Hyppää pääsisältöön

erakot

 • Teeman Elävä arkisto: Erakot – originelleja yksineläjiä ja ihailun kohteita

  06.03.2017 Yle Teema

  Erakkoromantiikka on suomalaista romantiikkaa.

  Ohjelmat erakoista ovat Elävän arkiston kokoelmien suosituimpia sisältöjä. Tälle viikolle valikoimme Yle Teemalle Lappiin sotavuosina kotiutuneen itävaltalaisen Antonin lähikuvan, kittiläläisen Parta Kourulan monologin sekä omavaraisesti yksinäisessä saaressa elävien erakkosisarusten tarinan.

 • Dora asuu yksin punaisessa puutalossa Lammholmin saarella

  06.05.2016 Elävä arkisto

  Dora ei tahdo muuttaa pois saareltaan.

  Dora Siivonen on pienen Lammholmin saaren ainoa vakinainen asukas. Pikkuserkku on huolissaan 87-vuotiaan Doran jaksamisesta, mutta tämä ei tahdo muuttaa punaisesta puutalostaan minnekään. Dokumentti Ulkosaariston uskomaton Dora (2013) seuraa sisukkaan naisen elämää Lammholmilla vuoden ajan. Kolme vuotta myöhemmin Dora, kotoisin ulkosaaristosta (2016) -dokumentissa Dora juhlii 90-vuotissyntymäpäiväänsä palvelutalossa. Kalaankin tekisi mieli, mutta yksin ei voi enää merelle lähteä.

 • Elämän värit viehättävät jäämään Lappiin

  28.04.2016 Elävä arkisto

  Lappi kiehtoo aina hulluuteen asti

  Lappi kiehtoo aina hulluuteen asti

 • Signe Oikkonen oli Saimaan onnellinen erakkonainen

  19.02.2016 Elävä arkisto

  Oikkonen oli asunut Suur-Jänkäsalossa 1940-luvulta lähtien.

  Signe Oikkonen oli saanut 1940-luvulla tarpeekseen Helsingin elämästä. Oikkonen muutti Saimaalle Suur-Jänkäsalon saareen, jossa hän vietti lähes täydellistä erakkoelämää. Radiotoimittaja Pekka Lappalainen seikkaili vuoden 1971 maaliskuussa moottorikelkalla Suur-Jänkäsaloon Oikkosta tapaamaan.

 • Kuusamon sokea erakko ei halunnut olla muiden tiellä

  17.11.2015 Elävä arkisto

  Dokumentti Voitto Käsmärannan vuodelta 1991.

  Vuonna 1991 esitetyssä dokumentissa seurataan vuoden ajan Kuusamon Kirpistöjärven rannalle erakoituneen Voitto Käsmärannan elämää. Käsmäranta oli sokea, mutta vamma ei ollut vienyt tuolloin 70-vuotiaan miehen elämänhaluja. Hän halusi selvitä yksin ilman ulkopuolisten apua.

 • Kiinalaiset erakot tänään

  20.10.2015 Yhteiskunta

  Erakot Kiinassa

  Erakot Kiinassa

 • Mantsinsaaren ainoa asukas Matti Kylmäluoma

  24.08.2015 Elävä arkisto

  Muurmannin suomalaisen miehen haastattelu 1991.

  Laatokan Mantsinsaari on ollut ihmisen asuttama ainakin 1000-luvulta lähtien. Yhdeksänsataa vuotta myöhemmin saari ehti olla erittäin omavarainen ja elinvoimainen asuinalue, mutta 1990-luvulle tultaessa saari oli enää vain muisto entisestään. Mantsinsaaren ainoa asukas Matti Kylmäluoma pohti A-studion Maailmankuvien haastattelussa omia mahdollisuuksiaan elää ja tulla toimeen saarella.

 • Parta Kourulan monologi Kittilän korvessa

  24.02.2015 Elävä arkisto

  Jarmo Laineen ohjaama dokumentti on vuodelta 1986.

  Kittilän pohjoisissa valtionmetsissä vuosikymmenet asunut erakko Eino "Parta" Kourula kertoo elämäntarinansa ja miettii luonnon ja maailman menoa Lompolon ja Raattaman välikorvessa. Jarmo Laineen ohjaama dokumentti on vuodelta 1986.

 • Itävaltalainen erakko ja Lappi kuuluivat yhteen

  22.01.2015 Elävä arkisto

  Anton Neumeier muutti Lappiin jo vuonna 1931.

  Vuonna 1967 kuvatussa henkilötarinassa esitellään Innsbruckista Suomen Lappiin kotiutunut Anton Neumeier. Hän oli tuolloin elänyt erakkona Lapin erämaissa 36 vuotta. Mikä sai itävaltalaisen jämähtämään Euroopan huipulle?

 • Inarijärven erakkokalastaja tiesi paremmin

  09.12.2014 Elävä arkisto

  Kaksi dokumenttia kalastaja Eemeli Nikulasta.

  Kalastaja Eemeli Nikula asui kaksikymmentäviisi vuotta erakkona pienessä saaressa keskellä Inarijärveä. Nikula eli sopusoinnussa luonnon kanssa, sen ehdoilla ja siitä elantonsa saaden. Kokenut kalastaja tunsi Inarijärven ja osasi myös ennustaa sen kalakannan karun kohtalon vain kolme vuotta ennen kuolemaansa.

 • Elämää majakanvartijan silmin

  16.06.2014 Elävä arkisto

  Eelis Walleniuksen elämää majakanvartijana Isokarin saarella

  Vuonna 1966 julkaistu dokumentti tarkastelee Eelis Walleniuksen elämää majakanvartijana Isokarin saarella. Selkämerellä sijaitseva Isokarin majakka kuuluu Kustavin kuntaan. Wallenius toimi saarella majakanvartijana yli viisikymmentä vuotta.

 • Laajalahden erakkokalastaja Arvin kova elämä

  06.06.2014 Elävä arkisto

  Osmo Visurin dokumentti vuodelta 1968.

  Arvi laulaa, Arvi kalastaa, Arvi muistelee menneitä, eikä pelkästään hyvällä. Osmo Visurin dokumentissa vuodelta 1968 kuullaan sisällissodan kokeneen veteraanin elämäntarina, johon on mahtunut kuolemaa ja vastoinkäymisiä. Kahden vaimon leski ja liki täysin pilatun merenlahden kalastusapajakseen valinnut mies on kuitenkin tyytyväinen paikkaansa yhteiskunnassa, turvassa ihmisiltä ja turvassa jumalilta.

 • Saint Helenan herra rakensi saarensa omin käsin säästyäkseen hyttysiltä

  09.05.2014 Elävä arkisto

  Porilaisen Osmo Vargelinin saaren tarina.

  Osmo Vargelin rakensi merestä nostamistaan kivistä oman saaren Meri-Porin edustalla sijaitsevalle karille. Saint Helenaksi nimeämänsä saaren asukasta haastateltiin vuonna 1988 Paljonko on paljon -ohjelmassa. Tuolloin Vargelin oli rakentanut saarta kolmekymmentä vuotta. Hänen mukaansa saari ei tulisi koskaan olemaan täysin valmis.

 • Vain muutaman kultagramman tähden

  08.04.2014 Elävä arkisto

  "Lapiolla ei elä", tietävät kullankaivajat Jukka Kela ja Mullisaukko. Silti lapio ei miesten käsistä vaivu. Miten miehet pitävät elossa Lapin kultaperinnettä? Anja Aholan vuonna 2007 valmistuneessa dokumentissa seurataan kullankaivajien kevättä, kesää ja syksyä.

 • Joen pohjassa kimalsi kulta

  27.02.2014 Elävä arkisto

  Dokumentti kolmen sukeltajan kullanetsintäretkestä on kuvattu Lapin Kultalassa ja lähistön jokivarsilla. Uuvuttavan seikkailun aikana sukeltajaryhmä kokee jotain "perustavaa, maailmojen syntyyn ja elämän alkuun liittyvää."

 • Kullankaivajan jouluaatto Lemmenjoella vuosina 1972 ja 1985

  02.12.2013 Elävä arkisto

  Ylä-Lapin kaamos kehystää pimeydellään kahta suoraa radiolähetystä Lemmenjoen kultamailta. Toimittaja Jouko Blomberg vieraili kahtena jouluaattona Heikki Pihlajanmäen kämpässä Miessinjoella Lemmenjoen kansallispuistossa.

 • Enska Mäntykangas polttaa tervaa Lapin erämaassa

  12.11.2013 Elävä arkisto

  Henkilökuva vuodelta 2011.

  Inarin metsässä porisee pata. Ensio "Enska" Mäntykangas siellä yksinäisyys ystävänään polttaa huippulaatuista tervaa, vaikka sen tuoksu on hänestä maailman hirvein haju.

 • Kullankaivajien ruskaretki ja Petronellan hehkeät kukkulat

  01.11.2013 Elävä arkisto

  Dokumentissa vuodelta 1974 legendaariset kullankaivajat palaavat ruskaretkellä Lemmenjoen ihmeellisiin maisemiin muistelemaan kultakuumeen ja salaperäisen Petronellan aikaa.

 • Suomalainen seikkailija Yukon-joen kultarannoilla vuonna 1978

  04.10.2013 Elävä arkisto

  Christer Boucht lähtee tapaamaan ystävää Kanadan erämaahan.

  Dokumentissa vaasalainen Christer Boucht lähtee tapaamaan ystäväänsä Kanadan erämaan sydämeen, Yukon-joen varrelle. Matkalla kohdataan intiaaneja ja kultakuumeen jäänteitä – aavelaivoja.

 • Luontokuvaaja luonnon rippeillä

  23.09.2013 Elävä arkisto

  Luontokuvaajan saaristo

  Yksinkertaisen taidokkaasti kuvattu elokuva vuodelta 1988 kulkee luonnon mukana läpi vuodenaikojen. Karun ympäristön seasta kamera löytää rikkaan ja käänteiden täyttämän luonnonnäytelmän.

Sivut