Hyppää pääsisältöön

Signum Records

 • C.P.E. Bachin henki löytyy myös moderneilla soittimilla

  26.11.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Carl Philipp Emanuel Bach ei ollut enää barokkisäveltäjä, mutta musiikin historiallisesti tietoisessa nykytodellisuudessa on silti rohkea veto tehdä moderneilla soittimilla kokonaislevytys hänen teoksistaan viululle ja kosketinsoittimille. Viulisti Tamsin Waley-Cohen ja pianisti James Baillieu kuitenkin tavoittavat Bachin tunnetuimman pojan oikullisen, herkän hengen. Signumin julkaisema kolmen CD-levyn boksi on kauttaaltaan riemullista kuultavaa.

 • Vain neljä gambaa, harmi!

  27.05.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Consort-musiikin säveltäjistä John Jenkins lienee amatöörigambistien keskuudessa pidetyin. Jenkinsin kaunis melodiikka, tasa-arvoinen kontrapunkti ja luonteva soittimellisuus viehättivät 1600-luvun alun brittiherrasväkeä, jolle gambansoitto oli sosiaalisen elämän keskeinen muoto. Mutta toimiiko Jenkins karussa perusmuodossaan neliäänisenä myös nykyhetken kuuntelijalle, joka joutuu seuraamaan musiikillista seurustelua siihen itse osallistumatta? Siitä voi ottaa selvän kuuntelemalla Fretwork-gambayhtyeen uutta Jenkins-tuplalevyä, joka sisältää neliäänisiä fantasioita.

 • Maailman parhaan poikasopraanon joutsenlaulu

  14.05.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Poikasopraano Aksel Rykkvin oli vuoden 2016 hämmästyttävin musiikki-ilmiö. Oslon poikakuoron paras koltiainen ei laulanut pillimäisesti, epäkypsästi ja ylävireessä, vaan kirkkaasti, täyteläisesti ja musikaalisesti. Rykkvinin ja Valistuksen ajan orkesterin levyllinen barokin ja klassismin aarioita määritteli uusiksi sen mitä esipuberteettisen pojan laululta saa odottaa. Poikasopraanojen on taottava kun rauta on kuumaa, ja viime kesänä, juuri ennen äänenmurrosta, Rykkvin saatiin tekemään seuraava levy. Hätäisestä tuotannosta huolimatta kyseessä on upea joutsenlaulu.

 • Englantilaisen musiikkimystiikka on luiskahtanut matalamieliseksi

  29.01.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Mystisen minimalismin ja musiikillisen synkretismin ylipappi John Tavener kuoli viitisen vuotta sitten, mutta Iso-Britanniassa hänen perintöään vaalii sekä erityinen säätiö että joukko levy-yhtiöitä. Signum Classicsin uutuuslevyllä Tavenerin pariksi on nostettu toinen valtavirtaklassisen säveltäjä Roxanna Panufnik. Tulos on taiteilua kaikille ja ei kellekään sopivan hengellisyyden kaltevalla tasolla, jolle kitkaa antaa lähinnä siirappi.

 • The King's Singersin joulukiire jatkuu

  21.12.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Brittiläinen lauluyhtye The King's Singers ei ole kuullut joululevymarkkinan saturoitumisesta. Ikinuori tai oikeastaan alati nuorennusleikattu kuusikko tekee joululevyn noin joka toinen vuosi. Tämänjouluinen poikkeaa joukosta olemalla konserttiäänitys ja pidättäytymällä kertakäyttöisistä viihdesovituksista lähes tykkänään.

 • Brittijoulu isosti ja tyylillä

  21.12.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Brittein saarten joulumusiikkiperinne on niin rikas ja laadukas, että kelpaa mainiosti myös suomalaiseen jouluun, ainakin mausteeksi. Herbert Howells ja John Rutter ovat pitkään vastanneet Iso-Britannian joulumusiikkikysyntään, mutta tällä hetkellä arvostetuin Carol-nikkari lienee Bob Chilcott. The King's Singersissäkin laulanut säveltäjä hallitsee sointuisan kuoromusiikin, mutta uusi levy "In Winter's Arms" esittelee hänen joulumusiikkiaan isommillekin kokoonpanoille.

 • Händelin Irlannin-matkasta ei juuri heru kuunneltavaa

  14.03.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Tutkija, cembalisti ja kapellimestari Bridget Cunningham on tehnyt Signum-yhtiölle teemalevyjä, jotka seuraavat Händelin matkoja. Yleensä levyt ovat yhdistäneet käypäistä musiikkia ja huolellista tutkimustyötä tavalla, joka selventää muusikkojen kosmopoliittisuutta barokin Euroopassa. Sarjan uusimman levyn aiheena on Händelin yhdeksän kuukautta kestänyt oleskelu Irlannissa vuonna 1741. Kuulija odottaa mehukkaita kohtaamisia irlantilaisen kansanmusiikin kanssa - ja saa kuullakseen kuivaa cembalonräminää.