Hyppää pääsisältöön

rockyhtyeet

 • ”Niin kuin lentokoneen runkoa olisi hakattu tuhannella baseball-mailalla” – Lynyrd Skynyrd oli uransa huipulla, kunnes rytisi

  14.10.2019 Kulttuuri

  Pitkätukkayhtye soitti rockia etelävaltioiden lipun alla.

  Antti Lähde kirjoittaa dokumenttielokuvasta If I Leave Here Tomorrow, joka kiertyy Ronnie Van Zantin myyttisen hahmon ja yhden rockhistorian tunnetuimman lento-onnettomuuden ympärille.

 • ZZ Top on soittanut Teksasia maailmankartalle jo 50 vuotta – uusi dokumentti kertoo trion tarinan

  31.05.2019 Yle Teema

  Liehuparrat ja viiksekäs Beard kertovat.

  Teksasilainen ZZ Top jyrää edelleen vahvasti, vaikka mittarissa on peräti 50 vuotta yhteiseloa samalla triokokoonpanolla. Bändistä on nyt tehty ensimmäinen dokumenttielokuva.

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  02.11.2018 Yle Teema

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Leffaprojektista syntyi rock-legenda: dokumenttielokuva Lambert & Stamp ja The Who kertoo managerien tarinan

  04.05.2018 Yle Teema

  Filmintekijöistä tuli managereita yhtyeelle nimeltä The Who.

  Kaksi nuorta filmintekijää etsi sopivaa bändiä underground-elokuvansa aiheeksi. Ohjaajista tulikin managereita ja bändistä legendaarinen The Who. Sähäkkä dokumenttielokuva kertoo heidän tarinansa.

 • Woodstockissa 1994 rokattiin ja pyörittiin mudassa

  26.08.2016 Elävä arkisto

  A-studion raportti legendaarisilta festareilta.

  Legendaarinen Woodstock-festivaali järjestettiin virallisesti toisen kerran vuonna 1994. Kolmipäiväisessä tapahtumassa vieraili myös A-studion toimittaja Ari Ylä-Anttila, joka pääsi kokemaan autenttisen Woodstock-tunnelmaa, kun rankat sateet muuttivat alueen mutapelloksi.

 • Mystisesti nakuttanut Bluesounds oli Dave Lindholmin pitkäikäisimpiä yhtyeitä

  14.07.2016 Elävä arkisto

  Artikkeliin koottu yhtyeen live-esityksiä 1980-luvun alusta.

  Dave Lindholmin, Ari Vaahteran ja Zape Leppäsen vuonna 1979 käynnistämä ja myöhemmin kosketinsoittaja Tapio Niemelällä täydentynyt orkesteri oli 1980-luvun alkuvuosien tärkeitä suomalaisyhtyeitä. Bluesoundsia oltiin viemässä ulkomaille asti ja jo sen debyyttialbumia pidetään englanninkielisen rockin Suomi-klassikkona.

 • The Jam: About the Young Idea

  16.04.2016 Yle Teema

  Dokumentti legendaarisesta modpunk-bändistä Teemalla 12.8.

  Dokumenttielokuva legendaarisesta modpunk-bändistä, joka toimi vuosina 1972–82. Mukana arkistojen aarteita, vahva faninäkökulma sekä yhtyeen jäsenten Paul Wellerin, Bruce Foxtonin ja Rick Bucklerin muisteluita. Ohjaus Bob Smeaton.

 • Korkean profiilin kuolema?

  21.01.2016 Kulttuuri

  Surtiinko David Bowieta väärin

  Surtiinko David Bowieta väärin

 • Eagles liisi pitkään rocktaivaalla

  19.01.2016 Elävä arkisto

  Legendaarinen yhtye aloitti Linda Ronstadtin taustabändinä.

  Linda Ronstadtin taustabändinä aloittanut yhtye muodostui Eaglesiksi, kun laulaja-rumpali Don Henley ja kitaristi-laulaja Glenn Frey kasasivat kokoonpanon vuonna 1971. Yhden kaikkien aikojen menestyneimmän yhtyeen jäsenten runsas päihteiden käyttö ja sisäiset ristiriidat hajottivat yhtyeen vuonna 1980, kunnes se palasi lavoille 14 vuotta myöhemmin.

 • Kansas: Miracles Out of Nowhere

  31.12.2015 Yle Teema

  Dokumenttielokuva Kansasista, siis bändistä.

  Kansasin osavaltiossa, kaukana kaikesta, syntyi vuonna 1973 progebändi Kansas. Yhtye kertoo tarinansa yli 40 vuoden jälkeen.

 • ”Enkkukiertueesta jäi käteen miinuksella oleva tili, darra ja muistot” - Cønstantinen huima tarina toiveuusintana

  26.11.2015 Dokumentit

  Kaveriporukka haluaa breikata rocktähdiksi.

  Valomerkki-sarjassa kaveriporukka haluaa breikata rocktähdiksi maailmalle. Kahdeksanosainen dokumenttisarja seuraa läheltä progemetallibändi Cønstantinea: kun hermot menee treenikämpällä, kun levy-yhtiö joutuu vaikeuksiin ja kun sänkynä on pelkkä autonlattia Englannissa. Tarina haaveista, omistautumisesta ja ystävyydestä.

 • 6.1. Teeman Elävä arkisto: Iltatähti Special !

  18.11.2015 Yle Teema

  Loppiaisen Iltätähti -kooste

  lltatähti Special 1973-1983 - Suomen television kevyen musiikin lippulaiva Iltatähti palaa ruutuun Teemalla Loppiaisen megapläjäyksessä

 • 15.10. Kino Suomi: Zombie ja Kummitusjuna

  15.10.2015 Yle Teema

  Kaurismäen melankolinen leffa sopeutumattomasta muusikosta.

  Langanlaiha Zombie pakenee pahaa oloaan ja sopeutumattomuuttaan alkoholiin ja Istanbuliin. Kaurismäen lyyrinen ja melankolinen elokuva nähdään televisiossa yli 10 vuoden tauon jälkeen.

 • Santa Cruz tähtäsi korkealle heti lähtölaukauksesta

  23.07.2015 Elävä arkisto

  santa cruz

  santa cruz

 • Rockstopin toinen vuosi

  29.06.2015 Elävä arkisto

  Musiikkiohjelmasarjan toinen kausi vuosilta 1988–1989.

  Tähän artikkeliin on koottu musiikkiohjelmasarjan toisen tuotantokauden jaksot vuosilta 1988–89.

 • Suomirock ylitti maiden ja median rajoja 1980-luvulla

  29.05.2015 Elävä arkisto

  Hannu Leidén, Puka Oinonen, Rami Kuusinen ja Ilkka Mattila

  1980-luvulla suomalainen rock syrjäytti hetkeksi iskelmän kevyen musiikin kaupalliselta valtaistuimelta. Kotimaan menestys synnytti uskoa myös kansainvällisiin pyrkimyksiin, vaikka todellisia läpimurtoja saatiin odottaa vielä vuosikaudet. Hannu Leidénin Havana Black ja Puka Oinosen Nights of Igunana kävivät kokeilemassa onneaan Kaliforniassa asti. Rockin menestys synnytti myös uusia medioita, paikallisradioiden rinnalla nousi lehtiä. Niistä tärkeimpiä oli Rami Kuusisen luotsaama Rumba. Rumbaan tuli töihin itse myös muusikkona toiminut ja myöhemmin Helsingin Sanomiin rocktoimittajaksi siirtynyt Ilkka Mattila.

 • Suomalaisen kevyen musiikin vahvoja naisia

  29.04.2015 Elävä arkisto

  Suomalaisen kevyen musiikin vahvoja naisia 1970-90 -luvuilta

  Suomalaisten naisten nousu suomirockin eturiviin näkyi selvästi tehdessäni neljä, eri vuosikymmeniä käsitellyttä sarjaa. Vielä 1970-luvulla naiset rockmuusikkoina olivat harvinaisuuksia, 1980-luvulla heitä oli jo enemmän, ja vuosituhannen lopun lähestyessä naiset olivat nousseet miesten rinnalle tasaveroisiksi tekijöiksi.

 • Genesis: osien summa

  21.04.2015 Yle Teema

  Yhtyeen koko tarina progebändistä stadionpoppiin.

  Phil Collins, Peter Gabriel, Tony Banks, Mike Rutherford ja Steve Hackett palaavat yhteen kertomaan Britannian kaikkien aikojen suosituimpiin bändeihin kuuluneen Genesisin tarinan, alusta loppuun, progesta stadionit täyttäneeseen poppiin, soolouria unohtamatta.

 • Rockin klassikkolevyt: Quadrophenia

  13.04.2015 Yle Teema

  Dokumentti The Whon "viimeisestä mestariteoksesta".

  The Whon klassikkolevyn tarina. Pete Towshend avaa arkistonsa ja muistelee vuonna 1973 ilmestyneen temaattisen tupla-albumin kaoottisia tekovaiheita.

 • Pop Story oli väreissä svengaava avaus 1970-luvun nuorisomusiikkiin

  12.02.2015 Elävä arkisto

  Ensimmäinen värivideotekniikalla toteutettu ohjelmasarja.

  Pop Story oli ensimmäinen suomalainen värivideotekniikalla toteutettu ohjelmasarja. Vuosina 1971–1972 tehdyn ohjelmasarjan kaikki musiikkiesitykset äänitettiin livenä ainutkertaisuuden saavuttamiseksi.

Sivut