Hyppää pääsisältöön

laulumusiikki

 • Säveltäjä Oskar Merikanto oli Sibeliusta suositumpi mutta ystävien kiusaama – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  05.08.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 5. elokuuta.

  Elokuun 5. päivänä syntynyt Oskar Merikanto (1868–1924) oli 1900-luvun vaihteessa Suomen kotien tunnetuin säveltäjä ja kansan silmissä Sibeliusta suositumpi. Akseli Gallen-Kallela maalasi Merikannon kuuluisaan Symposion-tauluunsa, kutsuen tätä vähättelevään sävyyn lanttupääksi. Rajuimmillaan Robert Kajanus kutsui ystäväänsä pelkäksi paskaksi.

 • Kuoromusiikin Sävel on vapaa la 22.9. - toivo suosikkiasi

  18.09.2018 Yle Radio 1

  Tule mukaan toivomaan ja kuuntelemaan kuoromusiikin helmiä.

  Tule mukaan toivomaan ja kuuntelemaan kuoromusiikin helmiä.

 • "Jean Guyot, alias Castileti, tunnettu läpi Hapsburgien imperiumin"

  02.06.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Renessanssin lukuisten musiikkiammattilaisten joukosta löytyy persoonallisia säveltäjiä, joiden sävelkielen rikkaudesta pääsee onneksi jälleen nauttimaan täysipainoisesti. Kiinnostus vanhaan musiikkiin on johtanut koulutuksen tasonnousuun myös renessanssin vokaalimusiikissa, kun pakonomainen suurten oopperaäänien kouliminen on antanut tilaa myös toisenlaiselle äänenkäytölle. Renessanssin kultaisesta vuosisadasta nimensä ottanut lauluyhtye Cinquecento pitää puhtaan, ilmeikkään ja linjakkaan lauluyhtyekulttuurin lippua erityisen korkealla.

 • Varjoja viidenneltä vuosisadalta

  25.11.2016 Klassinen

  Levyarvio

  1600-luvulla elänyt Thomas Traherne luetaan runoilijana ja kirjoittajana aikansa englantilaisiin metafyysikoihin. Säveltäjä Gavin Bryars on valinnut teokseensa The Fifth Century eli Viides vuosisata otteita Trahernen uskontoa ja moraaleja pohdiskelevan proosakokoelman Centuries of Meditation samannimisestä osasta. Hänen musiikkinsa heijastelee sen välittömästä lihallisesta toiminnasta luopuvaa ajattomuutta.

 • Furrerin äänitaidetta ehyinä kokemuksina

  14.10.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Aikamme persoonallisimpiin ja kiinnostavimpiin säveltäjiin lukeutuvan Beat Furrerin musiikki väistää perinteen asettamia ennakko-odotuksia ja toimii aivan omilla ehdoillaan. Siitä huolimatta se on intuitiivisesti, humaanilla tavalla puhuttelevaa. Kaksi Suomen musiikkivientiin viime vuosina ansiokkaasti osallistunutta kokoonpanoa, Helsingin kamarikuoro ja Uusinta Ensemble astuvat merkittäviin saappaisiin levyttäessään Beat Furrerin teoksia kuorolle ja soitinyhtyeelle—ja onnistuvat siinä erinomaisesti.

 • Loppua kohden paranevat unet

  14.10.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Reippaan puolen vuosisadan ikään ehtinyt Norjalainen solistikuoro on soinniltaan ja tulkinnoissaan yhteen hitsautunut kokoonpano. Oslossa majaansa pitävä kuoro esittää uudella levyllään moderneja uniteoksia viideltä eri säveltäjältä. Aivan täysosumasta ei ole kysymys, mutta onneksi levy paranee loppua kohden!

 • Taivaallista polyfoniaa ikuisesta kaupungista

  16.09.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Giovanni Pierluigi da Palestrinan tunnetuin teos, Paavi Marcelluksen messu on renessanssimusiikin esitetyimpiä ja levytetyimpiä eikä suotta. Teosta pidetään katolisen kirkkomusiikin pelastajana, joka sai kirkkoisät puolelleen ja pidettyä moniäänisen musiikin osana jumalanpalveluksia. Lauluyhtye New York Polyphonyn uutukaisella se soi yhtä aikaisesti sekä persoonallisesti, yksilöllisin äänin, että upean harmonisesti ja yhtenäisesti. Palestrinan aikalaisen, Tomás Luis de Victorian viehättävä musiikki sekä moitteeton äänitys täydentävät levyn.

 • Romanssit yhteiskunnan peilinä

  20.05.2016 Klassinen

  Levyarvio

  1800-luvun ranskalaissalongeissa soi mélodie, ja sen mestareina on tavattu pitää vuosisadan loppupuolen aistikkaita ranskalaissäveltäjiä, kuten Henri Duparc, Gabriel Faure ja Claude Debussy. Mutta mélodie kehittyi lajina ennen heitä. Franz Schubertin soihtua kantoi korkealle jo Édouard Lalo 1840-luvulta lähtien. Lalo sävelsi kolmisenkymmenen laulun tuotannon, jossa viehättävät rakkauslaulut edustavat yhtä ääripäätä; vastapainona useissa Lalon lauluissa toistuu ajan yhteiskuntaa ja tapoja käsittelevä sosiaalinen kritiikki.

 • 2.3. Thursday series 7

  12.04.2016 RSO in English

  Golda Schultz sings Mozart as the soloist with the FRSO. John Storgårds, conductor Golda Schultz, soprano Ernest Pingoud: Suurkaupungin kasvot W. A. Mozart: Misera, dove son K 369 W. A. Mozart: Vado, ma dove K 583 W. A. Mozart: Non più di fiori, aria from the opera La Clemenza di Tito John Adams: City Noir BUY TICKET

 • 6.12. Independence Day Gala Concert

  11.04.2016 RSO in English

  Hannu Lintu, conductor Anu Komsi, soprano Jean Sibelius: En saga Magnus Lindberg: Accused, song cycle, fp in Finland Helvi Leiviskä: Symphony No. 3 Jean Sibelius: Finlandia Watch & listen on Dec 6 at 15-16 and 16.30-17.20.

 • Miltä ääni näyttää?

  04.04.2016 Klassinen

  Äänen visualisointi kertoo kuuluvuudesta ja ominaissävystä.

  Missä ääni syntyy, kysytään Laulun paikka -ohjelmassa maanantaina 4.4.2016. Entä miltä ääni näyttää? Toimittaja Ainomaija Pennasen haastateltavana on puhetekniikan ja vokologian professori Anne-Maria Laukkanen.

 • Ortodoksinen jumalanpalvelus tutummaksi

  18.03.2016 Klassinen

  Mitä tarkoittavat tropari ja kontakki?

  Mitä tarkoittavat tropari ja kontakki?

 • Suomi on kaikkea muuta kuin musikaalien takapajula

  24.02.2016 Klassinen

  Musikaalit ovat Suomessa suosittuja

  Musikaalit ovat Suomessa suosittuja

 • Irina Gavrilovici leipoo oopperatähtiä

  26.01.2016 Klassinen

  Laulupedagogin studiossa opiskellaan intensiivisesti

  Suurissa Keski-Euroopan kaupungeissa on yksityisiä laulustudioita, joiden opetus on yhtä ammattimaista ja korkeatasoista kuin musiikkikorkeakouluissa ja -yliopistoissa. Yksi niistä on Gesangstudio Irina Gavrilovici Wienissä. Kuuntele

 • Sopraano Suvi Väyrynen ja baritoni Kristian Lindroos voittoon Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016

  06.01.2016 Klassinen

  Katso voittajien suoritukset omilla sivuillaan.

  Katso voittajien suoritukset omilla sivuillaan.

 • Lappeenrannan kilvan soivaa kisahistoriaa uudessa radio-ohjelmassa

  04.01.2016 Klassinen

  Laulun paikka on laulumusiikin erikoisohjelma

  Laulun paikka on laulumusiikin erikoisohjelma

 • Lappeenrannan laulukilpailun välierässä kuultiin hienoja Lied-ohjelmia

  04.01.2016 Klassinen

  Erityisesti mieslaulajien taso on tänä vuonna korkea.

  Erityisesti mieslaulajien taso on tänä vuonna korkea.

 • Reijo Pajamo on kertonut tarinoita joululauluista jo 45 vuotta

  23.12.2015 Kulttuuri

  Joululaulutuntijan rakkaimmat laulut

  Musiikintutkija ja kuoromies Reijo Pajamo tuntee joululaulujen tarinat. Hän on kirjoittanut joululauluista kaksi kirjaa, ja kiertää joka joulu laulamassa ja laulattamassa kansaa. Mitkä ovat hänen omat lempilaulunsa?

 • Lähetysikkunaa Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016 emännöi sopraano Kirsi Rissanen

  17.12.2015 Klassinen

  Katso suorana 3.1.2016 alkaen osoitteessa yle.fi/klassinen.

  Lappeenrannan laulukilpailuja 2016 voi katsoa suoratoistona verkossa välieristä su 3.1. klo 16 alkaen osoitteessa yle.fi/klassinen. Suoratoistojen yhteydessä lähetysikkunassa käydään keskustelua sopraano ja laulun lehtori Kirsi Rissasen emännöimänä. Kirsin oma laulu-ura alkoi kevyen musiikin puolelta, hänet tunnetaan muun muassa vuoden 1988 Tangokuningattarena. Lue mitä Kirsi itse kertoo omasta laulajantaipaleestaan.

 • Seuraa Lappeenrannan laulukilpailut 2016 Ylen kanavilla

  17.12.2015 Klassinen

  Katso lähetysaikataulut 3.-6.1.2016 #yleklassinen #lprlaulut

  Lappeenrannan valtakunnallisia laulukilpailuja seurataan tiiviisti Ylen eri kanavilla välieristä 3.1.2016 alkaen. Yle on mukana laulukilpailussa verkossa, radiossa ja televisiossa ja välittää kuvia ja tunnelmia lavalta ja lavan takaa. #yleklassinen #lprlaulut

Sivut