Hyppää pääsisältöön

rastaat

 • Harvinaiset linnut: Sinipyrstö

  29.05.2017 Luonto

  Sinipyrstö on talitiaisen kokoinen ja pyöreähkö.

  Sinipyrstö on talitiaisen kokoinen ja pyöreähkö rastaiden sukulainen. Koiraan yläpuoli on tumman harmaansininen ja siipi rusehtava. Pyrstön tyvi ja selän takaosa, siiventaive ja päänsivut ovat kirkkaansiniset, vatsa valkoinen ja kupeet oranssit. Naaraan ja nuoren yläpuoli ja pää ovat harmaanruskeat, vatsa vaalea ja kurkku valkoinen, kupeet oranssit ja pyrstö päältä sininen. Laulu on ripeä, parisekuntinen ja laskeva ”t-tryy-triyy-ytii-trililyly”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Pensastasku

  29.05.2017 Luonto

  Pensastasku on palleromainen ja talitiaista pienempi.

  Palleromainen pensastasku on talitiaista hieman pienempi ja lyhytpyrstöisempi. Yläpuoli on tummajuovaisen ruskea ja alapuoli vaaleanoranssi. Koiraan tummaa poskea reunustavat leveä valkoinen silmäkulmanjuova ja vaalea kurkku. Naaraan poski on vaaleampi ja silmäkulmanjuova kellertävämpi. Laulu on kireäsävyistä, rahisevaa visertelyä, jonka äänistä osa on matkittu muilta lajeilta, kuten punavarpusmainen vihellys. Varoitusääni on naksuttava ”hijy tek, hjiy tek-tek…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Kulorastas

  24.05.2017 Luonto

  Kulorastasräkättirastasta hieman isompi.

  Kulorastas on räkättirastasta hieman isompi, suhteellisesti solakampi ja pitkäpyrstöisempi rastas, jolla on pienehkö pää ja ohuehko pitkä kaula. Yläpuoli on harmaanruskea, alapuoli vaalea mustin pyörein täplin. Lentoon lähtevältä kulorastaalta paljastuu selkää vaaleampi pyrstöntyvi. Laulu muistuttaa mustarastaan huiluviheltelyä mutta koostuu lyhemmistä pätkistä ja on soinniltaan kireämpää ja pingottuneempaa. Lentoääni on kuivasti rätisevä ”tsrrrr, tsrrrrrr…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Kivitasku

  24.05.2017 Luonto

  Kivitaskulla on valkoinen vatsa ja kellertävä rinta.

  Talitiaista vähän isommalla ja tanakalla kivitaskulla on valkoinen vatsa ja kellertävä rinta. Koiraan yläpuoli on tuhkanharmaa ja siivet ja poskilaikku (”rosvonaamari”) mustat. Naaraan yläpuoli on ruskeanharmaa, siivet ja poski tummat. Laulu on kireästi rahiseva parisekuntinen viserrys, varoitusääni maiskuttava ”hji tsak, hjii tsak-tsak”.

 • Kevätaamun laulajia: Punarinta

  13.04.2017 Luonto

  Punarinta on äärimmäisen yleinen Lapin eteläosia myöten.

  Talitiaisen kokoinen ja palleromainen punarinta on selkäpuolelta ruskea ja alta likaisenvalkoinen. Aikuisen rinta ja naama ovat ruosteenpunaiset. Nuoren yksilön rinta on poikkijuovaisen kellanruskea ja selkä keltapilkkuisen ruskea. Laulu on korkeaa, haurasta visertelyä, jossa on lyhyitä taukoja 10–15 sekunnin välein.

 • Kevätaamun laulajia: Punakylkirastas

  13.04.2017 Luonto

  Punakylkirastaalla on melko lyhyt pyrstö ja isohko pää.

  Mustarastasta pienemmällä punakylkirastaalla on melko lyhyt pyrstö ja isohko pää. Yläpuoli on tummanruskea, alapuoli valkoinen. Rinnassa ja kupeilla on tummia pitkittäisjuovia, ja kupeilla ruosteenpunaista. Silmän päällä ja kurkun sivulla on leveä valkoinen juova. Punakylkirastaalla on runsaasti erilaisia laulumurteita eli laulu vaihtelee alueelta toiselle.

 • Kevätaamun laulajia: Mustarastas

  13.04.2017 Luonto

  Laulu on 3–5 sekunnin pituisista huilumaisista viheltelyä.

  Tanakka mustarastas on hieman räkättirastasta pienempi. Koiras on himmeänmusta, ja sillä on kirkkaankeltainen nokka (alle 1-vuotiaalla tumma). Tummanruskean naaraan kurkku on vähän vaaleampi ja rinta täplikäs. Musikaalinen laulu koostuu 3–5 sekunnin pituisista huilumaisista viheltelyistä.

 • Varpuslinnut 6/8

  03.04.2009 Elävä arkisto

  Monien mielestä satakieli on Suomen paras laululintu, sen voit kohdata maan etelä- tai keskiosissa. Tutustu myös räystäspääskyyn, sinirintaan, sinitiaiseen, sirittäjään, sitruunavästäräkkiin, talitiaiseen, taviokuurnaan, tikliin ja tilhiin.

 • Varpuslinnut 2/8

  25.08.2008 Elävä arkisto

  Kun kuuntelet vaikkapa keltavästäräkin, kirjokertun, kirjosiepon, kivitaskun, kiurun, koskikaran, kottaraisen, kuhankeittäjä, kulorastaan tai kultarinnan laulua, huomaat laululintunimityksen pitävän paikkansa.