Oikeuspsykologin ja psykiatrin musiikilliset iltamat.
Oli huhtikuinen ilta, kun kaikki muuttui. Oikeuspsykologi Julia Korkmanin äiti oli sairastanut syöpää, ja oli tullut aika sanoa hyvästit. Tuosta viimeisestä illasta syntyi myöhemmin Julian veljen käsissä kaunis laulu, jonka keskeinen sanoma on toivossa. Kun Julia laulaa Då vi ses igen eli Kun kohtaamme jälleen, kuulija liikuttuu, ehkä itkee, ehkä muistaa omia rakkaitaan. Siinä on musiikin suuri voima: se avaa mielen, se läpäisee meidän älylliset suojamuurimme.
Anne Flinkkilän vieraille kriisialueet ovat tuttuja.
Mitä pitää ottaa mukaan, kun lähtee maailman kriisipesäkkeisiin avustustöihin? Puhtaat kalsarit, rulla vessapaperia, ja sitä paitsi, pitää olla suuret silmät ja pieni suu. Näin sanoo ensihoitolääkäri Teuvo Määttä, jolle ovat tuttuja niin Kamputsean kansanmurhan jaloista paenneet ihmiset, Kenian pakolaisleirit, ihmiskilpenä olo Irakissa, Pakistanin maanjäristysten uhrien auttaminen. Kotiasiat pitää olla kunnossa, omia tai muiden ongelmia ei voi lähteä pakoon, sanoo Teuvo. Vaikka moni niin tekeekin, hän on vuosien varrella huomannut.
Keskustelu seksuaalirikoksista kuohuttaa tunteita.
Viime viikkoina Suomessa on puhuttu raiskauksista enemmän kuin ehkä koskaan. Rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen muistuttaa, että naisen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden historia on Suomessa yllättävän lyhyt. Maarit Tastulan ohjelmassa aihetta kommentoi myös liikkeenjohdon konsultti, yrittäjä Rajkumar Sabanadesan, joka on johtanut useita turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia.
Oma tila, oma vapaus? Milloin riippuvuudesta tulee ongelma?
Pakko saada draamaa, kirjoitti toimittaja, tietokirjailija Ani Kellomäki blogissaan ja räjäytti lukijapankin. Juuri tuolta minustakin tuntuu, hänelle kerrottiin kerta toisensa jälkeen. Ani oli kertonut omasta lapsuudestaan kosteassa perheessä, siitä, miten arvaamattomuudesta tuli normi. Aikuisiällä hän hakeutui tilanteisiin, jotka herättivät suuria tunteita. Katastrofi oli parempi kuin sen odottelu.
Flinkkilä & Tastulan yleisön lähettämä tarina.
Kaija-Leenan perheelle tapahtui muutama vuosi sitten niin pahoja asioita, että hän oli valmis kuolemaan. Sitten Kaija-Leena muisti kissansa. Miten kävisi kissalle, jos sillä ei olisi enää huoltajaa? Kissan tuoma läheisyys palautti elämänilon.
Flinkkilä & Tastulan yleisön lähettämä tarina.
Tytär ei tunnistanut kuihtunutta isäänsä, joka oli repinyt kädestään kanyylin irti. Kämmenselän koko rystypuoli oli ihoton. Sängyssä makasi muumiolta näyttävä vieras mies.
Susimies vei etelän tytön sydämen ja luonto paransi haavat.
Seppo Ronkainen osaa kutsua sudenpennut luokseen ulvomalla ja opettaa lapsiaan kulkemaan metsässä pelkäämättä. Katja Ronkainen jätti Helsingin taakseen ja muutti Sepon luokse Vieremälle luontoyrittäjäksi. Ronkaisten perheelle luonto on ystävä ja linnunradan hiljaisuus lasten iltasatu.
Flinkkilä & Tastulan yleisön lähettämä tarina.
Kaisa koki kiusaamista jo ihan ensimmäisestä kouluvuodesta alkaen. Tilanne paheni väkivallaksi, jolloin häntä satutettiin, vainottiin ja piestiin. Monesti hän juoksi kokonaista kiusaajalaumaa karkuun. Kaisa puolusti itseään sekä fyysisestä että sanallisesti. Miksi ihmeessä aikuiset eivät puuttuneet tarpeeksi tilanteiseen?
Valo elämään löytyi 30 vuoden masennuksen jälkeen.
Alakulo tarkoittaa, että pysähdy hyvä ihminen! Alakulo on kuin tomera sukulaistäti, joka tulee kutsumatta kylään ja komentaa sinua pohtimaan, että mikä elämässä mättää ja mitä aiot tehdä sille. Jos et tottele, tuon kaverin kylään ja sen nimi on masennus.
Sankarisukeltajat Mikko Paasi ja Patrik Grönqvist.
Muutaman tunnin yöunet, yli kymmentuntiset sukelluspäivät, jatkuva epävarmuus, saadaanko Thaimaan luolapojat elävinä ulos luolasta – mistä ihmeestä löytyi voima jatkaa operaatiota, jota koko maailma viime heinäkuussa seurasi henkeä pidätellen?
Harmaan massan kapina.
Hyvään vanhuuteen kannattaa valmistautua jo nuorena. Tutkimusten mukaan pitkän iän salaisuus on itseironinen huumori ja uteliaisuus. Myytti kunnioittavasta suhtautumisesta vanhoihin on murentumassa, eivätkä vanhat eivät voi olettaa, että arvostus putoaa jostakin päälle.
Pitäisikö lapsia suojella teknologian ylivallalta.
Monet Piilaakson johtajista rajoittavat lastensa netin käyttöä ja ovat kieltäneet älypuhelimet alle teini-ikäisiltä. Meillä digitaalisaatio on hallituksen kärkihanke, mutta maailmalla arvostelu koukuttavaa teknologiaa kohtaan kiihtyy. Miten käy lapsuuden ruutujen hohteessa?
Flinkkilä & Tastulan yleisön lähettämä tarina.
... Näet lapsesi päälle ajaneen auton, muistat jopa rekisterinumeron, mutta kukaan sinua ei usko sinua, etkä saa oikeutta. Mitä tunnet silloin? Pertti antaa näin karkean esimerkin vääryydestä, epäoikeudenmukaisuudesta ja vihasta, joita hän koki vuosikymmenien ajan.
Onko lemmikki paras ystävä vai kaltoinkohdeltu eläin?
Lemmikkien määrä kasvaa ja niihin käytetään yhä enemmän rahaa. Neljäsosa Yhdysvalloissa kulutetusta lihasta menee lemmikkien ravinnoksi. Kuinka monta lemmikkiä on tarpeeksi? Lemmikkieläimiin kulutetaan rahaa, mutta toisaalta ne todistetusti myös hoitavat meitä ihmisiä ja tuovat iloa.
Flinkkilä & Tastulan yleisön lähettämä tarina.
Lähihoitajana toimineen Emmin raju kuvaus hoitotyöstä, jossa kaikki yrittävät jaksamisensa äärirajoilla. Emmi on sydämellinen, ymmärtävä ja hyvä lähihoitaja, mutta työnteko on mahdotonta. Hänen mielestä koko työporukka on väsynyt liukuhihnamaisen hoitotyön vuoksi. Emmi jakoi tarinansa Facebookissa, missä postaus sai nopeasti 30.000 tykkäystä. Sitä on jaettu yli 9.000 kertaa.
Flinkkilä & Tastulan yleisön lähettämä tarina.
Hannelen äiti kuoli, kun hän oli 3-vuotias. Äidin kuolemasta ei puhuttu hänelle, vaikka olisi ollut tärkeää kertoa lapselle mistä on kysymys. Pieni Hannele suri, vaikka hän ei ymmärtänyt vielä kuoleman merkitystä. Hän aisti läheisistä ikävän. Hän olisi tarvinnut lohdutusta kuten muutkin surevat omaiset.
Suoraa puhetta poliisin arjesta.
Seksuaalista hyväksikäyttöä työkseen tutkiva Maija Aunio katsoi lukemattomia kuvia ja videoita, joissa lapsia käytetään hyväksi sanoinkuvaamattoman karmeilla tavoilla. Maija Aunio turhautui ja uupui. Hän itki, oksensi, potki roskiksia ja huusi lapsilleen. Sitten traumatyöpaja mullisti Maijan työn. Vanhempi konstaapeli, kirjailija Marko Kilpi puhuu Aunion ohella poliisityön raadollisuudesta.
Jenna Mäkelä pelasi omat ja muiden rahat ja sai tuomionsa.
Peliriippuvaisen matematiikassa häviöitä ei lasketa. Jenna Mäkelä pelasi, velkaantui, kavalsi läheistensä rahat ja yritti lopulta itsemurhaa. Petokset ja pelivelat toivat Mäkelälle ehdollisen vankeustuomion.
Opettajan kannustus vaikutti Jaanan koko elämään.
Opettajan kannustus vaikutti Jaanan koko elämään. Hän kasvoi alkoholistiperheessä, eikä saanut vanhemmiltaan juurikaan tukea. Opettaja kannusti ja loi uskoa Jaanaan.
Annina Holmberg saattoi molemmat vanhempansa tuonpuoleisiin.
Annina Holmberg saattoi molemmat vanhempansa tuonpuoleisiin. Dramaturgi Ritva Holmberg tarrautui elämään vielä saattohoidossakin, teatteriohjaaja Kalle Holmberg oli valmis viimeiseen ohjaukseensa.