Hyppää pääsisältöön

jääkäriliike

 • Mitenkä ne ipanat voivat siellä? - tenori Wäinö Solan muistelmat 1918

  17.04.2018 Klassinen

  Laulaja valkokaartissa sisällissodan Suomessa.

  Huhtikuun 17. päivänä oopperalaulaja, vääpeli Wäinö Sola on Kannaksella Antreassa ja jatkaa kirjettä kotiin. Hän kyselee perheen vointia, vaikka ehkä tietääkin ettei tule saamaan kirjeeseen vastausta.

 • Jääkärit palasivat sisällissotaa käyvään Suomeen

  16.02.2018 Elävä arkisto

  Jääkärit palasivat Suomeen 25.2.1918

  Tunteet olivat pinnassa, kun jääkärien pääjoukko palasi Suomeen 25.2.1918, päivälleen kolme vuotta lähtönsä jälkeen. Heidän lähtiessään maa oli elänyt sortokautta, nyt se oli ajautunut sisällissotaan. Tauno Kuusimäen radio-ohjelmassa kuullaan ainutlaatuista ensi käden tietoa tapahtumien kulusta ja jääkärien tunnelmista heidän itsensä kertomana.

 • Holmbergin Jääkärin morsian kohahdutti maltillisuudellaan

  23.04.2015 Elävä arkisto

  Turun teatterielämässä alkoi uusi aika 1971.

  Turun teatterielämässä alkoi uusi aika 1971.

 • Jääkärimarssi kiteytti uljaan aatoksen

  27.03.2015 Elävä arkisto

  Jääkärimarssin alkutaival on vauhdikas.

  Yksi musiikkihistoriamme helmistä on Jääkärimarssi, jonka symbolinen merkitys itsenäisyyttä tavoitelleiden suomalaisten keskuudessa oli suuri. Heikki Nurmion sanoittamaa ja Jean Sibeliuksen säveltämää, hankalasti marssittavaa kappaletta salakuljetettiin mm. Aino Sibeliuksen turkinhihassa.

 • Uutta valoa jääkärihistoriaan — näin he itse sen kertoivat

  23.02.2015 Elävä arkisto

  Ainutlaatuinen aineisto valottaa jääkäriliikkeen vaiheita.

  Harvinaisten haastattelujen ansiosta pääsemme kuulemaan, miten aikansa radikaalit, jääkärikoulutukseen Saksaan vuosina 1915–1916 lähteneet miehet kertoivat itse vaiheistaan. Millaiseksi he arvioivat jääkäriliikkeen merkityksen 50 vuotta itsenäistymisen jälkeen? Tämä mittava haastatteluaineisto ei aiemmin ole ollut yleisesti tiedossa.

 • Ragnar Nordström – kulissien takainen isänmaallinen vaikuttaja

  13.09.2013 Elävä arkisto

  Nordström vaikutti monella tapaa suomalaiseen yhteiskuntaan.

  Ragnar Nordström (1894–1982) oli elinaikanaan maamme merkittävimpiä liikemiehiä, joka vaikutti monella tapaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Tämä AKS:n jäsen ja Lapuan liikkeen tukija sekä Valtiollisen poliisin etsimä liikemies oli myös valtiojohdon epävirallinen neuvonantaja oli kyse sitten toisen maailmansodan aikaisista sotatoimista tai vaikkapa noottikriisistä.

 • Suomi ja sissiliikkeet

  29.04.2008 Elävä arkisto

  Suomalaiset ottavat kantaa kansallisiin vapautusliikkeisiin vuonna 1968. Harri Holkerin mielestä sissejä saattoi verrata Suomen jääkäriliikkeeseen.

 • He olivat mukana sisällissodassa 1918

  24.01.2008 Elävä arkisto

  Jääkärit, punaiset ja siviilit muistelevat sodista julmimpia

  "Kansalaissota on sodista julmimpia", sanoo punaisten puolella taistellut teatterinjohtaja Jalmari Parikka. Jääkärit, punakaartilaiset, suojeluskuntalaiset, punavangit ja siviilit muistelevat Suomen sisällissotaa, jossa maa jakautui aseiden voimalla kahtia.

 • Julius Saaristolle olympiakultaa Tukholmasta

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Monen lajin taitaja Julius Saaristo avasi tietä suomalaisille keihässankareille tuomalla Tukholmasta vuonna 1912 Suomen ensimmäisen olympiakeihäskullan.