Hyppää pääsisältöön

Matti Pohto

 • Miksi Matti Pohto sai kirveen ohimoonsa – ja 6 muuta kysymystä unohdetusta kirjasankarista

  21.09.2017 Kulttuuricocktail

  7 avainkysymystä kirjallisuuden pelastajasta, Matti Pohdosta

  Matti Pohto syntyi 200 vuotta sitten. Hän oli todellinen outolintu sen ajan Suomessa. Pohto kiersi maata ja keräsi kirjoja. Yhdessä kirjastonhoitaja Fredrik Wilhelm Pippingin kanssa hän pelasti vanhimman suomalaisen kirjallisuuden. Tässä artikkelissa vastataan seitsemään avainkysymykseen Kirja-Matista.

 • Kuka oli Matti Pohto?

  05.09.2017 Kulttuuricocktail

  Perustiedot unohdetusta kirjasankarista Matti Pohdosta.

  Matti Pohto on mies, jota kukaan ei tunne, vaikka kaikkien pitäisi. Hän syntyi Ylistarossa 200 vuotta sitten ja kuoli Viipurin lähellä 40-vuotiaana. Elämä päättyi ikävän sattuman kautta, raivostuneen rengin kirveeniskuun. Pohto oli kulkuri, joka keräsi matkoillaan tuhansien kirjojen kokoelman. Hänen työnsä ansiosta Turun palossa vuonna 1827 tuhoutunut vanhin suomalainen kirjallisuus saatiin pelastettua.

 • Turun suurpalo vuonna 1827 mullisti Suomen – kirjailija Mike Pohjola epäilee tsaarin juonineen taustalla

  05.09.2017 Kulttuuricocktail

  Turku paloi vuonna 1827.

  Suomen suurin kaupunki Turku paloi melkein kokonaan vuonna 1827. Palo käänsi koko Suomen suunnan. Kirjoittaessaan palosta kertovaa romaaniaan Mike Pohjola luki aiheesta kaiken mahdollisen. Varmaa tietoa on niin vähän, että kirjailija arvelee tutkijoiden karttelevan aihetta.

 • Matti Pohdossa kiteytyvät suomalaisuuden parhaat puolet

  05.09.2017 Kulttuuricocktail

  Kirjoja kerännyt kulkuri Matti Pohto pitää tuntea!

  On ihme, jos tiedät, kuka on Matti Pohto. Häntä ei tunne juuri kukaan, vaikka kaikkien pitäisi. Minulle tämä kirjoja kerännyt maankiertäjä on parasta Suomessa.

 • Suomenkielisen kirjallisuuden tuntematon pelastaja Matti Pohto ei saa omaa liputuspäivää

  13.03.2017 Kulttuuricocktail

  Kirjoja keränneelle kulkurille ei myönnetty liputuspäivää.

  Sisäministeriö on päättänyt, että tuhansien kirjojen kokoelman 1800-luvulla kerännyt Matti Pohto ei saa omaa liputuspäivää. Ministeriön mukaan uusia liputuspäiviä ei ylipäätään oteta kalenteriin tällä haavaa. Pohdolle esitettiin liputuspäivää kirjailija Juha Hurmeen johdolla vuonna 2014.

 • Juha Hurme: Kirja-Matti

  10.03.2017 Kulttuuricocktail

  Matti Pohto pelasti suomalaisen kulttuurin.

  Turku paloi vuonna 1827 ja liekit nielivät yliopiston kirjaston kirjaluetteloineen. Sitten tuli kirjastonhoitaja Pipping, kirkkoherra Hällfors ja lopulta Matti Pohto - suomalaisen kirjallisuuden pelastaja. Juha Hurmeen Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumni uudelleenjulkaistuna.