Hyppää pääsisältöön

näkökulma

 • Ritva Leino: Piru on päässyt irti, mutta kuka sen kesyttäisi?

  21.08.2018 Yleisradio

  Miksi ajatteleminen on niin tuskallista, kysyy Ritva Leino.

  Miksi ajatteleminen on niin tuskallista? Sillanpään oikeudenkäynti, Muumi-mukien jonotus, seksihelle, poliitikko homoklubilla ilman paitaa.

 • Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  21.04.2017 Kirjojen Suomi

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Kirjojen Suomi: Pietari K. kävi täällä

  21.04.2017 Kirjojen Suomi

  Essee- ja podcast-sarja ajatteleville lukijoille

  Hukkuuko kaunokirjallisuus epävarman työelämän kiireisiin? Uudessa essee- ja podcast-sarjassa Pietari K. kävi täällä toimittaja ja pätkätyöläinen Pietari Kylmälä tutkii identiteettiään ja lukee puolestasi tolkuttomat kasat kotimaista kirjallisuutta sadan vuoden ajalta.

 • Uutis- ja ajankohtaistoiminnan päälliköiden avoin kirje

  07.12.2016 Yleisradio

  Uutis- ja ajankohtaistoiminnan päälliköiden avoin kirje

  Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa haluamme tehdä eettisesti kestävällä pohjalla olevaa, laadukasta journalismia.

 • Näkökulma: Ups, Länsimetro teki sen taas

  11.10.2016 Yle Uutiset

  Varmaa on vain suuri usko, joka Länsimetro Oy:n toimitusjohtajalla on metrohankkeen etenemiseen ollut, kirjoittaa toimittaja Sara Rigatelli.

 • Säilykepurkkitapaus

  28.09.2016 Näkökulmat

  Mikä rietas joukko piileekään säilykepurkissa..?

  Tongittiin pellosta esiin soikea, hartsipeitteinen purkki, omituisesti hehkuva. Olisi avattu siinä heti paikalla, mutta maatalouslomituksen harjoittelijanplanttu vaati, että piti toimittaa museovirastolle. Muinaismuistolakiin viitaten. Niinpä purkki kiikutettiin Museovirastolle...

 • Venäjän propagandaa Suomen telkkarissa – vieläpä veronmaksajien rahoilla!

  05.09.2016 Docventures

  World Order: miltä maailma näyttää Kremlin vinkkelistä?

  Venäjän valtion virallista tiedotuslinjaa edustava World Order näyttää meille, miltä maailma ja sen järjestys näyttävät Kremlin vinkkelistä katsottuna – ja miten suurvaltanaapurissamme koetaan maailmanpolitiikan suuret murrokset. Riku Rantalan kolumni.

 • Miten kuvan rajaaminen vaikuttaa?

  23.06.2016 Oppiminen

  Somekuvat eivät kerro koko totuutta.

  Näkökulmakone paljastaa, että kuva ei kerro koko totuutta. Testaa itse!

 • Somekuvat vääristävät todellisuutta – kokeile itse miten kuvan rajaaminen vaikuttaa

  23.06.2016 Oppiminen

  Liikuta hiirtä ja saat erilaisia näkökulmia kotibileisiin.

  Mitä tapahtuu kotibileissä? Onko kivaa, onko jollain vähemmän kivaa? Yksi kuva on aina vain yksi näkökulma tilanteeseen. Toinen kuva samasta hetkestä voi kertoa aivan toisen tarinan.

 • Kauhea tilannekuva näille itsille, tovereineen

  09.03.2016 Näkökulmat

  Geenimuuntelun hedelmiä, hyviä & karvaita. (Etenkin karv.)

  Geenimuunneltu vehnä tai peukaloitu ohjelmakoodi voivat tuoda paljon hyvyyttä maailmaan. Mutta ei ole kirkossa nakutettu, etteivätkö voisi tuoda myös karvaita yllätyksiä ne!

 • Hyvä, ikuisuuteen asti tuoreena toistuva päivä

  05.03.2016 Näkökulmat

  Vain hyvistä hetkistä koostuva, ikuisesti tuore päivä

  Kaksi- tai kolmivuotissynttärit. Ihmettelen, miksi lunta sataa vain katulampun valokiilan kohdalla. Vanhemmat väittävät, että kyllä lunta sataa ihan joka kohdassa. Nyökkään, mutta sisimmässäni uskon mieluummin silmiäni kuin vanhempien monimutkaiselta kuulostavia selityksiä.

 • Minun täydellinen jouluni

  21.12.2015 Marja Hintikka Live

  Enää hetki aikaa jouluun - onhan kaikki nyt valmista?

  Enää hetki aikaa jouluun - onhan kaikki nyt valmista?

 • Johannes Kastajan Pää. (Ja muita asioita muutama.)

  06.12.2015 Näkökulmat

  V.1916 rikkain 1% omistanee enempi kuin loput 99% -Rahaa on!

  Luin jostain tilaston (lienee kaiveltavissa esiin tarvittaessa) että tänä vuonna tapahtuu muutos, jonka jälkeen 1% maailman rikkaimmista ei enää omista saman verran kuin me loput 99% - vaan vuodesta 2016 lähtien 1% omistaa enemmän kun loput 99%. Rahhaa siis on! Pitää vain löytää missä se on.

 • Heikki Soini: Nainen, älä anna panna itseäsi halvalla!

  29.10.2015 Marja Hintikka Live

  Ihmiset, laatikaa yhdyntäsopimus!

  "Suomalaisissa parisuhteissa pitäisi laatia yhdyntäsopimus. Siinä ennen lapsentekoon ryhtymistä käytäisiin tulevaisuuteen suuntaava keskustelu, jossa selvitetään kumppanin arvot lapsiin liittyen." Heikki Soini ehdottaa yhdyntäsopimusta etenkin naisten aseman parantamiseksi - tässä tuon sopimuksen ydinkohdat.

 • Koettuja ja mahdollisia vastoinkäymisiä ja vaivoja

  22.04.2015 Näkökulmat

  Ei vie pomo tänäkään keväänä sammakonkutua katsomaan näitä..

  Sitä menee työpaikkansa lääkärille hengen-hädässä ja näyttää kipeää kättä sille - ja lääkäri vain nauraa että ei siinä ole "käsirutto tai muu hirveä”. Ja nauraa! Se se vielä puuttuisi, että olisi siinä käsi-rutto ja nauraisi lääkäri. Miten alas voi vajota lääkäri? (Näin alas voi vajota lääkäri!)

 • Huolia ja keksintöjä

  14.12.2014 Näkökulmat

  On selvää, että kun katsotaan valtakunnallista peruskoulu-, ammattikoulu-, lukio-, aikuis-, harrastus- ja täydennyskoulutus- sekä erilaisten yliopisto-opettajien ja tutkijoiden määrää, näiden ryhtyessä päätoimisesti huovuttamaan syntyy ensiksi valtava aalto vaihtelevantasoisia huovutteita ja pian sen jälkeen suunnaton huovutusraaka-aineiden pula.

 • Normaalit ja Huikentelevaiset

  13.12.2014 Näkökulmat

  Huikentelevaiset voi puhua kanan koipi-reisistä, vaikkei yhdelläkään kanalla koko tunnetussa maailmassa ole, tai ole koko evoluution historian aikana ikinä edes aiemmin ollut koipireittä - sen enempää kuin niillä olisi levitaation, yhtäkkia paperiseksi sammakoksi muuttumisen, silmistä metallinkin läpi porautuvien lasersäteitten ammunnan, pakonomaista ja tautotonta käkenä kukkumisen, jodlaamalla piimän kefiiriksimuuntamisen, unissasaarnaamisen, kylmälaiteasentamisen, nekromantian tai opiskelematta saavutettua, synnynnäistä ja huippuedistynyttä urkujensoiton (myös jalkio!) lahjaa.

 • Sama kirja eri näkökulmista: tarina muuttuu

  16.10.2014 Summeri

  Onko sinua joskus kohdeltu epäoikeudenmukaisesti, kun et ole saanut kertoa omaa puoltasi jostain tilanteesta? Miltä se tuntuu, kun ei saa selittää omia sanojaan tai tekojaan? Kirjat ovat täynnä tarinoita, jotka ovat täynnä hahmoja. Tarina kuvataan kuitenkin vain yhden hahmon silmin. Mitä kaikkea muista hahmoista ja heidän ajatuksistaan jää siis kertomatta?

 • Paljastus: Näin toimittaja kehittyi leuanvetohaasteessa

  26.09.2014 Tiede

  On aika paljastaa, millaisella treenireseptillä toimittaja-Milla kehittyi kesän yli kestäneen leuanvetohaasteen aikana.

 • Näkökulma: Ohi on – 80 km 22 tunnissa - Urheilutiedettä, osa 16

  12.08.2014 Tiede

  Millainen kestävyysotus ihminen on muihin eläimiin verrattuna? Ihmiskoe sai Milla Vahtilan miettimään, miten pitkän matkan ihminen kykenee äärimmäisen pakon edessä kulkemaan.

Sivut