Hyppää pääsisältöön

maailmanmestaruuskisat

 • Rahkamon ja Kokon ensimmäisen mitalin takana oli kova työ ja huipputiimi

  28.01.2016 Elävä arkisto

  Dokumentti jäätanssiparin harjoittelusta 1993 EM-kisoihin

  Vuonna 1993 jäätanssipari Susanna Rahkamon ja Petri Kokon tavoitteena oli saada uransa ensimmäinen arvokisamitali taitoluistelun EM-kisoista Helsingissä. Dokumentissa Euroopan paras jäätanssipari? seurataan heidän sulavaa harjoitteluaan tähän koitokseen. Ohjelmassa tavataan myös parin värikäs ja persoonallinen taustatiimi.

 • Kaisa Mäkäräisen sykähdyttävä pronssi Kontiolahden MM-kisoissa 2015

  15.01.2016 Elävä arkisto

  Ampumahiihdon MM-kisat Kontiolahdella olivat pronssiset.

  Kaisa Mäkäräinen voitti normaalikilpailun pronssia ampumahiihdon MM-kisoissa Kontiolahdella 2015. Hän lähti viimeiseltä ampumapaikalta pitkältä takamatkalta, mutta hurja hiihtovauhti liidätti Mäkäräisen mitaleille. Kilpailu valittiin vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi Suomen urheilugaalassa.

 • Nuorten Leijonien peleistä kasvoi uuden ajan tv-ilmiö

  06.01.2016 Yleisradio

  Suomen voitto-ottelua seurasi 1,964 miljoonaa suomalaista.

  Nuorten jääkiekon Suomi–Venäjä -ottelulla oli keskimäärin 1,964 miljoonaa katsojaa. Parhaimmillaan Yle TV2:n äärellä oli peräti 2,407 miljoonaa suomalaista.

 • Puu kaatuu ja puru lentää, kun metsurit mittelevät MM-tasolla

  30.11.2015 Elävä arkisto

  Metsureiden MM-kisat 1983 Mikkelissä.

  Ohjelmassa Maailmanmestarimetsurikisat seurataan metsurien kaksipäiväisiä MM-kisoja Mikkelissä. Maailman metsuriherruutta ratkottiin syksyllä 1983 eri metsätyötaidoissa niin yksilö- kuin maajoukkuetasolla.

 • Kullanhuuhdontaa ensimmäistä kertaa MM-tasolla ja Kekkosen suojeluksessa

  03.09.2015 Elävä arkisto

  Paikoillanne, valmiina, huuhtokaa!

  Heinäkuussa 1977 kultaa huuhdottiin ensimmäisen kerran kilpaa maailmanmestaruustasolla ja tietenkin Suomessa. Kotimaisena arvovieraana paikalle kiiruhti presidentti Urho Kekkonen, joka ei kuitenkaan ehtinyt osallistumaan itse kilpailuun.

 • Lätkää! Punakone ja Leijonat Teemalauantaissa 12.9.

  02.09.2015 Yle Teema

  Kulttuurikanava perehtyy jääkiekon kulttuurihistoriaan.

  Kulttuurikanava perehtyy vaihteeksi jääkiekon kulttuurihistoriaan. Lätkäillan pitkä dokumenttielokuva on Gabe Polskyn dramaattinen, absurdi, tunteikas ja vauhdikas Red Army, joka kertoo Punakoneesta eli Neuvostoliiton legendaarisesta jääkiekkomaajoukkueesta ja maan lähihistoriasta, päähenkilönä Vjatšeslav Fetisov. Lisäksi nähdään Suomen ensimmäisestä MM-kiekkokullasta kertova Santtu Luodon tv-dokumentti vuodelta 2010 sekä aikalaisdokumentti vuodelta 1995.

 • Kyykkää! Karjalan keilapelilahja maailmalle

  10.07.2015 Elävä arkisto

  Kyykkää kootusti.

  Olisiko Suomesta koskaan tullut niin urheilullinen ilman kyykkää? Kenties, mutta tämän karjalaisen perinnepelin harrastajat eivät moisesta piittaa. Kyykkää voi pelata melkein kuka tahansa ja millä tasolla tahansa.

 • Kiekkoilijat tummien sävyjen kisastudiossa

  05.05.2015 Elävä arkisto

  Pekka Marjamäki ja Reijo Laksola sekä Suomi–BRD-ottelu 1976.

  Toimittaja Erkki Rahkola kutsui jääkiekkoilijat Pekka Marjamäen ja Reijo Laksolan Ylen kisastudioon seuraamaan jääkiekon MM-kisojen Suomi–Länsi-Saksa-ottelua keväällä 1976. Kisastudiossa käyty keskustelu jääkiekkoilijoiden tuolloisesta asemasta sai synkkiäkin sävyjä.

 • Viikon sitaatti: Vastatuulen viesti

  23.03.2015 Kulttuuri

  Mitä jos vastatuuli puhaltaa niskaan.

  Elämässä tapahtuu koko ajan uusia asioita. Usein käy niin, että vanhojen tilanteiden pohjalta syntyneet kielelliset kuvaukset ovat näissä tilanteissa käyttökelvottomia. Onneksi ihminen on nerokas olento, joka kykenee kehittämään kieltänsä.

 • MM-kilpailuihin kuin joululahjaksi

  13.01.2015 Summeri

  Viime yönä päättyneissä alle 18-vuotiaiden tyttöjen jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa 16-vuotiaan Tiian yksi unelmista toteutui, kun hän sai edustaa turnauksessa Suomea. MM-kisat olivat hänelle unohtumaton kokemus.

 • Kun maailman paras nainen vääntää kättä, miehet selittelevät

  10.12.2014 Elävä arkisto

  Kädenvääntö on yksi vanhimmista voimakilpailumuodoista.

  Kädenvääntö on varmasti yksi maailman vanhimmista voimakilpailumuodoista. Kilpaurheilulajiksi kädenvääntö kehittyi 1960-luvulla, mistä lähtien vääntäjien paremmuudesta on mitelty aina maailmanmestaruustasolla. Vaikka kädenvääntö kuulostaa varsin miehiseltä urheilulta, ovat etenkin suomalaiset naiset menestyneet lajin MM-tasolla.

 • Viikon sitaatti: Pojasta polvi paranee

  10.11.2014 Kulttuuri

  Suomen jääkiekkoilijat saivat pitkästä aikaa maailmanmestaruuspokaalin. Juhlinnan tiimellyksessä pokaalista on alettu tottuneesti käyttää nimitystä Kundi. Tällä puolustaja Ossi Väänäsen antamalla nimellä on haluttu tehdä ero vuoden 1995 maailmanmestaruuspokaaliin, jota nimitettiin yleisesti Pojaksi.

 • Shakkia nurmella - Jalkapallon MM kisa kisalta

  24.06.2014 Historia

  Jalkapallon MM kisojen historia - kisa kisalta

  Kesällä 2014 pelataan kahdennetkymmenennet jalkapallon MM-kisat Brasiliassa. Mutta mitä edellisissä kisoissa oikein on tapahtunut? Seuraavissa klipeissä jalkapallon MM-turnaukset käydään läpi kisa kisalta. Jalkapalloa tarkastellaan paitsi pelinä niin myös yhteiskunnallisena ja kulttuurisena ilmiönä.

 • 5.5. Teeman Elävä arkisto: Leijonien kultarieha

  21.06.2014 Yle Teema

  Kun Suomi meni sekaisin lätkän MM-voitosta.

  Ihanaa Leijonat ihanaa! Miltei tasan 20 vuotta sitten Suomi meni sekaisin. Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden Tukholman Globenissa, ja vielä Ruotsia vastaan käydyssä mitalitaistossa. Lämmin kevätilta houkutti kansan kaduille, torvet tööttäsivät ja riemu raikui. Ja kohta tuli mitalijoukkuekin Senaatintorille ihasteltavaksi.

 • Jalkapallomaa Brasilia – Brasil, o país de futebol

  12.06.2014 Oppiminen

  Jalkapallosanastoa portugaliksi.

  Vuoden 2014 jalkapallon MM-kisat pelattiin Brasiliassa, joka on maailman menestyneimpiä jalkapallomaita. Brasilia on myös maailman suurin portugalinkielinen maa. Tutustu jalkapallosanastoon portugaliksi.

 • Tv-tähdet kertovat suosikkinsa Jalkapallon MM-kisoissa

  08.06.2014 Yle TV2

  Mitä joukkueita Kakkosen kasvot kannattavat?

  Mitä joukkueita Kakkosen kasvot Docventuresista, Kimmosta, Latelasta, Naurun tasapainosta, Pasilasta ja We Want Moresta kannattavat Brasilian maailmanmestaruuskisoissa?

 • Hello World Openin nuori elämäkerta - SM-kisoista MM-kisoihin

  07.06.2014 Elektroninen urheilu

  Kaikki sai aikaan SM-kisoista pari vuotta sitten. Nyt Suomi on vaihtunut maailmaksi ja 10. kesäkuuta kisaillaan ensimmäistä kerta koodauksen MM-tittelistä.

 • Kenraalien Argentiinassa taisteltiin maailman jalkapalloherruudesta

  04.06.2014 Elävä arkisto

  Sotilasjuntan hallitsema Argentiina isännöi MM-kisoja 1978.

  Sotilasjuntan hallitsema Argentiina sai kunnian isännöidä jalkapallon MM-turnausta vuonna 1978. Kiistellyt kisat toivat maalle ensi kertaa maailmanmestaruuden.

 • Jalkapallon MM alkaa - äänestä voittajaa!

  03.06.2014 Historia

  Jalkapallon maailmanmestaruuden on aikojen saatossa voittanut vain 8 eri maata: Uruguay, Italia, Saksa, Brasilia, Englanti, Argentiina, Ranska ja viimeisenä Espanja. Maailmanmestaruuden kotikentällään (ainakin kerran) näistä joukkueista on voittanut peräti kuusi: vain Brasilia ja Espanja eivät ole voittaneet kotona.

 • Kyläotteluista kansainväliseksi superlajiksi - jalkapallon historiaa

  03.06.2014 Oppiminen

  Jalkapallon historiaa

  Kesäkuun 21. päivänä 1930 höyrylaiva Conte Verde lähti Ranskasta kohti Montevideota. Mukana laivalla olivat Ranskan, Belgian ja Romanian jalkapallojoukkueet ja määränpäänä olivat lajin ensimmäiset MM-kisat. Kaikkiaan kisoihin osallistui vain 13 joukkuetta, eikä se suinkaan ollut mikään nykyisenkaltainen megatapahtuma. Oikeastaan vain Uruguayn ja Argentiinan pelit vetivät yleisiöä.

Sivut