Hyppää pääsisältöön

Helvi Leiviskä

 • RSO:n itsenäisyyspäiväkonsertissa Helvi Leiviskän pianokonserton alkuperäisversion ensiesitys

  06.05.2020 RSO

  Solistina esiintyy Mirka Viitala.

  RSO esittää itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa teosharvinaisuuden, Helvi Leiviskän 1935 kantaesitetyn pianokonserton. Kantaesityksessä solisti Ernst Linko poisti useita kohtia omasta osuudestaan vastoin säveltäjän tahtoa, ja nämä kohdat on nyt RSO:n esitystä varten palautettu. Ansiokkaan editointityön on tehnyt Savon soitannollinen seura ja solistina esiintyy Mirka Viitala.

 • Kapellimestari Jorma Panula oli ensi kerran sinfoniakonsertissa 18-vuotiaana – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  10.08.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 10. elokuuta!

  Jorma Panula oli 18-vuotias istuessaan ensimmäisen kerran elämässään sinfoniakonsertissa. Ravelin Bolero oli niin mahtava elämys Helsingin yliopiston juhlasalissa, että Jorma ryhtyi seuraamaan kaikkia orkesteriharjoituksia partituurin kanssa. Alkoi Panulan pitkä tie kapellimestariksi ja ennen kaikkea arvostetuksi kapellimestarien kouluttajaksi.

 • Säveltäjä Helvi Leiviskä sävelsi ilman muusaa – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  25.05.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 25. toukokuuta.

  Säveltäjä Helvi Leiviskä (1902-1982) oli suomalaisten naissäveltäjien uranuurtaja. Papintyttären tie säveltäjäksi ei ollut suora eikä helppo ja sisälsi vaikeita valintoja. Helvi Leiviskä piti kiinni kutsumuksestaan ja sävelsi vaikka öisin ja kofeiinitablettien voimalla.

 • Kuolema merkitsi säveltäjä Erkki Melartinin – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  07.02.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 7. helmikuuta.

  Säveltäjä Erkki Melartin (1875–1937) eli koko elämänsä kuolema kintereillään. Melartin oli 16-vuotias koulupoika, kun lääkäri antoi hänelle kaksi vuotta elinaikaa. Silloin hän päätti lopettaa koulunkäynnin ja omistaa jäljellä olevan aikansa kaikkein tärkeimmälle, musiikille.

 • Säveltäjä Helvi Leiviskä näki musiikin ja kumosi ennakkoluulot tuotannollaan

  19.12.2018 Elävä arkisto

  Tarina musiikillisesta ja teosofisesta janosta.

  Helvi Leiviskä (1902–1982) oli suomalainen säveltäjä ja ennen kaikkea sinfonikko. Sukupuolensa vuoksi hän kohtasi ennakkoluuloja, mutta hänen taitojaan ei koskaan vähätelty, ja kriitikot ylistivät jo nuoren Leiviskän sävellyksiä. Teosofinen itsekehitys oli erottamaton osa musiikillista matkaa, jonka vaiheita taiteilija muistelee sekä pianon että tunturipurojen äärellä vuonna 1979 valmistuneessa dokumentissa.

 • Arvostettu pianoleidi Margaret Kilpinen uinahteli tutkinnoissa – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Sibelius-Akatemia oli suuruuksien talo 40- ja 50-luvuilla.

  Sibelius-Akatemia oli 1940-50-lukujen vaihteessa täynnä suuruuksia Sibelius-perheestä alkaen. Opiskelijaneito Meri Louhos oli otettu saadessaan käydä siellä.

 • "En tiennyt, että saisin jotain maksua sävellyksistäni" – Teosto on huolehtinut musiikintekijöistä 90 vuoden ajan

  07.03.2018 Yle Uutiset

  Musiikin jakelu ja käyttö ovat muuttuneet rajusti 90 vuoden aikana. Teoston alkuaikoina elävän musiikin esittämistä seurattiin lukemalla lehti-ilmoituksia.

 • Suomen säveltäjistä vain noin kymmenen prosenttia on naisia – pitäisikö naisten säveltämälle musiikille antaa puolet ajasta?

  01.11.2017 Yle Uutiset

  Paikoitellen naisten säveltämälle musiikille on jo tehty tilaa – miesten säveltämän musiikin kustannuksella. Joidenkin mielestä se on ainoa keino saada klassisen musiikin alalle enemmän naisia.

 • Suomalainen kamarimusiikki soi kuin verhon takaa

  24.10.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Viulisti Annemarie Åström valmistui musiikin tohtoriksi viime vuonna, ja nyt hän on saattanut maailmaan jo toisen levyllisen tutkimuksensa antia eli pohjoismaista viulumusiikkia. Uutuus on vaatinutkin hieman tutkimista - Helvi Leiviskän pianotrio ja Väinö Raition pikkukappaleet ovat ensilevytyksiä, ja Erkki Melartinin jousitriosta on olemassa vain vanha konserttiäänitys ja vielä vanhempi kantanauha.

 • Kansainvälisen tason esitys kotimaisista pianokvartetoista

  25.01.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Suomen Yleisradiolla on edelleen tapana tallentaa kantanauhoille kulttuurihistoriallisesti arvokasta musiikkia, joka muuten saattaisi jäädä tallentamatta. Muusikoilla puolestaan on yhä useammin tapana lunastaa kantanauhat myös kaupallisille levyille. Se parantaa musiikin saatavuutta, ja kaikki ovat tyytyväisiä. Mainio esimerkki toimintamallista on pianisti Terhi Dostalin mestaroima projekti, jolla Ilmari Hannikaisen ja Helvi Leiviskän pianokvartetot on saatettu sekä kantanauhalle että levylle.

 • 26.3. Chamber Music Concert 7 / Nordic women

  13.04.2016 RSO in English

  Music by Nordic women at the March chamber music recital. Mirka Malmi, artistic planning and violin Paula Sundqvist, violin Martta Wahlberg, viola Eeva Rysä, cello Tiina Karakorpi, piano Elfrida Andrée: Piano Trio in G Minor Alice Tegnér: Sonata for violin and piano Helvi Leiviskä: Piano Quartet BUY TICKET

 • 6.12. Independence Day Gala Concert

  11.04.2016 RSO in English

  Hannu Lintu, conductor Anu Komsi, soprano Jean Sibelius: En saga Magnus Lindberg: Accused, song cycle, fp in Finland Helvi Leiviskä: Symphony No. 3 Jean Sibelius: Finlandia Watch & listen on Dec 6 at 15-16 and 16.30-17.20.

 • 26.3. Kamarimusiikkikonsertti 7 / Pohjoismaiset naiset

  06.04.2016 RSO

  Pohjoismaisten naisten musiikki soi maaliskuun kamarimusiikkikonsertissa. Mirka Malmi, taiteellinen suunnittelu ja viulu Paula Sundqvist, viulu Martta Wahlberg, alttoviulu Eeva Rysä, sello Tiina Karakorpi, piano Elfrida Andrée: Pianotrio g-molli Alice Tegnér: Sonaatti viululle ja pianolle Helvi Leiviskä: Pianokvartetto OSTA LIPPU</strong>

 • 6.12. Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti

  05.04.2016 RSO

  RSO:n jo perinteeksi muodostuneen itsenäisyyspäivän juhlakonsertin ohjelmassa on Helvi Leiviskän 3. sinfonia, Sibeliuksen Satu ja Magnus Lindbergin Accused -laulusarja, jonka solistina laulaa Anu Komsi. Hannu Linnun johdolla konsertti päättyy Sibeliuksen Finlandiaan. Hannu Lintu, kapellimestari Anu Komsi, sopraano Jean Sibelius: Satu Magnus Lindberg: Accused, laulusarja, ensiesitys Suomessa Helvi Leiviskä: Sinfonia nro 3 Jean Sibelius: Finlandia Katso ja kuuntele konserttia 6.12. klo 15.00-16.00 ja 16.30-17.20.