Hyppää pääsisältöön

Deutsche Grammophon

 • Kyykkyviulismia vuonna 2020?

  11.02.2020 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Kunnianarvoisalla Deutsche Grammophon -yhtiöllä on pitkät perinteet myös crossover-taidemusiikissa. Sektorin uusin tuote on norjalainen viulisti Mari Samuelsen, jolta DG julkaisi tuplalevyn jo viime vuoden puolella. Minulta on kestänyt hetkisen päästä selville levyn tarkoitusperistä, mutta loppujen lopuksi kyse on vain kyykkyviulismin päivittämisestä 2020-luvun taidemusiikkimuotiin.

 • Trifonovin Rahmaninov vetää mukaansa ja yllättää

  12.02.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Äkkiseltään luulisi, että kun nuoren polven venäläinen pianotähti Daniil Trifonov viimeinkin levyttää Rahmaninovin pianokonserttoja, luvassa on täyslaidallinen romanttista tykitystä. Minä en laisinkaan pidä romanttisesta tykityksestä, ja kuitenkin pidän Trifonovin Rahmaninovista, joten sen on pakko olla jotain muuta - parempaa.

 • Vikingur Olafsson - 2010-luvun pianonero

  23.10.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Huhut suurten levy-yhtiöiden kuolemasta ovat liioiteltuja. Islantilainen pianisti Vikingur Olafsson teki uransa alussa omakustannuslevyjä, mutta neroudella on tapana tulla ilmi, ja Deutsche Grammophon kaappasi hänet talliinsa. Se on hyvä, koska DG:n kautta Olafssonin uusi Bach-levy levittää hyvää ja erittäin ajankohtaista Bach-soittoa laajalle.

 • Hämmästyttävän koskettava ollakseen niin persoonaton

  14.05.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Kun pitkän linjan pianotähti Murray Perahia levyttää kaksi Beethovenin tärkeintä sonaattia kunnianarvoisalle Deutsche Grammophon -yhtiölle, musiikinystävän elämä helpottuu mutta kriitikon elämä vaikeutuu. Mitä voi sanoa täydellisen punnitusta mestaruudesta? Ei mitään, ja siinä onkin tämän levyn kauneus ja kauheus.

 • Sankarikelpoisen kontratenorin Händel-valikoima

  09.04.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Barokkioopperat muistuttivat sukkahousuheviä sikäli, että miestähtien piti laulaa kovaa ja korkealta. Händel ja kumppanit sävelsivät oopperoiden sankariroolit kastraateille, joiden äänialalle ja voimalle ei nykyfakeista löydy vastinetta. Viime aikoina kontratenorien vokaaliatleettisuus on kuitenkin kehittynyt niin korkealle tasolle, että sankarillisuuden ja korkean äänen yhdistelmä on alkanut tuntua luontevalta. Tästä huikein esimerkki on Franco Fagiolin uusi Händel-levy, joka virtuoositykityksen lisäksi sisältää kunnon tunnehyökyjä.

 • Daniel Hopen savunmakuinen Mozart-matka

  23.03.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Suurten levy-yhtiöiden suurten viulistitähtien suuret teemalevyt ovat yleensä masentavia. Kun tavoitellaan niin suurta yleisöä kuin kutistuvilla taidemusiikkimarkkinoilla vielä on mahdollista, tulos usein kulkee varovaisesti keskitietä, ja levyn teemakin vain laimentuu näkökulmasta otsikoksi ja pakottaa viulistitähden pois osaamisensa ytimestä. Deutsche Grammophonin tallissa viulua soittavan Daniel Hopen uutuus Journey to Mozart ei onneksi masenna tavallista enempää, ja sisältää jopa muutamia ilonaiheita.