Hyppää pääsisältöön

kainuulaiset

 • Pessimismi-ilta tuo eloa Puolangan kesään

  17.12.2015 Elävä arkisto

  Pessimisteille on Puolangassa oma kesätapahtumansa

  Velkaisen Puolangan asukkaat ovat niin pessimistisiä, että yksi heistä, "joutonoomi" Arto Korkatti, keksi piirteelle omistetun kesätapahtuman. Eila Luukkonen vieraili Puolangalla vuonna 2008.

 • Kainuussa ollaan tyytyväisiä espanjalaislääkäreihin – ”Toivottavasti he eivät lähde pian pois”

  14.12.2015 Akuutti

  Kainuussa espanjalaisista lääkäreistä tykätään.

  Lääkäripulasta on kärsitty pitkään monin paikoin Suomea. Kainuussa helpotusta on saatu ulkomaalaisista lääkäreistä. Maakunnassa työskentelee esimerkiksi virolaisia ja venäläisiä lääkäreitä. Hieman yli vuosi sitten Kainuuseen palkattiin yhdeksän lääkäriä Espanjasta.

 • Heimoerot: kainuulaiset

  22.10.2015 Puoli seitsemän

  Minkälaisia kainuulaiset ovat oikeasti? Katso video!

  Minkälaisia kainuulaiset ovat oikeasti? Katso video!

 • Itsenäisyyspäivän blues rajan takana Kostamuksessa

  27.11.2013 Elävä arkisto

  Neuvosto-Karjalassa kolme tuhatta suomalaista rakentaa Kostamuksen kaivoskaupunkia. Mitä Suomen itsenäisyyspäivä merkitsee vieraalla maalla ahertaville rakennusmiehille, tiedusteltiin reportaasissa vuonna 1979.

 • Alivaltiosihteerin virallista tv-viihdettä

  08.10.2013 Elävä arkisto

  Ysärihuumoria Alivaltiosihteeri valvoo -tv-ohjelmassa

  Ysärihuumoria à la Alivaltiosihteeri. Alivaltiosihteeri valvoo -tv-ohjelman kuudessa osassa oltiin virallisesti virkapuvuissa. Jaksojen teemat vaihtelivat poliisista lääkäriin ja huvipuistotyöntekijästä museonvartijaan.

 • Jussi Parviaisen metodi

  26.09.2011 Elävä arkisto

  1980-luvun kansikuvapoika ajautui kulttuuripiireistä vuosika

  Dramaturgi Jussi Parviaisen ura hakee vertaistaan. 1980-luvun kansikuvapoika ajautui kulttuuripiireistä vuosikausien diasporaan. Parviainen on noussut aika ajoin ajankohtaiseksi ja usein samankaltaisissa merkeissä.

 • Kurki, josta ei tullut lintua

  12.05.2011 Elävä arkisto

  Petteri-kurjesta tuli Vänskän perheen kotieläin

  Koskettavan, elämäniloisen ja ajatuksia herättävän tositarinan päähenkilö on Petteri-kurki, josta villin muuttolinnun sijaan kehittyi kainuulaisen Vänskän perheen kotieläin ja perheenjäsen.

 • Minna - tyttö Kainuusta

  10.05.2011 Elävä arkisto

  Minna on yhdeksänvuotias tyttö, joka on asunut koko ikänsä pienessä kylässä Kainuun kyljessä. Täältä hän ei koskaan haluaisi muuttaa pois.

 • Pettu muuttui hätäravinnosta terveysruoaksi – Kokki Kolmonen testasi

  23.11.2010 Elävä arkisto

  Puun kuoresta valmistuu pätevää leipää.

  Pettu tunnetaan katovuosien hätäravintona, jota lisättiin leipäjauhoon, kun vilja loppui. Nykyään sitä markkinoidaan terveystuotteena. Keittiömestari Jaakko Kolmonen seuraa pettuleivän valmistusta.

 • Kiertomatka postiautolla Kainuussa ja Koillismaalla

  26.10.2010 Elävä arkisto

  Kameramies matkasi vuonna 1963 postiautolla.

  Upeita ajankuvia ja komeita maisemia tallentui filmille, kun kameramies matkasi vuonna 1963 postiautolla Kainuussa ja Koillismaalla.

 • Kainuun koskireitti

  25.10.2010 Elävä arkisto

  Kuohuvia koskia, valkoisia vaahtopäitä ja upeita rantamaisemia tarjosi Kainuun koskireitti matkailijoille 1950-luvulla. Myöhemmin komeimmat kosket kuitenkin valjastettiin voimalaitoskäyttöön.

 • Erotiikkaa etsimässä Kajaanissa

  14.10.2010 Elävä arkisto

  Kajaanin Runoviikolla 1988 päätettiin kokeilla, kuinka erotiikka toimisi sanoin ja sävelin suomalaisessa kulttuurimaisemassa. Voitaisiinko meillä näistä asioista puhua ja ilmaista niiden oikeilla nimillä?

 • K. J. Ståhlbergin virkaanastujaispuhe

  04.10.2010 Elävä arkisto

  Suomen ensimmäisen presidentin virkaanastujaispuhe.

  Tasavallan ensimmäinen presidentti K. J Ståhlberg muistetaan etäisenä miehenä, joka teki aikalaisiinsa majesteetillisen vaikutuksen.

 • Näin tuli tie Veihtivaaraan

  22.09.2010 Elävä arkisto

  Martta Pöllänen pyysi apua presidentiltä.

  Kun Suomussalmen Veihtivaaraan johti vain pitkospuinen polku, lähti emäntä Martta Pöllänen asialle. Kun muu ei auttanut, hän pyysi apua presidentti Urho Kekkoselta – ja tie tuli.

 • Huttuset

  24.05.2010 Elävä arkisto

  Veikko ja Hilkka Huttunen käsittelivät kontaktiohjelmassaan ajankohtaisia kismityksen aiheita, joista heillä aina oli vankka ja lisäksi oikea mielipide.

 • Päivä kyläkoulussa

  12.05.2010 Elävä arkisto

  Porin saaristossa ja Suomussalmella

  Kevättalvinen arkipäivä kainuulaisessa kyläkoulussa sujuu hyväksi havaitulla rutiinilla. Oppituntien lomassa ulkoillaan upeassa koskimaisemassa. Pienten kyläkoulujen viimeiset ajat olivat kuitenkin käsillä – näin oli laita esimerkiksi seitsemän oppilaan Lampaluodon koulussa Porin saaristossa.

 • Jaakko Teppo ja Ryynäs-Topi

  17.03.2010 Elävä arkisto

  Jaakko Tepon satiiriset laulut kokivat uuden nousun lamatalvena 2009-2010. A-studio kaivoi esiin tarinoiden tunnetuimman antisankarin, Toivo Ryynäsen.

 • Heikki Kovalainen karting-radalla

  01.10.2008 Elävä arkisto

  Menestyminen Formula 1:ssä edellyttää Heikki Kovalaisen mukaan hyvää fyysistä kuntoa - on jaksettava jaksaa matkustaa Suomesta kisapaikoille ja myös ajaa siellä - sekä tuuria olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Lisäksi myös ajotaidolla on merkitystä, hän sanoi vuonna 2001.

 • Kainuun maakuntavaalikokeilu

  05.09.2008 Elävä arkisto

  Vuonna 2004 järjestettiin Kainuussa kuntavaalien yhteydessä maan ensimmäiset maakuntavaalit. Vaikka kokeilu herätti kiinnostusta, jäi osallistuminen vaaleissa vaatimattomaksi. Myös tuloslaskenta takkusi.

 • Marko pudotti haulikolla hopeaa

  11.06.2008 Elävä arkisto

  Ensimmäinen suomalainen sai olympiamitalin skeet-ammunnassa, kun 28-vuotias Marko Kemppainen otti hopeaa Ateenan kesäkisojen kiduttavassa finaalissa 2004.

Sivut