Hyppää pääsisältöön

FODMAP-hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio

 • Siiri Kinnari kehitti äitinsä kanssa vatsaystävällisiä ruokia – uudet reseptit palauttivat syömisen ilon

  21.08.2018 Yle Radio Suomi

  Herkkävatsaisen ruuan ei tarvitse olla pahaa

  Lukiolainen sai pari vuotta sitten tietää sairastavansa ärtyvän suolen oireyhtymää. Vatsan turvotus, kivut ja ripuli ovat vähentyneet, kun hän lopetti tiettyjen ruoka-aineiden syönnin. Oma keittokirja helpottaa koko perheen arkea,

 • Istutko paljon? Istuminen voi olla yksi syyllinen mahan turpoamiseen – Näin vältät pallomahan

  01.02.2018 Akuutti

  Mikä auttaa vatsan turpoamiseen?

  Pieru kiertää mahassa ja vatsa pömpöttää. Istumisen välttäminen on yksi keino välttää ongelma. Mitä muita syitä turvotuksen taustalta löytyy? Miten oloa voisi helpottaa? Lue ravitsemusterapeutti Leena Putkosen vinkit.

 • “Lähdinköhän sittenkin soitellen sotaan?“ Toimittaja testasi FODMAP-ruokavaliota

  25.10.2016 Akuutti

  Miten sujui neljän viikon FODMAP-kokeilu?

  Vuosikausia kestäneet vatsavaivat kiristävät hermoja ja tekevät elämästä aika ajoin tai joka ikinen päivä hankalaa. Vatsa vääntää, turvottaa eikä mitään tee oikein mieli tehdä tai ainakaan minnekään mennä. Rupsutteleva tai vatsakivuissa kouristeleva kaveri ei välttämättä ole se toivotuin seuralainen. Siksi minäkin päätin neljä viikkoa sitten aloittaa ärtyvän suolen hoidossa menestystä niittäneen FODMAP-ruokavalion. Neljä viikkoa tiukkaa ruokavalion noudattamista. Vatsaoireet minimiin ja perään naurava hymiö – helppo nakki. Näin sen suunnittelin, kunnes iski älytön stressi, turhautuminen ja loputon sokerihimo.

 • FODMAP-ruokavalio testissä – tykkääkö vatsa, rauhoittuuko suoli?

  27.09.2016 Akuutti

  Akuutin toimittaja testaa FODMAP-ruokavaliota.

  Kuuluuko punakaali vältettävien ruoka-aineiden listalle? Entä kukkakaali? Mitä hedelmiä saa syödä? Oliko niin, että kauraa pitäisi ärtyvän suolenkin kestää? Noin 70 prosenttia ärtyvän suolen oireista kärsivä saa avun oireisiinsa FODMAP-ruokavaliosta. Miten helppo ruokavaliota on noudattaa ja auttaako ruokavalion siivoaminen FODMAP-hiilihydraateista oireisiin? Akuutin toimittaja testaa ruokavaliota neljän viikon ajan.

 • Ilmavaivoja, turvonnut vatsa ja mahakipuja – auttaako ruokavalion FODMAP-siivous?

  23.09.2016 Akuutti

  Ärtyneen suolen oireisiin voi auttaa FODMAP-ruokavalio.

  Ei keliakiaa, ei laktoosi-intoleranssia, ei tulehduksellista suolistosairautta – kuitenkin vatsa muistuttaa itsestään päivittäisillä kivuilla, turvotuksilla ja vaihtelevilla ummetus-ripulivaivoilla. Voisiko kyseessä olla ärtyvä suoli? Auttaako FODMAP-ruokavalio?