Hyppää pääsisältöön

kokeelliset elokuvat

 • Taiteilija Ruutsalon kokeellisissa elokuvissa soi Otto Donnerin moderni jazz

  10.11.2019 Yle Teema

  1960-luvun avantgarde-lyhärit ja arvoituksellinen draama.

  Eino Ruutsalo on suomalaisen elokuvan outolintu ja yksinäinen susi, jonka 1960-luvun taidelokuvissa soi nuoren Otto Donnerin viileä jazz.

 • Meteorikuuro sotatila-alueella

  24.09.2019 Yle Teema

  Kokeellinen dokumentti kertoo kurdien sorrosta Turkissa.

  ”Kun kuolema tulee, runous vaikuttaa tyhmältä”, kertoja (Ebru Ojen Şahin) toteaa kokeellisessa dokumentissa Meteorit (Meteorlar, Turkki 2017). Siihen nähden sen ohjaaja Gürcan Keltek on rohkea – ehkä jopa uhkarohkea – sillä hän kertoo erittäin runollisella elokuvallaan sotatilasta.

 • Koiran sydän on Laurie Andersonin lohdullinen elokuva surusta ja rakkaudesta

  23.11.2016 Yle Teema

  Elokuva Lolabelle-koirasta, rakkaudesta ja kuolemasta.

  Laurie Andersonin lohdullinen elokuva rakkaudesta, luopumisesta, musiikista, kielestä, elämästä, kuolemasta, äideistä, puolisoista ja koirasta nimeltä Lolabelle: "How to feel sad without actually being sad." Elokuvan jälkisanat lausuu sen leikkaaja Melody London.

 • Vailla aurinkoa ja Kiitorata: kissojen ystävän, salaperäisen elokuvaesseistin Chris Markerin kaksi mestariteosta

  21.11.2016 Yle Teema

  Vailla aurinkoa ja Kiitorata Teemalla 19.5. klo 22.

  Runollisen, poliittisen, henkilökohtaisen, kokeellisen, filosofisen elokuvanteon pioneeri. Ainutlaatuinen, salaperäinen, utelias. Kissojen ystävä. Kaksi Chris Markerin mestariteosta: esseistinen elokuvakirje Vailla aurinkoa ja scifi-runo Kiitorata.

 • Viimeinen rooli eli Film on Buster Keatonin ja Samuel Beckettin yhteinen elokuva

  20.11.2016 Yle Teema

  Lyhyt elokuva katsomisesta – eli elokuvan perusolemuksesta.

  Tässä todellinen harvinaisuus, Buster Keatonin ja Samuel Beckettin yhteistyö vuodelta 1965. Film eli Viimeinen rooli on beckettiläinen, kaikesta turhasta riisuttu elokuva katsomisesta ja katseen kohteena olemisesta – eli elokuvan perusolemuksesta. Bonusraitana vielä siitä kertova dokumentti Notfilm.

 • ”Minä, silmä pimeässä”: Mika Taanilan Mannerlaatta-elokuvan liikehdinnät

  17.11.2016 Yle Teema

  Tytti Rantanen kirjoittaa lettristisestä elokuvasta.

  "Kun ylittää lentokoneitse tarpeeksi monta aikavyöhykettä, voi tulla höpö olo. Tämä viistoutta ja vainoharhaa yhdistelevä kokemus on Mannerlaatan kerronnallinen sydän." Tytti Rantanen kirjoittaa Mika Taanilan ilman kameraa toteuttamasta kokeellisesta elokuvasta. Mannerlaatta saa tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 26.11. klo 16.30.

 • Teeman elokuvafestivaali tulee taas!

  02.11.2016 Yle Teema

  Viisi päivää elokuvan juhlaa kotisohvalla 23.–27.11.

  Luvassa suurta kauneutta, outoutta, haikeutta, jännitystä ja iloa! Teeman elokuvafestivaali järjestetään marraskuun viimeisenä viikonloppuna 23.–27.11., keskiviikosta sunnuntaihin, keskellä pimeintä syksyä. Nyt vietetään kotisohvien festivaalin viisivuotisjuhlaa.

 • Maanalainen kaitaelokuva

  07.12.2009 Elävä arkisto

  "Maanalainen kaitaelokuva" syntyi 1970-luvun lopussa uuden aallon musiikin innoittamana. Sen näkyvin hahmo oli Pasi "Sleeping" Myllymäki.

 • Dipolin taidetapahtuma räjäytti tajuntaa 1968

  20.03.2008 Elävä arkisto

  Päivien tarkoituksena oli nostaa esiin nuorta taidetta.

  Teekkarien järjestämä taidetapahtuma marssitti näkyville taiteen avantgarden ja undergroundin. Päivien tarkoituksena oli nostaa esiin nuorta taidetta ja näyttää että sitä on paljon.