Hyppää pääsisältöön

säveltäjät

 • Punainen virkamies tahtomattaan - säveltäjä, kuoronjohtaja ja kapellimestari Knut Kangas

  20.03.2018 Klassinen

  Oululaisen tullimiehen tähtäimessä oli muusikon ammatti.

  Keväällä 1918 Knut Kangas oli jo perheellinen mies. Hän oli toiminut Oulussa tullimiehenä, mutta jo vuonna 1911 mielessä oli häämöttänyt muusikon ammatti. Kohtalo tarttui Kankaan elämään keväällä 1918, kun tausta työväenliikkeessä johti hänet virkamieheksi sisällissodan punaiseen pääkaupunkiin.

 • Säveltäjä ja yrittäjä Perttu Pölönen, 23, nauttii kritiikistä eikä pelkää epäonnistumista: "Tykkään siitä, että joskus hävettää"

  19.03.2018 Puoli seitsemän

  Pölösen maailmanvalloitus alkoi sävelkellolla.

  Aina kun tuntuu siltä, että nyt en osaa tai en tiedä mitä tehdä, on hyvässä tilanteessa. Silloin on nimittäin mahdollisuus oppia. Näin uskoo monilahjakas säveltäjä ja yrittäjä Perttu Pölönen.

 • Päivät ovat loputtoman pitkät - taiteilijapari Alma ja Toivo Kuulan kirjeet 1918

  18.03.2018 Klassinen

  Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.

  Maaliskuun 17. päivänä Toivo Kuula lähettää veljelleen Arvo Kuulalle kirjoittamansa pitkän kirjeen tämän vaimolle Irenelle. Toivo ei tiedä veljensä osoitetta ja miettii sitäkin mahdollisuutta, että veli ei olisi enää elossa.

 • Sitä en minä soittajistani olisi luullut ja minua hävettää heidän puolestaan - taiteilijapari Alma ja Toivo Kuulan kirjeet 1918

  08.03.2018 Klassinen

  Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.

  Maaliskuun 7. päivänä Toivo Kuula kirjoittaa Arvo-veljelle "Wiipurin tapahtumista vähäsen" sekä oman orkesterinsa tilanteesta.

 • Säveltäjä Aarre Merikanto liittyy valkoisiin ja ryhtyy taistelijaksi

  23.02.2018 Klassinen

  Keväällä 1918 nuori Merikanto on jo nimeä luonut taiteilija.

  Syksyllä 1917 uraansa aloitteleva säveltäjä Aarre Merikanto on osallistunut valkoisen kaartin harjoituksiin. Hän on valmis puolustamaan ase kädessä 6. joulukuuta julistettua itsenäisyyttä. Helmikuussa 1918 hän osallistuu Kirkkonummen taisteluihin.

 • Kuinka juutalaiset sävelsivät joulun

  19.12.2017 Yle Teema

  Näin syntyivät suuret amerikkalaiset joululaulut

  Valkea joulu, Petteri Punakuono, Hiljaa leijaa maahan hiutaleet... Larry Weinsteinin lämminhenkinen musiikkielokuva siitä, kuinka ja miksi juutalaiset maahanmuuttajat sävelsivät yleismaailmallisia jouluklassikkoja.

 • Olisiko yhteiskunta ilman musiikkia mahdollinen?

  18.12.2017 Klassinen

  Säveltäjä Magnus Lindberg on suomalainen kosmopoliitti

  Ensi kesänä 60-vuotispäiväänsä viettävä Magnus Lindberg syttyy edelleen säveltämisestä. Nuoruusvuosina häntä kiehtoi meteli, nyt yhä enemmän hiljaisuus. Täysin musiikiton yhteiskunta olisi aika eri näköinen, Lindberg toteaa Musiikin voiman haastattelussa.

 • Kaija Saariaholta miljoona euroa Musiikkitalon Konserttisalin urkuja varten – tavoitteena Suomen suurimmat urut

  11.12.2017 Yleisradio

  Musiikkitaloon uudet urut vuoteen 2021 mennessä.

  Musiikkitaloon uudet urut vuoteen 2021 mennessä.

 • En päättänyt ikinä ryhtyä muusikoksi - musiikki valitsi minut

  04.12.2017 Klassinen

  "Koen suurta vastuuta, että sävellys tuntuu oliolta."

  50 vuotta musiikin ympäröimänä. Kesällä merkkipäiväänsä ystäviensä kanssa juhlinut Olli Mustonen haaveili lapsena, että hänestä tulisi isona eläinten tutkija. Hän sanoo kuitenkin olevansa onnellinen, että “musiikki valitsi hänet”.

 • Pianisti Esbjörn Svensson oli jazzin supertähti - mutta kuka hän todella oli?

  03.11.2017 Kulttuuricocktail

  Kuka oli Esbjörn Svensson?

  Miltei 10 vuotta sitten yllättäen kuollut muusikko Esbjörn Svensson jää arvoitukselliseksi hahmoksi myös uudessa dokumenttielokuvassa Esbjörn Svensson: jazzpianistin elämä (Yle Teema la 4.11.2017 klo 20.00).

 • Toni Edelmannille musiikki merkitsi hyvyyttä

  24.10.2017 Elävä arkisto

  Säveltäjä Toni Edelmann: viha vaihtui anteeksiantoon

  "Ei sinusta mitään tule, paitsi rikollinen", sanoi isä Toni Edelmannille. Onneksi toisin kävi. Musiikista löytyi turvapaikka, salainen maailma, joka kannatteli yli synkkien virtojen. Edelmannin sävellykset ovat soineet konserttisalien lisäksi lukuisissa elokuvissa, tv-ohjelmissa, kuunnelmissa ja näytelmissä.

 • Tutunoloisia hittikopioita kaikkiin tunnetiloihin – kirjastomusiikki sämplättiin muoti-ilmiöksi

  02.10.2017 Kulttuuricocktail

  Katalogimusiikin historiasta löytyy myös rohkeita kokeiluja.

  Katalogimusiikki, tuotantomusiikki, kirjastomusiikki. Radio-ja televisiomainoksiin, tv-ohjelmiin, elokuviin ja nettivideoihin tarkoitetulla musiikilla on monta nimeä. Tämän päivän taustamusiikin tekijät saavat helposti kuulla suoltavansa massatavaraa, mutta 60- ja 70-lukujen kirjastomusiikin säveltäjiä pidetään suuressa arvossa.

 • Maisemakuvia Suomesta kasvoi kotimaisen instrumentaalimusiikin klassikoksi

  18.11.2016 Elävä arkisto

  Tv-lähetys 1981 johti Anssi Tikanmäen teoksen levytykseen

  Kun musiikinopiskelija Anssi Tikanmäki matkusti 1970-luvulla junalla halki Pohjanmaan, alkoi aamuun heräävä lakeus soida. Sibelius-Akatemian opettajien kannustamana Tikanmäki sävelsi viiden vuoden ajan kotimaan maisemia ja tunnelmia kuvaavaa sarjaa. Maisemakuvia Suomesta saavutti suuren yleisön tv-lähetyksessä keväällä 1981, jolloin se herätti myös levy-yhtiön herkät korvat. Albumi julkaistiin marraskuussa 1981, ja sävellyskokonaisuudesta on sittemmin tullut instrumentaalimusiikin klassikko ja kansallismaisemien ääniraita.

 • Jean-Michel Jarre: Matka ääniin

  18.10.2016 Yle Teema

  Dokumenttielokuva elektromusiikin pioneerista 23.10. klo 21.

  Dokumenttielokuva Oxygènellä maailmanmaineeseen nousseesta elektronisen musiikin pioneerista, ranskalaisesta Jean-Michel Jarresta. Hän kertoo lapsuudestaan ja filosofiastaan sekä taltioi uutta musiikkia Electronica-albumeilleen alan suurimpien nimien kanssa. Jarre konsertoi Helsingissä lokakuun lopussa. Ensi-ilta.

 • Mitä säveltäjä oikeastaan tekee?

  07.07.2016 Klassinen

  Iiron musiikkiluokalla pohdittiin sävelten synnyttämistä.

  Iiron musiikkiluokan toisessa jaksossa rikottiin säveltämisen mystistä auraa. "Jokainen ihminen osaa tehdä laulun", totesi Heikki Salo. Säveltäjä Kimmo Hakola oli samoilla linjoilla luovuuden suhteen, joka on "kaikille ihmisille luontaista".

 • Elämänohjeita Kari Rydmanille, 79 v.

  01.07.2016 Klassinen

  Kari Rydmanin juhlakonsertti Yle Radio 1 la 2.7.

  Säveltäjä ja aito renessanssi-ihminen Kari Rydman kantaa ylpeänä sivistyksen soihtua ja uskoo taitoon, sisältöön sekä kauneuteen. Ikävuosistaan iloitseva - jos nyt ei kremppoja lasketa - Kari Rydman on vielä 79-vuotias.

 • Rostrum+, säveltäjärostrumin päivitetty versio

  16.06.2016 Klassinen

  Rostrum+ avaa ovia ja luo yhteyksiä

  Kansainvälinen säveltäjärostrum on järjestetty vuosittain jo 63 kertaa, viimeksi toukokuussa Wroclawissa. Yleisradio on osallistunut tapahtumaan jo 70-luvulta lähtien. Miten muuttunut mediamaailma on vaikuttanut tähän radioyhtiöiden nykymusiikkikatselmukseen? Toimittaja Ainomaija Pennanen palasi Ylen rostrum-edustajaksi yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

 • Einar Englund 100 vuotta – viisi kohtaamista

  15.06.2016 Klassinen

  Einar Englundia juhlitaan Yle Radio 1:ssä pe 17.6. klo 19.03

  Einar Englundin pitkän sävellysuran kruunu ovat tietenkin hänen seitsemän sinfoniaansa. Sinfonioiden lisäksi hän kuitenkin keräsi kiitosta myös näyttämö- ja elokuvamusiikin saralla. Einar Englundin syntymästä tulee perjantaina 17.6.2016 kuluneeksi 100 vuotta ja Yle Radio 1 juhlistaa hänen syntymäpäiväänsä 16.6. lähetettävällä henkilökuvalla vuodelta 1996 sekä teemaillalla 17.6. Outi Paanasen seurassa iltaa istuvat säveltäjät Kalevi Aho ja Christian Holmqvist ja ääneen pääsevät sekä Englund itse että monet muistelijat. Lue lyhyitä kohtaamisisa Einar Englundin kanssa. Kuuntele Einar Englundin henkilökuva 16.6. klo 13. Kuuntele teemailta 17.6. klo 19.03.

 • Einar Englund – sinfonikko ja musiikin hanttimies

  14.06.2016 Elävä arkisto

  Säveltäjän haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

  Einar Englundin (1916–1999) pitkän sävellysuran kruunu ovat hänen seitsemän sinfoniaansa. Läpimurtonsa sinfonisti teki jo 1940-luvulla. Sinfonioiden lisäksi hän keräsi kiitosta myös näyttämö- ja elokuvamusiikin saralla. Artikkeliin on koottu Englundin haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

 • Säveltäjä Aino Tenkanen: "Musiikkiluokat olivat tärkeä ja inspiroiva kasvuympäristö"

  19.05.2016 Klassinen

  Sibelius-Akatemian sävellysoppilas Kantapöydässä.

  "Nykyään minusta on hauska ajatella, että olen kasvamassa enemmänkin taiteilijaksi kuin säveltäjäksi." Sibelius-Akatemissa sävellystä opiskeleva Aino Tenkanen oli Kantapöydän vieraana 18. toukokuuta 2016. Ainon tulee musiikkiperheestä, neljä hänen sisaruksistaan opiskelee ammattimuusikoksi.

Sivut