Hyppää pääsisältöön

elokuvakulttuuri

 • Teemalla mennään 360 astetta maapallon ympäri

  03.03.2016 Yle Teema

  Millainen on 2010-luvun maailmamme elokuvan silmin?

  Millainen on 2010-luvun maailmamme elokuvan silmin? Tätä vilkaistaan Teeman perjantain elokuvapaikalla reilun kuukauden ajan teemasarjassa 360 astetta maapallon ympäri. Kuuden elokuvan mukana matkataan maailman ympäri. Samalla esitellään monimuotoista modernia elokuvaa ja elämää myös hieman epätavallisemmista elokuvamaista. Teemalla perjantaisin 4.3.–8.4. klo 21.00.

 • Seitsemän Oscarin voittaja Puhallus ja Oscar-gaalojen värikästä historiaa – Teemalauantai 27.2.

  24.02.2016 Yle Teema

  Teemalauantaissa nostatetaan Oscar-kuumetta.

  Teemalauantain Oscar-illan avaa seitsemän Oscarin voittaja vuodelta 1973: George Roy Hillin ohjaama, ragtimen tahtiin etenevä mainio huijaustarina Puhallus, pääosissa Paul Newman ja Robert Redford. Sen jälkeen nähdään Ja Oscarin saa…, pitkä ja viihdyttävä dokumenttielokuva Oscar-palkintojen jaon värikkäästä ja tähtiloisteisesta historiasta.

 • Älä vie kännykkää nuoren kädestä – kuvaaminen auttaa keskittymään!

  18.02.2016 Kulttuuricocktail

  Kuvaaminen auttaa keskittymään!

  Kuvaaminen auttaa keskittymään!

 • Kansa ja kriitikot – tykkääkö kukaan oikeasti Luokkakokouksesta?

  09.02.2016 Kulttuuricocktail

  KulttuuriCocktail selvitti menestyselokuvan anatomian.

  Takana on kaikkien aikojen elokuvavuosi. Vuoden kotimainen elokuvailmiö oli Luokkakokous, jota kriitikot vihasivat ja kansa rakasti. Vai rakastiko?

 • Leonardo DiCaprion Oscar on vain julkistamista vailla? - Oscar-ehdokkaat 2016 esittelyssä

  14.01.2016 Yle Teema

  Oscar-ehdokkaat on valittu.

  Teknologian, bisneksen, viihteen ja taiteen liitto viettää vuosijuhlaa helmikuun lopulla. Roolitukset on suoritettu eli vuoden 2016 Oscar-palkintoehdokkaat on valittu.

 • Alamäki alkaa yhdynnästä - Marja Hintikka elokuvissa

  18.09.2015 Marja Hintikka Live

  Miten perhearki olisi voinut vaikuttaa elokuvasankareihin?

  Marja Hintikka Liven suositut leffaparodiat ovat saaneet jo kymmenettuhannet naurahtamaan itselleen tai ruuhkaiselle elämäntilanteelleen. Tehtävä suoritettu? Ei vielä. Tarjoamme myös pienen tutkielman siitä, miten arkinen lapsiperhe-elämä olisi saattanut vaikuttaa näiden elokuvien ikimuistoisiin sankareihin.

 • Tavallisesta ihmisestä

  06.05.2015 Kulttuuri

  Tavallisesta ihmisestä

  Tavallisesta ihmisestä

 • Leffateatteribisnekseen suoraan koulun penkiltä

  19.03.2015 Kulttuuri

  Suomen todennäköisesti nuorin elokuvateatteripomo Ilmari Arnkil, 28, pyörittää yhdessä opiskelukavereidensa kanssa Helsingin uusinta elokuvateatteria Kino Sheryliä.

 • Maxim - elokuvien temppeli

  12.01.2015 Kulttuuri

  Mitä kirjallisuuden ystävät ajattelisivat, jos kirjakaupoissa myytäisiin pelkästään bestsellereitä? Elokuvankatsojille tarjonnan kapeneminen on tämän hetken todellisuutta. Viimeisin merkki kehityksestä on elokuvateatteri Maximin kohtalo. Laatuelokuvan temppelin katoaminen teatterikartalta kaventaisi tarjontaa kriittisesti. Filmiryhmä 15.1. klo 17.20: Maximin historiasta, merkityksestä ja tulevaisuudesta puhuvat teatterissa työskentelevä Rainer Sandell, historiantutkija Outi Hupaniittu ja elokuvaohjaaja Jouko Aaltonen.

 • Elokuvan aloittamisen taito

  31.12.2014 Kulttuuri

  Elokuvan alussa katsojan voi hurmata ensi silmäyksellä tai menettää hänet iäksi. Mutta millainen on hyvä elokuvan alku? Kuinka tärkeitä ovat ensimmäiset kuvat? Filmiryhmä paneutuu aloittamiseen.

 • Kuusi kuvaa Veijo Hietalan elämästä

  17.12.2014 Elämä

  Kuusi kuvaa mediatutkija Veijo Hietalan kotialbumista

 • Monty Pythonin pyhä tehtävä ja hankala matka Suomeen

  24.11.2014 Kulttuuri

  Kun Monty Pythonin Lentävää Sirkusta alettiin esittää Suomen televisiossa vuonna 1972, sitä kutsuttiin hyväätekevän härskiksi ja sen sanottiin olevan täysin piittaamaton hyvästä mausta. Hyvin pian tv-sarja joutui meillä hyllylle, 20 vuodeksi! 1970-luvun puolivälissä valmistunut "Monty Python and the Holy Grail" oli legendaarisen komediaryhmän ensimmäinen täyspitkä elokuva. Mikä teki Monty Pythonista ainutlaatuisen? Miksi kookospähkinät olivat äärimmäisen tärkeitä Graalin kultaisen maljan etsinnässä? Filmiryhmän vieraana on torstaina 27.11. muun muassa Studio Julmahuvista ja äskettäisestä Aleksis Kivi -näytelmästään tuttu näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Petteri Summanen. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Veronalennuselokuvista hyötyivät kaikki

  21.03.2014 Elävä arkisto

  Elokuvateattereissa valistettiin ja tiedotettiin.

  Elokuvateattereissa valistettiin ja tiedotettiin.

 • Peter von Bagh tuli Oulussa ihan filmihulluksi

  03.11.2011 Elävä arkisto

  Hulluus puhkesi kohtalokkaasti.

  Kun Eedenistä itään -filmin liikuttavassa kohtauksessa käytettiin kallellaan olevaa kameraa, 13-vuotias Peter von Bagh arveli: "Tämä on varmaan elokuvataidetta." Samassa joku pieraisi kuuluvasti taaempana parvella. Ylevyys ja rahvaanomaisuus yhdistyivät upeasti, ja filmihulluus puhkesi kohtalokkaasti.

 • Lempeä ja kapinahenkeä elokuvafestivaaleilla

  13.09.2011 Elävä arkisto

  Rakkautta & Anarkiaa -festivaali on tuonut Hollywood-spektaakkeleiden varjoon jääneitä elokuvia valkokankaille vuodesta 1988 lähtien.

 • Aki Kaurismäki sanojen tuolla puolen

  19.05.2011 Elävä arkisto

  Kaurismäen haastatteluja kolmelta vuosikymmeneltä.

  "Sanat ovat ihmisten välisen kommunikaation turhaa pintakiiltoa" sanoo Kaurismäki. Niukkasanainen linja elokuvissa pätee myös Suomen kansainvälisesti tunnetuimman ohjaajan julkiseen elämään.

 • Kaurismäki-ilmiö

  11.05.2011 Elävä arkisto

  Suomalaiselokuvan näkyvimmät tulokkaat 1980-luvulla

  Veljekset Aki ja Mika Kaurismäki olivat 1980-luvun suomalaisen elokuvan uudet ja näkyvimmät tulokkaat. Kaurismäkien ohjaamat elokuvat ja niissä esiintyvät ihmiset poikkesivat melkoisesti perinteisestä suomalaisesta elokuvasta.

 • Aki Kaurismäki twistasi ja pokkasi Grand Prix'n Cannesin elokuvajuhlilla

  10.05.2011 Elävä arkisto

  Mies vailla menneisyyttä teki suomalaista elokuvahistoriaa.

  Aki Kaurismäki teki suomalaista elokuvahistoriaa Cannesissa vuonna 2002 pokkaamalla Grand Prix -palkinnon elokuvastaan Mies vailla menneisyyttä.

 • Elokuvia yöttömässä yössä

  05.07.2010 Elävä arkisto

  Sodankylän ensimmäisten elokuvajuhlien vieraiden matkassa.

  Pääsemme Sodankylän ensimmäisten elokuvajuhlien vieraiden matkassa viettämään yötöntä yötä Tankavaaran maisemiin.

 • Jean-Luc Godard von Baghin haastattelussa

  10.03.2009 Elävä arkisto

  Jean-Luc Godardin Viimeiseen hengenvetoon kiellettiin aluksi Suomessa. Hyvä, että edes sensorit katsoivat filmin moneen kertaan, ohjaaja myhäilee Peter von Baghille.

Sivut