Hyppää pääsisältöön

kirjallisuudenhistoria

 • Haiseeko täällä havu vai biokaasu? Luontokirjojen skitso historia

  21.04.2017 Kirjojen Suomi

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Metsä on äiti, kultakauden maalaustaidetta ja sibeliaanista sinfoniaa. Skitsoa kyllä, metsä merkitsee suomalaisille myös talouden pohjaa, biokaasun ja sellun tuoksua. Ilmastonmuutoksen takia luontosuhdetta on kuitenkin pakko muuttaa. Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Kirjojen Suomi: Pietari K. kävi täällä

  21.04.2017 Kirjojen Suomi

  Essee- ja podcast-sarja ajatteleville lukijoille

  Hukkuuko kaunokirjallisuus epävarman työelämän kiireisiin? Uudessa essee- ja podcast-sarjassa Pietari K. kävi täällä toimittaja ja pätkätyöläinen Pietari Kylmälä tutkii identiteettiään ja lukee puolestasi tolkuttomat kasat kotimaista kirjallisuutta sadan vuoden ajalta.

 • Finlandia-ehdokas ja kirjallinen paranoia

  24.11.2015 Kulttuuri

  Panu Rajalan Intoilija aiheuttaa paranoideja ajatuksia.

  Julkisuudessa on viime viikkoina keskusteltu siitä, kuinka paljon kirjailijalla on oikeus lainata teokseensa tekstiä muista lähteistä. Panu Rajalan romaani Intoilija vie muiden lähteiden kopioimisen äärimmilleen. Rajala on sisällyttänyt valokuvaaja ja kirjailija I. K. Inhasta kertovaan Intoilija-romaaniinsa arviolta sata sivua päähenkilönsä muissa yhteyksissä julkaisemia kirjoituksia. Onko Intoilijan tapauksessa kyse harhautuksesta vai taidokkuudesta?

 • Sata vuotta piilossa kirjan välissä – Britannian kirjallisuushistoriaan löytyi yllättävää täydennystä

  19.11.2015 Yle Uutiset

  17-vuotiaan Charlotte Brontën dramaattinen tarinansirpale ja runo olivat yhdysvaltalaisperheen omistuksessa. Kukaan ei joko koskaan avannut kirjaa tai perheen jäsenet eivät tajunneet, mikä kulttuuriaarre heillä oli.

 • Kuka pelkää Kalle Päätaloa?

  12.11.2015 Kulttuuri

  Tutkija Ritva Ylönen kertoo, miksi kannattaa lukea Päätaloa.

  Tutkija Ritva Ylönen kirjoitti 50 vuotta täytettyään ylioppilaaksi, sitten maisteriksi ja lopulta eläkkeellä tohtoriksi asti. Hänen innoittajansa ja tutkimuskohteensa on Kalle Päätalo. Nyt työn alla on kirjailijan elämäkerta. Ylönen tietää, miksi kannattaisi lähteä Iijoelle.

 • I. K. Inha — kansallisvalokuvaaja

  13.07.2015 Elävä arkisto

  I. K. Inha sai Suomen ymmärtämään kansallismaiseman arvon

  I. K. Inha ikuisti ensimmäisenä 1800- ja 1900-lukujen taitteen Suomen valokuviin päästä varpaisiin. Hänen valokuviensa kulttuurihistoriallinen merkitys muun muassa Vienan Karjalan kannalta on mittaamattoman arvokas. Taiteilijana häntä ei kuitenkaan osattu omana aikanaan arvostaa.

 • Kulttikirjan anatomia

  16.04.2015 Kulttuuri

  John Williamsin Stoner, eleetön mestariteos

  John Williamsin romaani Stoner ilmestyi Yhdysvalloissa 1965. Harva innostui. Vuonna 2013 se oli bestseller monissa Euroopan maissa. Miksi? Kirjakerhossa Stonerin kimpussa Elsi Hyttinen, Mårten Westö ja JP Pulkkinen.

 • Lissabon Saramagosta Tabucchiin

  18.12.2014 Kulttuuri

  Fado ja saudade, Pessoa ja Saramago. Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle niin kuin Roomakin. Ehkä nuo kukkulat tuntuvat jyrkemmiltä kuin Rooman vastaavat siksi, että kaupunki on niin paljon nuorempi, mäet eivät ole kuluneet pois. Lissabon on perustettu vasta vuonna 1290, se on siis vain hieman Porvoota vanhempi. Ikuiset kaupungit, kahdeksas jakso 22.12. klo 17.20

 • San Francisco Hammettista Philip K. Dickiin

  09.12.2014 Kulttuuri

  Löysin Friscossa vieraillessani legendaarisesta City Lights –kirjakaupasta opuksen nimeltä San Francisco Stories. Yhtä lailla loistava löytö kuin Vintage Book of Indian Writing. Ihmiset, kun matkustatte, etsikää kirjakauppa. Sieltä löydätte kaupungin. Ikuiset kaupungit Yle Radio 1, ma 15.12. klo 17.20.

 • Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä tasan 60 vuotta

  03.12.2014 Yle Uutiset

  Väinö Linnan Tuntematon sotilas ilmestyi 3.12.1954. Teos oli ensimmäinen kaunistelematon sotaromaani jatkosodan vaiheista.

 • Kiova Gogolista Bulgakoviin

  11.11.2014 Kulttuuri

  Valitse kaupunkeja, jotka ovat oppositiossa keskusvaltaan. Tehty. Valitse eurooppalainen kaupunki, joka on polttopisteessä juuri nyt. Tehty. Näin yhdistyvät periaatteellisuus ja opportunismi. Ikuiset kaupungit, YLE Radio 1 maanantaisin klo 17.20.

 • Barcelona Mendozasta Orwelliin

  06.11.2014 Kulttuuri

  Ramblan lähellä, Carrer de la Guàrdialla on baari nimeltään La Concha. Valaistus on punakeltaista, seinät täynnä elokuvapotretteja. Tarkemmin katsoen jokaisessa 250 kuvassa on Sara Montiel (1928-2013), tähti menneisyydestä. Tämä Ikuisten kaupunkien jakso soikoon hänen muistolleen.

 • 1.11. Teemalauantai: Yhä matkalla

  21.10.2014 Yle Teema

  Kerouacin kulttiromaanin jäljillä elokuvassa ja dokumentissa

  Jack Kerouacin Matkalla-romaanin suomennos ilmestyi 50 vuotta sitten. Vapauden, totuuden ja merkityksen etsintä jatkuu 2010-luvulla Walter Sallesin ohjaamassa Matkalla-elokuvassa sekä romaanin myyttisen päähenkilön esikuvan Neal Cassadyn lesken muistoissa dokumenttielokuvassa Rakkaudella, Carolyn.

 • Aristoteleen kantapää ja eeposten odysseiat

  23.09.2014 Kulttuuri

  Tänään pohdimme Kalevalan tulkintaa antiikin eepoksia vasten. Saagaa kaivattiin kansallisen itsetunnon tueksi osoittamaan, ettemme ole pelkkiä nokinaamaisia metsäläisiä.

 • Kirjailija kadotti tekstin yli sata vuotta sitten – kirja julki torstaina

  11.09.2014 Yle Uutiset

  Nälkätalvena - Katovuoden kuvaus on Väinö Katajan toista sataa vuotta kadoksissa ollut oikea esikoisteos, joka julkaistaan nyt uutena painoksena Ylitorniolla. Aikaisemmin suositun kirjailijan esikoisteoksena on pidetty vuonna 1901 ilmestynyttä Irja-romaania.

 • Kazantzakis, Scorsese ja Jeesus

  28.07.2014 Kulttuuri
 • Nappi on piste, hakaneula on pilkku

  02.06.2014 Kirjat

  Heinrich Böll kirjoitti melkein samanaikaisesti kaksi hyvin erilaista kirjaa. Ei sanonut sanaakaan on tiukka ja tinkimätön pieni mestariteos raunioituneesta Kölnistä. Päiväkirja vihreältä saarelta on ylistyslaulu Irlannille, jossa kirjailija ihaili kaikkea sitä mikä Saksassa oli toisin.

 • Kirja-Matti on Suomen Robin Hood

  06.05.2014 Kulttuuricocktail

  Matti Pohto on suomalaisen kulttuurin suuri

  Matti Pohto on suomalaisen kulttuurin suuri tuntematon. Köyhä kulkuri, jonka kirjakokoelma korvasi Turun palossa vuonna 1827 tuhoutuneen kansalliskokoelman. Kirjailija Juha Hurmeen mielestä Pohdon tarina on suuri suomalainen kertomus ja mies ansaitsisi oman liputuspäivän. Sisäministeri Päivi Räsänen lupaa harkita asiaa huolellisesti, mutta muistuttaa, että liputuspäiviä ei myönnetä kevyin perustein.

 • Kirja-Matti ansaitsee liputuspäivän

  29.04.2014 Kulttuuri

  Eräs suomalaisen kulttuurin suurimmista sankareista on jäänyt tuntemattomaksi. Matti Pohto -nimisen köyhän kulkurin ansiosta suomenkielinen kirjallisuus saatiin pelastettua Turun palon jälkeen 1800-luvulla. Jotta suomalaiset oppisivat tuntemaan miehen paremmin, kirjailija Juha Hurme, Kansalliskirjasto, Suomen kirjastoseura ja Ylen kulttuuriohjelmat Kultakuume ja Strada ovat jättäneet sisäministeri Päivi Räsäselle ehdotuksen uudesta liputuspäivästä.

 • Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina

  05.09.2013 Yle Uutiset

  Matti Salmisen kirjoittama Pentti Haanpään tarina on tärkeä kirja. Moni epäselvyys selviää tästä kirjallisuushistoriamme yhdestä kaikein suurimmasta kirjailijasta. Muutamien vanhojen kirjallisuudentutkijoiden hellimä myytti Haanpäästä pelkästään kansankuvaajana joutaa romukoppaan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Sivut