Hyppää pääsisältöön

Pilfink Records

 • Tuubistin oma, hauska syntymäpäivälahja

  07.05.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Sinfonia Lahden tuubisti Harri Lidsle täytti vastikään viisikymmentä ja teki itselleen lahjaksi levyn. Ohjelmistoksi Lidsle valikoi kolmekymmenvuotisen, komean soolouransa varrelta itsensä näköistä musiikkia, ja soittokumppaniksi löytyi pianisti Tuomas Turriagon lisäksi lähipiiristä perkussionisti Casper Lidsle.

 • Suomalaisen torviseitsikkomusiikin ytimessä

  13.11.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Solistiseitsikko Imperial on nimeltään Suomen ehdotonta huippua, eivätkä muusikotkaan hassumpia ole: Harri Lidsle tuubassa, Jouko Harjanne Es-kornetissa ja heidän välissään muita kovan luokan ammattilaisia. Uudella levyllä Solistiseitsikko Imperial vieläpä pureutuu alansa ytimeen, kansallisromanttisten säveltäjiemme seitsikkomusiikkiin.

 • Lehtola vaihteeksi urkuperinteen ytimessä

  27.05.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Urkutohtori Jan Lehtola levyttää sangen ahkerasti. Viime vuodet hän on tavallaan perustellusti keskittynyt tallentamaan kotimaisen urkuperinteen hämäriäkin nurkkia, ja yllätyin iloisesti kun työpöydälle ilmaantui Lehtolalta levyllinen Marcel Duprén teoksia suoraan urkumusiikin ranskalaisesta ytimestä, vieläpä levytettynä asianmukaisilla uruilla Luxemburgissa.

 • Sibeliuksen pianotriot - mieluummin kotimusisoituna kuin levyllä

  09.04.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Kun parikymppinen Jean Sibelius vietti kesiään lähipiirin huviloilla, hänen suurinta huviaan oli säveltää pianotrioja soitettavaksi sisarusten kanssa. Varhaiset triot ovat teknisesti kelvollista käyttömusiikkia, mutteivät osoita varhaiskypsyyttä, korkeintaan orastavaa lahjakkuutta - Sibelius ei siinä vaiheessa ollut vielä opiskellut sävellystä. Itse koen, että Sibeliuksen kehityksen ja vaikutteiden dokumentoimiseen riittää trioista se peruslevytys, jonka BIS aikanaan julkaisi. Trio La Ruen uutuuslevy Hafträsk- ja Korpo-trioista ei muuta tätä käsitystä.

 • Jo muinaiset kreikkalaiset

  27.11.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Hollantilainen, suomalaistunut kitaristi Rody van Gemert on innoittunut antiikin Kreikasta. Kukapa ei olisi, mutta van Gemertin innoitus on kanavoitunut levyksi, jolla antiikin alkuperäiset melodiafragmentit ja viritysjärjestelmät yhdistyvät impressionismin aikaiseen eksotismiin, nykymusiikkiin ja vieläpä Assi Karttusen cembaloon. Moniaalle kurkottavaa kokonaisuutta pitävät kasassa paitsi van Gemertin taiteellinen näkemys myös antiikin perinnön laajuus ja voima.

 • Niemisen kitarasävellysten värit erottuvat myöhäissyksyssä

  27.11.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Kai Nieminen on aikoja sitten karistanut yltään kitarasäveltäjän kyseenalaisen tittelin säveltämällä aivan riittävästi orkesterimusiikkia. Isoilla kokoonpanoilla Niemisen runollinen väri- ja tunnelmamusiikki on tosin joskus kuulostanut löyhärakenteiselta, kun konteksti etenkin täällä Suomessa on niin sinfoninen. Mutta kun Nieminen säveltää omalle soittimelleen kitaralle, kuulija lumoutuu, oli rakennetta tai ei. Niin myös uudella levyllä Rites & Shades, jolla Niemisen teoksia soittavat sekä suomalaiset että italialaiset kitaristit.

 • Sibeliuksen viulukonserton pianoreduktion väärinymmärrys

  15.11.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Sibeliuksen viulukonsertto lienee viehättänyt Fritz Kreisleria, mutta samalla tuo vanhan ajan viiksekäs viuluviikari tunnusti tosiasiat. Orkesterin kanssa pääsee soittamaan harvoin kun taas pianisteja on kaikkialla, joten parasta laatia konsertosta reduktio viululle ja pianolle. Ja väliäkö sillä, että sellaisen oli Sibelius jo tehnyt - pätevänä pianistina Kreisler tiesi mitä halusi. Janit Lehtonen ja Aarrevaara ovat nyt levyttäneet Kreislerin reduktion, mutta minulle jää olo, etteivät he lainkaan ymmärrä Kreislerin aivoituksia.

 • Hempeän kirkollisia käyrätorvitunnelmia

  24.10.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Yksitunnelmaisen levyn tekeminen on tasapainottelua: kuulija pitää saada pysymään luvatussa tunnelmassa mutta kuoliaaksi pitkästymättä. Käyrätorvensoittaja Petri Komulaisen ja urkuri Jan Lehtolan uutuuslevy lupaa tunnelmaksi "Andante religioso", ja siinä pysytään uskollisesti koko tunti. Mielenkiinto kuitenkin säilyy, koska teokset ovat melko tuntemattomia ja sävellysten genre kiinnostava.

 • Sieluni kaunis trumpetti?!

  13.09.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Miksi ihmeessä Jouko Harjanteen uutuuslevylle piti antaa niin korni otsikko kuin The Beautiful Trumpet of my Soul (Sieluni kaunis trumpetti)? Siksi että The Mambo Kings -elokuvassa on kappale Beautiful Maria of my Soul. Valitettavasti se ei ole niin tunnettu, että otsikon kornius hälvenisi, ja levyn valikoima elokuva- ja viihdemusiikkia on sekin koottu ailahtelevalla tyylitajulla. Auttaako siinä enää Harjanteen ja pianisti Tuomas Turriagon tasalaatuinen soitto?

 • Bergmanin pianomusiikin moninaisuus mahtuu yhdelle levylle

  09.05.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Erik Bergman oli säveltäjänä kameleontti, jonka tyylissä pysyvyyttä edustivat lähinnä arvaamattomuus, huumori ja avoimuus kaikelle modernismille. Muutamia vuosia sitten Bergmanin satavuotisjuhlavuosi synnytti liikehdintää, jonka tavoitteena oli jonkinlaisen kokonaisnäkemyksen muodostaminen. Pianisti Tuomas Malin osuus urakasta on kompakti muttei millään muotoa helppo: Bergmanin soolopianotuotanto mahtuu kyllä yhdelle levylle, mutta sisältää kaikenlaista.

 • Äänityksellä voi yhä pilata levyn

  24.01.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Taidemusiikkilevyn äänitykseen vaadittava tekniikka on nykyään yleistä ja edullista, mutta äänitykseen vaadittavaa osaamista ei vieläkään voi ostaa verkkokaupasta. Siksi yhä joskus vastaan tulee äänityksellä pilattuja levyjä - sellaisia kuin tenori Markku Lautjärven ja kitaristi Patrik Kleemolan versio Schubertin laulusarjasta Die schöne Müllerin.

 • Juhlava vaskiseitsikkojoulu

  19.12.2016 Klassinen

  Levyarvostelu

  Miksipä ei myös vaskimusiikki sopisi joulun tunnelmaan. Paimenten näkemä taivaallinen sotajoukko kuvataan usein torvisoittokuntana, ja pelastusarmeijan puhallinyhtyeet kuuluvat ainakin angloamerikkalaiseen joulukuvastoon. Niinpä myös kotimainen Solistiseitsikko Imperial on pukenut kerholiivit ja rusetit ylle ja levyttänyt Majesteettista joulumusiikkia.