Hyppää pääsisältöön

Teeman elokuvafestivaali

 • On the road to Lynchland – making of a film festival poster

  05.06.2018 Yle Teema

  A graphic designer goes through a Lynchian human experiment.

  “While others were making gingerbread for Christmas, I was backcombing Henry Spencer’s hair.” What happens to someone who, over the space of a few months, watches all the Twin Peaks seasons, six David Lynch feature films, many of his short films and a couple of documentaries about him into the bargain?

 • Oscar-voittaja Birdman on taikatemppu, jossa todellisuudet risteävät

  23.03.2018 Yle Teema

  Michael Keaton loistaa monitulkintaisessa komediassa

  Michael Keaton tekee loistavan roolin hiipuvana Hollywood-tähtenä, joka yrittää läpimurtoa vakavaan taiteeseen. Alejandro González Iñárritun neljän Oscarin Birdman-elokuva saa tv-ensiesityksensä Teeman elokuvafestivaalilla lauantaina 24.3. klo 21.20. Areenassa vain suorana!

 • Elämäni kesäkurpitsana on koskettava, juuri oikean kokoinen tarina orpopojasta

  21.03.2018 Yle Teema

  Animaatioelokuvassa orpopoika löytää rakkauden ja perheen.

  Oscar-ehdokkaana ollut, Euroopan parhaaksi animaatioksi valittu elokuva kertoo pienestä pojasta, joka orvoksi jäätyään saa lastenkodista itselleen ystäviä ja uuden perheen. Tv-ensi-ilta Teeman elokuvafestivaalilla 24.3.

 • Dokumenttielokuva Hitchcock/Truffaut esittelee vanhan mestarin, jonka nuoret ottivat oppi-isäkseen

  21.03.2018 Yle Teema

  Dokumentti kahden ohjaajan legendaarisesta keskustelusta.

  François Truffaut haastatteli ihailemaansa Alfred Hitchcockia viikon ajan vuonna 1962. Kent Jonesin dokumenttielokuva tuosta kohtaamisesta on filmihullujen unelma.

 • Mennään Lynchille – eli näin syntyi elokuvafestivaalin juliste

  21.03.2018 Yle Teema

  Festivaalijulisteen suunnittelija teki Lynch-ihmiskokeen.

  Mitä tapahtuu ihmiselle, joka katsoo muutaman kuukauden sisällä kaikki Twin Peaks -tuotantokaudet, kuusi David Lynchin pitkää elokuvaa, useita hänen lyhytelokuviaan ja pari Lynch-aiheista dokumenttia kaupan päälle? Teeman elokuvafestivaalin julisteen suunnittelija Kirsi Kukkurainen kokeili.

 • Harold ja Lillian olivat elokuvien tuntemattomia sankareita ja Hollywoodin mukavimpia ihmisiä

  20.03.2018 Yle Teema

  Vähemmän tunnettua elokuvahistoriaa Hitchcockista alkaen.

  Hurmaava dokumenttielokuva täynnä vähemmän tunnettua elokuvahistoriaa Hitchcockista alkaen: storyboard-taiteilijan ja elokuvien taustatutkijan rakkaustarina esitetään Teeman elokuvafestivaalilla lauantaina.

 • Onko David Lynch David Byrne?

  20.03.2018 Yle Teema

  Stop Making Sense. Mietitäänpä hetki.

  Teeman elokuvafestivaalin perjantaiohjelmiston avaa Jonathan Demmen ohjaama Stop Making Sense, yksi kaikkien aikojen parhaita konserttielokuvia. Onko se sattumaa?

 • Cannes-voittaja Dheepan on elokuva sodan runtelemista ihmisistä

  19.03.2018 Yle Teema

  Cannesin pääpalkinnon voittaja tv-ensi-ilta 20.3. klo 21.30.

  Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2015 voittanut Dheepan kertoo tamilipakolaisista, jotka tekeytyvät perheeksi selvitäkseen Ranskassa. Slummialueella entinen tamilisissi Dheepan joutuu tahtomattaan mukaan jengisotaan. Jacques Audiardin ohjaaman rikosdraaman tv-ensi-ilta on Teeman elokuvafestivaalilla 20.3. klo 21.40.

 • Viikon 12 vinkit: Teeman elokuvafestivaali on täällä taas!

  19.03.2018 Tietoa ohjelmista

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 12

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 12

 • Vuoteni Twin Peaksissä: en muista mistään mitään ja haluan sinne takaisin

  16.03.2018 Yle Teema

  Antti Lähde kirjoittaa lankeamisestaan Twin Peaks -ansaan.

  "Rakastan Twin Peaksiä ennen kaikkea siksi, että siitä voi nauttia niin monella tavalla." Antti Lähde kirjoittaa vuodesta, jolloin hän lankesi Twin Peaks -ansaan ja löysi itsensä kahlaamasta internetin keskustelufoorumeita totuuden ja teorioiden perässä. Sekä koki yhä enenevässä määrin niin kutsuttuja Lynch-hetkiä.

 • Teeman elokuvafestivaali 2016

  16.03.2018 Yle Teema

  Teeman elokuvafestivaalia vietetään keskiviikosta sunnuntaihin 23.–27.11.2016. Luvassa ensi-iltoja, klassikoita, Oscar-voittajia, avantgardea, animaatiota, komediaa, dokumenttia ja draamaa. 15 pitkää ja yhdeksän lyhyttä elokuvaa, joista puolet tv-ensi-iltoja. Lisäksi intoilua elokuvista.

 • Chuck Norris vs kommunismi – kuinka videoviihde kaatoi Ceaușescun

  16.03.2018 Yle Teema

  Kiehtova dokumentti Romanian maanalaisesta VHS-skenestä

  Kiehtova ja veijarimainen dokumenttielokuva kertoo kommunistisen Romanian maanalaisesta VHS-elokuvakulttuurista, joka nakersi diktatuurin perustuksia. Tv-ensi-ilta Teeman elokuvafestivaalilla 22.3. klo 20.

 • Fantômas – jännityssarja ajalta ennen televisiota

  16.03.2018 Yle Teema

  Mestaririkollinen seikkailee elokuvaklassikossa.

  Louis Feuilladen vuosina 1913–1914 ohjaama Fantômas on kuuluisimpia alkuperäisiä sarjaelokuvia. Mestaririkollisesta kertova surrealistinen viisiosainen elokuvasarja nähdään Teeman elokuvafestivaalilla 20.–24.3.

 • Lost Highway: kun todellisuus on liikaa

  15.03.2018 Yle Teema

  Tyly ysärirankistelu oli David Lynchin uran käännekohta.

  Lost Highway määritteli David Lynchin uuden tyylin Twin Peaksia seuranneen Fire Walk With Men jälkeen. Nyt sen ysärirankistelu näyttää kaikessa tylyydessään yllättävän raikkaalta. "On pakko hyväksyä elokuvan sisäinen maailma ja antautua sen vietäväksi", Iida Sofia Hirvonen kirjoittaa.

 • Teeman elokuvafestivaalin juliste on tässä – lataa itsellesi ja tulosta!

  13.03.2018 Yle Teema

  Kirsi Kukkuraisen suunnittelema juliste, olkaa hyvä!

  Teeman elokuvafestivaalia vietetään 20.–24.3.2018. Virittäydy tunnelmaan lataamalla ja tulostamalla itsellesi festivaalijuliste!

 • Teeman elokuvafestivaalin päätähti on David Lynch – mukana myös Hitchcock, Lumière-veljekset, Talking Heads, Birdman, Fantomas, Chuck Norris...

  23.02.2018 Yle Teema

  It is happening again! Viisi päivää elokuvaa 20.–24.3.

  It is happening again! Teeman elokuvafestivaali saapuu maaliskuussa ruutuun päätähtenään David Lynch. Festivaali valtaa kanavan viideksi illaksi tiistaista lauantaihin 20.–24.3. sekä lauantai-iltapäiväksi.

 • Katso rohkeasti kameraan! – elokuvan lyhyt historia Lumièresta Youtubeen

  05.10.2017 Kulttuuricocktail

  120 vuotta vanhat Lumière-elokuvat ovat kuin somevideoita.

  Alussa oli kamera, joka tarkkaili maailmaa. Se näki junia, laivoja ja ihmisjoukkoja. Sitten joku kuvattavista katsoi kameraan, vaikka ei olisi saanut. Sillä hetkellä kylvettiin vallankumouksen siemenet. Nyt elokuvakumous on täällä. Somessa, Youtubessa ja kännykässä. Ja edelleen elokuvan radikaali ja omaleimainen voima on ihmisen kasvoissa ja katseessa.

 • Hitchcockin Psyko – Mitä suihkussa oikein tapahtui?

  21.04.2017 Kulttuuricocktail

  Dokumenttielokuvassa analysoidaan kuuluisa suihkukohtaus

  Alfred Hitchcockin trilleri Psyko on yksi elokuvan historian ihailluimmista klassikoista suihkussa tapahtuvan murhakohtauksen taidokkaan kerronnan takia. Alexandre O. Philippen dokumenttielokuva 78/52 suuntaa suurennuslasin nimenomaan kolmeminuuttisen suihkukohtauksen estetiikkaan ja anatomiaan, sen leikkaukseen, kuvauksen taktiikkaan ja äänisuunnitteluun. Pohdinta lähtee myös filosofiseen lentoon.

 • Koiran sydän on Laurie Andersonin lohdullinen elokuva surusta ja rakkaudesta

  23.11.2016 Yle Teema

  Elokuva Lolabelle-koirasta tv-ensi-illassa su 27.11. klo 17.

  Laurie Andersonin lohdullinen elokuva rakkaudesta, luopumisesta, musiikista, kielestä, elämästä, kuolemasta, äideistä, puolisoista ja koirasta nimeltä Lolabelle: "How to feel sad without actually being sad." Tv-ensi-ilta Teeman elokuvafestivaalilla sunnuntaina 27.11. klo 17. Elokuvan esittelee sen leikkaaja Melody London.

 • Ammatti: reportteri

  23.11.2016 Yle Teema

  Jack Nicholson vaihtaa identiteettiä Antonionin elokuvassa

  Jack Nicholson -sarjan päättävä Michelangelo Antonionin mestariteos on yhdistelmä modernia jännitystä, elokuvailmaisun täydellistä hallintaa ja syvää identiteettikriisiä. Jack Nicholson esittää Saharan kapinallisista juttua tekevää reportteria, joka omaksuu kuolleen asekauppiaan henkilöllisyyden. Naispääosassa on Maria Schneider.

Sivut