Hyppää pääsisältöön

rannat

 • Järven tarina – luontoelokuva veden ääreltä ja alta

  17.12.2017 Yle TV1

  Elokuva Suomen ainutlaatuisimmasta aarteesta.

  Järven tarina -elokuva vie katsojan Suomen luonnon ainutlaatuisimman aarteen, järviemme, saloihin ja myytteihin.

 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Tylli

  16.05.2017 Luonto

  Ääni on nouseva ”tyy-i, tyy-i…”.

  Punatulkun kokoisella, palleromaisella tyllillä on hiekanruskea ylä- ja valkoinen alapuoli. Päätä ja kaulaa kiertävät mustat juovat. Jalat ja nokantyvi ovat oranssit, eikä silmän ympärillä ole keltaista rengasta toisin kuin hyvin samannäköisellä pikkutyllillä. Lennossa siiven päällä näkyy valkoinen pitkittäisjuova. Ääni on nouseva ”tyy-i, tyy-i…”.

 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Pikkutylli

  26.04.2017 Luonto

  Viheltävä ”piy, piy…” ja vikertävä ”pri, pri-prip-prip”.

  Vähän talitiaista isompi, päältä hiekanruskea ja alta valkoinen pikkutylli eroaa samannäköisestä tyllistä harmahtavien jalkojen ja mustan nokan sekä keltaisen silmärenkaan perusteella. Lennossa näkyy päältä juovaton siipi. Kaulan ja pään mustat kuviot ovat nuorella tyllillä ja pikkutyllillä ruskeat. Ääniä ovat viheltävä ”piy, piy…” ja vikertävä ”pri, pri-prip-prip”.

 • Kevätaamun laulajia: Pajusirkku

  18.04.2017 Luonto

  Kutsuääni on sameasti viheltävä ”tsiyy, tsiih”.

  Pajusirkku on talitiaisen kokoinen mutta solakampi, päältä mustajuovaisen punertavanruskea, alta vaalea. Koiraalla on musta pää ja valkoinen kaularengas. Naaraan silmän päällä on vaalea juova ja kurkun sivuilla tummat pystyjuovat. Pari sekuntia kestävä laulunsäe nopeutuu loppua kohti: ”tsri tsri tsryi tsrisi”. Kutsuääni on sameasti viheltävä ”tsiyy, tsiih”.

 • Kevätaamun laulajia: Ruokokerttunen

  13.04.2017 Luonto

  Laulu on kiihkeää ja vuolasta lavertelua.

  Sinitiaisen kokoinen ruokokerttunen on päältä tummaviiruisen kellanruskea, alta vaalea. Silmän päällä on leveä vaalea juova. Laulu on kiihkeää ja vuolasta lavertelua, jossa toistuu pitkiä aikoja säriseviä ja säksättäviä ääniä ja niiden lomassa lyhyitä viheltelyjä.

 • Ninan ja Johanneksen matka Kanadan ihmemaassa

  01.08.2014 Elävä arkisto

  Toisaalla – ihmemaa Kanada on suomenruotsalaisten Ninan ja Johanneksen hyväntuulinen matkailuohjelma läpi valtavan maan. Matkan aikana he muun muassa maistavat jäävuorta, tutustuvat Thunder Bayn suomalaisiin, telttailevat Kalliovuorten läheisyydessä ja ottavat osaa ehtaan calgarylaiseen cowboy-meininkiin.

 • Samuli Putron sooloilut Ruisrockin Rantalavalla

  04.06.2014 Elävä arkisto

  Samuli Putro veti intensiivisen keikan Ruisrockissa 2013.

  Samuli Putro veti intensiivisen keikan helteisenä perjantaina Ruisrockissa vuonna 2013. Lavaksi oli valikoitunut legendaarinen Rantalava, jossa yleisö sai nauttia Samuli Putron ja hänen bändinsä energisestä livevedosta.

 • Joni Skiftesvik – vanhuus ja meri

  22.11.2013 Elävä arkisto

  Oululaiskirjailija sanoo itse olevansa meren kuvaaja.

  Oululaiskirjailijaa on kuvailtu muun muassa novellin mestariksi ja pienen pohjoisen ihmisen todellisuutta luovaksi realistiksi, mutta hän itse sanoo olevansa meren kuvaaja.

 • Rantasaunaa rakentamassa 1982

  29.06.2011 Elävä arkisto

  Rakennetaan rantasauna

  Hyvän rantasaunan rakentamiseen tarvitaan paljon puuta, talkootyötä sekä mukavaa yhdessäoloa. Näin syntyi rantasauna vuonna 1982.

 • Vuonna 1966 myös heinäladot kuuluivat urbaaniin maisemaan

  08.11.2010 Elävä arkisto

  Kaupunki-elokuvassa mietiskellään, mitä kaupunki on.

  Suomalaista urbanisaatiota vuonna 1966: kerrostaloalueen kupeessa nostetaan heinää seipäille. Erno Paasilinnan ja Eeli Aallon Kaupunki-elokuvassa mietiskellään, mitä kaupunki on.

 • Hiekkarantojen kuningatar 1951

  08.06.2009 Elävä arkisto

  Yyterin kuningattareksi valittiin 19-vuotias Irja Heikkilä.

  Suomen hiekkarantojen kauneimman tytön tittelistä kisattiin vuonna 1951 Porin Yyterissä. Yyterin kuningattareksi valittiin 19-vuotias Irja Heikkilä Helsingistä, perintöprinsessoiksi Irma Hämäläinen ja Helvi Mäkinen.

 • Helka Hynninen: Puulaves

  31.03.2009 Elävä arkisto

  Hiirolan emäntä Helka Hynninen asteli 1970-luvun lopussa savolaiselta aitan polulta levytysstudioon ja konserttilavoille.

 • Roineen rannalla kontinkielellä

  10.02.2009 Elävä arkisto

  Iirottelua-ohjelman sovitetuissa toiveissa on vuorossa Korlcantti Kollaninkontti kaunis laulu Koineenrontti konnallarantti konttikonttikoelelläkintti.

 • Ann-Christine – poppia, energiaa ja uhkeita hiuslaitteita

  25.09.2008 Elävä arkisto

  Pirteä Anckie oli 1960-luvun valovoimaisimpia teini-idoleita

  Pirteä ja monipuolinen Ann-Christine oli yksi 1960-luvun valovoimaisimpia teini-idoleita. Ann-Christine omisti myös vuosikymmenen muhkeimman kampauksen.

 • Laura: Ennen sua

  01.02.2008 Elävä arkisto

  Uudemmista euroviisukäännöksistä tunnetuimpia levytyksiä on Laura Voutilaisen Ennen sua, joka on Kroatian edustuskappale vuodelta 1998.

 • Cris Owen: Vad finns kvar

  30.04.2007 Elävä arkisto

  Tukholmassa syntynyt Cris Owen aloitti lauluntekemisen jo nuorena. Myös vuoden 1989 euroviisuehdokas Vad finns kvar on hänen kynästään.

 • Aurinkoista Espanjaa

  14.02.2007 Elävä arkisto

  Matkakuvaus Katalonian rannikkoseudulta ja Välimeren Baleaareilta on vuodelta 1950. Matka alkaa Tibidabo-vuoren maisemista ja päättyy Costa Bravaan.