Hyppää pääsisältöön

lappilaisuus

 • Peltsin Lappi: TOP 3 Lapin parhaat ruuat

  04.01.2018 Luonto

  Lapin kolme varmaa ruokatärppiä.

  Puhdas pohjoinen hellii ruokapöytää! Mutta mistä löytää se lappilainen keittiö, joka osaa arvostaa raaka-aineen alkuperää, osaa valmistaa sen taidolla ja laittaa koko komeuden tarjolle niin, että siitä on pakko kertoa koko maailmalle?

 • Peltsin Lappi: TOP 3 vinkit lappilaiseen elämäntapaan

  19.05.2017 Luonto

  Kolme askelta lappilaiseen elämäntapaan

  Hiihtokeskusten humussa ollaan kuin kaupungissa, mutta aito Lappi on oikeasti aivan omanlaisensa.

 • Maa on syntinen laulu – uudemman kotimaisen elokuvan klassikko

  23.04.2017 Yle Teema

  Seksi, syntymä ja kuolema jylläävät pohjoisen taivaan alla.

  Timo K. Mukan kohuttu esikoisromaani kääntyi Rauni Mollbergin käsissä aikakautensa naturalistiseksi elokuvaklassikoksi, jossa seksuaalisuus, syntymä ja kuolema jylläävät pohjoisen taivaan alla.

 • “Ko miehellä on persaus märkä, niin ei sillä tee ennää mithään” – mietelmiä tuulastusvesiltä

  06.09.2016 Elävä arkisto

  Syksyinen tuulastusreissu lappilaisella joella.

  Tuulastaja saalistaa kalaa syyshämärässä lampun ja pitkävartisen atraimen avulla. Pimeyden ympäröimä vene muodostaa oman hypnoottisen maailmansa, jonka ainoa valo näyttää vedenalaisia salaisuuksia. Toimittaja Juhani Lihtosen hieno radiodokumentti vuodelta 1967 kertoo pohjoisen pyytömiehistä, jotka ovat viimeistä kertaa joella ennen sen jäätymistä. Tuoreempia tuulastustunnelmia tarjoaa Erätulilla-jakso vuodelta 2012, jossa Mikko Peltola pääsee tutustumaan tamperelaismuusikoiden Pate Mustajärven ja Jussi Aaltosen kotivesiin.

 • 27.3. Kino Suomi: Villin Pohjolan päivä

  11.02.2016 Yle Teema

  Kullankaivajien Villi Pohjola on Lapin myyttinen erämaa.

  Kolmen seikkailuelokuvan Villi Pohjola -ilta vie katsojan Lapin erämaahan, jossa kullankaivajat, murhanhimoiset petkuttajat ja salaiset alkuperäisheimot punovat kimurantteja juoniaan. Elokuvat on ohjannut Aarne Tarkas, ja niistä viimeinen on todellinen harvinaisuus, joka on nähty televisiossa ainoastaan kerran vuonna 1981.

 • Heimoerot: lappilaiset

  20.10.2015 Puoli seitsemän

  Minkälaisia lappilaiset oikeasti ovat? Katso video!

  Minkälaisia lappilaiset oikeasti ovat? Katso video!

 • Kullankaivajien kirjasto

  09.09.2015 Kulttuuri

  Kävimme kavereiden kanssa Lemmenjoen kansallispuistossa.

  Kävimme kavereiden kanssa partioimassa Lemmenjoen kansallispuistossa, Inarinjärven lounaispuolella, Viipus-tunturien maastoissa. Herätys Ravadasjärven leiripaikalla klo 6.30; tänään lähdettäisiin kirjastoon.

 • Arktinen elokuvaelämys

  03.02.2015 Puoli seitsemän

  Skábmagovat eli Kaamoksen kuvat -elokuvafestivaaleilla filmejä katsotaan lumesta tehdyssä teatterissa. Elokuvafestivaali tuo esille alkuperäiskansojen elokuva- ja tv-tuotantoa. Toimittaja Päivikki Koskinen koki leffaelämyksen hyisessä Inarissa.

 • Jääräpää ja tunturiänkyrät

  16.01.2015 Kulttuuri

  Cityvihreä feministi muuttaa Lappiin kunnanjohtajaksi ja alkaa panna kunnan asioita kuntoon. Katastrofin ainekset ovat kasassa. Tästä on kyse Mikko-Pekka Heikkisen Jääräpää-romaanissa, joka muistuttaa Kittilän kunnanjohtajan virasta erotetun Anna Mäkelän tapausta.

 • Maria Peura: Ja taivaan tähdet putoavat

  27.10.2014 Kulttuuri

  Maria Peuran kirja kertoo Annista ja hänen murrosikäisestä tyttärestään, Mirkasta. Äidin elämä ei ollut helppoa lestadiolaisalueella Lapissa. Sieltä ovat peräisin äidin mielenterveysongelmat, jotka ovat periytyneet myös Mirkalle.

 • Patakakkonen tarjoili Lapin eksotiikkaa: Poroerotuskeitto

  02.07.2008 Elävä arkisto

  Koipea, mahalaukkua ja peräsuoltakin.

  Jaakko Kolmonen valmistaa poroisäntien kanssa perinteistä poroerotuskeittoa. Mukaan pataan pannaan niin koipea, mahalaukkua kuin peräsuoltakin.