirkkaan pakkaspäivän kunniaksi tekisin jonkin hyvän teon. Hykertelin miettiessäni, miten iloisiksi tulisivat he, joille sen hyvän teon tekisin. Pohdin, kuka tai ketkä olisivat hyvä kohde, ja sitten tulikin jo heti mieleen, että olisi huomaavaista olla avuksi naisille, noille Luojan laululintusille, jotka pörräävät ympäriinsä vailla huolen häivää..

 • Armi Ratian hämmästyttävät juhlat

  18.03.2015 Kulttuuri

  Radio 1:n Filmiryhmä tapasi Minna Haapkylän ja Jörn Donnerin

  "Jos mä joskus alkaisin, herra paratkoon en sitä tee, kertomaan Armin juhlista todellisia tarinoita juorulehdille tai vastaaville, niin siinä sitä olisi aika hämmästyttäviä juttuja." Näin totesi Armi elää! -elokuvan ohjaaja Jörn Donner Yle Radio 1:n Filmiryhmälle.

 • Tärähtäneet ämmät rikkovat normeja

  26.09.2014 Kulttuuri

  Taiteilijaduo Tärähtäneet ämmät (eli Katriina Haikala ja Vilma Metteri) penkoo naisten karvoitusta, tekee uimapukuja yksirintaisille naisille ja esiintyy erilaisissa tilaisuuksissa hämmentävävillä tavoilla. Stradan Joonatan Pitkänen pääsi käymään heidän työhuoneellaan.

 • Lentävä Robin Williams irvaili normeille

  12.08.2014 Elävä arkisto

  Näyttelijä Robin Williams osasi aikuisenakin yhä lentää. Juuri Hook – Kapteeni Koukku -elokuvassa näytellyt Williams puhuu haastattelussa 1992 maailman kapteeni Koukuista, kadonneista pojista, lapsuuden herkkyydestä ja julmuudestakin.

 • Susi herättää vihaa, vainoa ja viehätystä

  26.02.2013 Elävä arkisto

  Miksi susi on niin pelätty ja vihattu?

  Miksi susi on niin pelätty ja vihattu? Mikä sudessa kiehtoo ja mitä tarujen sudet symboloivat? Merkkituote-ohjelmassa pohditaan susien nykypäivää ja kulttuurihistoriaa Sepe-sudesta Arosuteen ja Pohjois-Karjalan hukkiin.

 • Rockradio ärsytti Maija Dahlgrenia

  24.03.2009 Elävä arkisto

  Uuden aallon nuorisomusiikki oli rämpytystä ja törkyä.

  1960-luvulla tutuiksi käyneet kulttuurisodat jatkuivat 1970- ja 80-lukujen taitteessa. Toimittaja Maija Dahlgrenia ei miellyttänyt radion rokkisoitto.

 • Ulkoministeri Ilkka Kanervan eroaminen

  01.04.2008 Elävä arkisto

  Suomen sisäpolitiikassa jouduttiin laatimaan uudenlaista poliittista normistoa Ilkka Kanervan ja tanssitaitelija Johanna Tukiaisen tekstiviestikohun jälkeen 1.4.2008.

 • Tuntematon sotilas nostatti kirjasodan

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Väinö Linnan Tuntematon sotilas herätti heti ilmestyessään sekä suurta ihailua että jyrkkää paheksuntaa. Radiossa kirjasta keskusteltiin tuoreeltaan tammikuussa 1955.

 • Pentti Holappa itsesensuurin kritisoija

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Holappa kritisoi haastattelussa yhteiskuntamme ilottomuutta.

  Kirjailija ja kulttuurikriitikko Pentti Holappa kritisoi haastattelussa yhteiskuntamme ilottomuutta ja hauskanpidon kontrollia.

 • 1950-luvun Yle oli puolueeton ja varovainen

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Puolueettomalla maalla oli 1950-luvulla myös puolueeton radio. Asiaa ei voinut käsitellä radiossa, jos "oli pelkoa että se voi herättää keskustelua".

 • Tiukkaan napitettu radio

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Radiotoimittaja Eero Saarenheimo työskenteli laitoksessa, jonka iskusanoja olivat puolueettomuus, tuhmien sanojen välttäminen ja teitittely.