Hyppää pääsisältöön

elokuvamusiikki

 • 13.10. Perjantaisarja 3

  28.03.2017 RSO
  Aleksanteri Nevski (Venäjä 1938) Frank Strobel, kapellimestari Anna Danik, mezzosopraano Musiikkitalon Kuoro, valm. Nils Schweckendiek Sergei Prokofjev, musiikki Sergei Eisenstein, ohjaus Ennen konserttia klo 18 päälämpiö: Discussion between conductor Frank Strobel and journalist J. P. Pulkkinen on “Alexander Nevsky and Sergei Prokofiev as a cinema composer”. Tilaisuus on englanninkielinen. LOPPUUNMYYTY
 • Saksofonin supertähden täydellistä lasitaidetta

  24.02.2017 Klassinen
  Australialaisen saksofonistin Amy Dicksonin uudella soololevyllä Philip Glassin puhtoinen sointipinta kohtaa yhden aikamme hienoimmista solisteista. Siloitellusta lopputuloksesta huolimatta – tai ehkä juuri sen myötä – Dickson tarjoilee Glassia aidosti virtuoosisella tavalla amerikkalaisminimalistin musiikin todellista syvyyttä kosketellen.
 • Steve McQueen oli coolein kaikista – dokumentti näyttelijästä ja kaahailuklassikko Bullitt Teemalauantaissa 5.11.

  04.11.2016 Yle Teema
  Näyttelijä Steve McQueen oli 1960–70-lukujen suurimpia tähtiä, antisankari, tyyli-ikoni ja “King of Cool”. Hänelle omistetun Teemalauantain elokuva on toimintatrilleri ja kaikkien aikojen autoilukuvaus Bullitt, jossa McQueen on nimiosassa. Illan avaa pitkä dokumenttielokuva Olen Steve McQueen. Ilta alkaa jo kello 20.
 • Näin teet elokuvan – Abbas Kiarostamin 9 ohjetta

  08.09.2016 Kulttuuricocktail
  “Elokuva alkaa D. W. Griffithistä ja loppuu Abbas Kiarostamiin.” Näin on sanonut ohjaajalegenda Jean-Luc Godard. Tämän vuoden Venetsian elokuvajuhlat on omistettu heinäkuussa 76-vuotiaana kuolleelle iranilaiselle Abbas Kiarostamille. KulttuuriCocktail selvitti ohjaajamestarin oman elokuva-ajattelun kulmakivet.
 • Elämänohjeita Kari Rydmanille, 79 v.

  01.07.2016 Klassinen
  Säveltäjä ja aito renessanssi-ihminen Kari Rydman kantaa ylpeänä sivistyksen soihtua ja uskoo taitoon, sisältöön sekä kauneuteen. Ikävuosistaan iloitseva - jos nyt ei kremppoja lasketa - Kari Rydman on vielä 79-vuotias.
 • Andrea Bocelli: Cinema

  23.06.2016 Yle Teema
  Tähtitenori tulkitsee ikivihreitä italialaisia ja amerikkalaisia elokuvasävelmiä upeassa konsertissa.
 • “Leffapuolella ollaan kuuroja ja musapuolella sokeita” – suomalaisten elokuvien ja tv-sarjojen biisivalintoja rajoittaa rahanpuute

  28.04.2016 Musiikki
  Music supervisor on ihminen, joka etsii elokuviin ja tv-sarjoihin sopivaa musiikkia. Suomessa ammatinkuvaa ei muutamaa tekijää lukuun ottamatta ole oikeastaan edes olemassa. Tekijät toivovat musiikki- ja elokuva-alojen välille keskustelua ja hinnoittelupolitiikkaan johdonmukaisuutta, kirjoittaa Anna Brotkin.
 • 25.11. Friday series 6 / THE NEW BABYLON

  11.04.2016 RSO in English
  Shostakovich’s The New Babylon is the film chosen for this cinema concert. Frank Strobel, conductor Dmitri Shostakovich, music Grigori Kozinsev & Leonid Traunberg, direction PRE-CONCERT TALK 6 pm, Main Foyer: The New Babylon Interview with conductor Frank Strobel. BUY TICKET
 • Mykkäelokuva elää ja soi hyvin 2010-luvulla, todistavat The Artist ja Lumikki – Teemalauantai 20.2.

  08.02.2016 Yle Teema
  Teemalauantaissa katsellaan ja kuunnellaan kahta modernia mustavalkoista mykkäelokuvaa 2010-luvulta. Ranskalainen Hollywood-tarina The Artist voitti peräti viisi Oscaria, muun muassa parhaan elokuvan palkinnon. Elokuvan ohjasi Michel Hazanavicius. Blancanieves eli Lumikki on omaperäinen espanjalainen tulkinta Grimmin sadusta, nyt härkätaistelijoiden maailmaan siirrettynä. Upean musiikin Pablo Bergerin ohjaamaan aikuisten goottisatuun sävelsi Alfonso de Vilallonga.
 • Maailman paras musiikkielokuva

  19.01.2016 Kulttuuri
  "Olen varma siitä, että Heimat-sarja tulee jäämään yhdeksi taiteiden historian keskeisimmistä, ellei suorastaan keskeisimmäksi ajankuvateokseksi 1900-luvusta." Säveltäjä Kalevi Aho kirjoitti pitkän, innoittuneen esseen elokuvahistorian suurimmasta filmiprojektista, Edgar Reitzin yli 52-tuntisesta Kotiseudusta. Se olisi Ahon valinta aution saaren elokuvaksi.
 • Musiikkia vanhoille jumalille — Wicker Manin soundtrackin arvaamaton vaikutus

  25.11.2015 Musiikki
  Vuonna 1973 julkaistu Uhrijuhla eli The Wicker Man on kasvanut vähälle huomiolle jääneestä b-elokuvasta rakastetuksi kulttielokuvaksi ja kauhuklassikoksi. Myös sen musiikki on saavuttanut klassikkoaseman ja inspiroinut artisteja Iron Maidenista Pulpiin. Miten elokuvan ainutlaatuisen soundtrackin luominen onnistui newyorkilaiselta teatterisäveltäjältä ja joukolta vastavalmistuneita musiikkiopiskelijoita?
 • Ex-Air -säveltäjä luo nyt omaperäistä loungeambientia Bachin musiikista

  06.11.2015 Kulttuuricocktail
  Air -yhtyeen säveltäjänä tunnettu Nicolas Godin tekee nyt ambientlounge -versioita Johann Sebastian Bachin kantaateista.
 • Vapaus alkoi ahdistaa

  03.11.2015 Klassinen
  Olen tekemässä juttua säveltäjä-äänisuunnittelija Sanna Salmenkalliosta. Tarkoitus on kuvata hänen tavallista päiväänsä. Huomaan istuvani teatteriharjoituksissa, jossa päähenkilö on juuri vapautunut vankilasta.
 • Toinen tapa palata Bachiin

  01.10.2015 Klassinen
  Walter Carlos teki vuonna 1968 syntetisaattorimusiikille sen minkä Heikki Sorsa teki Salt Lake Cityn olympialaisissa suomalaiselle lumilautailulle. Siinä missä Sorsasta jäi monille mieleen irokeesitukka ja hampurilaismainos, Carlos nosti piipittävällä Bach-versioinnillaan yhden laitehörhöystävänsä ikoniseen asemaan ja itsensä kuuluisan Kellopeliappelsiini-elokuvan säveltäjäksi. Molemmat lajit saivat tiettyä innostunutta nostetta, mutta taustarakennelma jäi suurelta yleisöltä pimentoon.
 • Natalie Dessay ja Michel Legrand

  02.06.2015 Yle Teema
  Laulaja Natalie Dessay ja säveltäjämestari Michel Legrand muodostavat maagisen duon. Versailles’n puutarhassa kuvatussa konsertissa Dessay laulaa ja Legrand johtaa pianonsa äärestä rakastettuja sävelmiä Cherbourgin sateenvarjoista Yentliin.
 • Perjantaisarja 9 / Der Rosenkavalier (Itävalta 1925)

  24.03.2015 RSO
  Richard Straussin oopperasta Ruusuritari tehty elokuva kuuluu maailman ensimmäisiin oopperaleffoihin ja nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Vauhdikkaita käänteitä riittää, mutta yhtään laulua ei kuulla - mykkäelokuvaa säestää säveltäjän laatima versio, jossa laulajat on korvattu soittimin. OSTA LIPPU
 • Elokuvan aloittamisen taito

  31.12.2014 Kulttuuri
  Elokuvan alussa katsojan voi hurmata ensi silmäyksellä tai menettää hänet iäksi. Mutta millainen on hyvä elokuvan alku? Kuinka tärkeitä ovat ensimmäiset kuvat? Filmiryhmä paneutuu aloittamiseen.
 • Golden Globe ehdokkaat julkistetaan - Suomesta tarjolla Mielensäpahoittaja

  11.12.2014 Yle Uutiset
  Mielensäpahoittajan, Dome Karukosken, Antti Litjan ja Hilmar Örn Hilmarssonin ehdokkuudet ratkeavat Los Angelesissa.
 • RSO:n Chaplin-konsertissa kolme lyhyt elokuvaa

  11.12.2014 RSO
  RSO:n elokuvakonsertissa 10.1. esitetään kolme Charles Chaplinin lyhyt elokuvaa vuosilta 1917–1918. Konsertin johtaa Frank Strobel.
 • Tv-sarja True Detective haastaa elokuvat

  10.12.2014 Kulttuuri
  “Sarjat eivät ole parempia kuin elokuvat. Elokuvat eivät ole parempia kuin sarjat. Ne ovat erilaisia. (Ja sitten on True Detective.)” Näin kirjoitti elokuvatoimittaja ja kriitikko Kalle Kinnunen blogissaan. Filmiryhmä katsoi Kauko Röyhkän kanssa HBO:n ylistetyn rikossarjan True Detective.

Sivut