Hyppää pääsisältöön

urheilijat

 • Äänestä Villin kortin vuoden sykähdyttävin urheiluhetki!

  10.01.2017 Villi kortti
  Mikä Villin kortin urheilusaavutus sykähdytti eniten? Anna äänesi ja vaikuta!
 • Teemu Selänne hioo laukaustaan televisiovisassa vuonna 1991

  24.08.2016 Elävä arkisto
  Albertvillen vuoden 1992 olympialaisiin valmistauduttiin Yleisradiossa kisailulla, jossa huippu-urheilijat ja julkisuuden henkilöt ottivat mittaa toisistaan leikkimielisissä tehtävissä. Kisalippu Albertvilleen -ohjelman joukkueet oli koottu alueittain, ja oheisessa jaksossa vastakkain ovat Helsinki ja Varsinais-Suomi. Joukkueiden kapteeneina olivat NHL:ään vasta matkalla ollut Teemu Selänne ja Pohjois-Amerikan kierrokseltaan jo takaisin palannut Mikko Mäkelä.
 • Dramaattisia hetkiä vuoden 1994 pesäpallofinaalissa

  04.02.2016 Elävä arkisto
  Miesten superpesiksen loppuotteluihin olivat vuonna 1994 raivanneet tiensä Hyvinkään Tahko ja Oulun Lippo. Ensimmäinen finaali pelattiin Tahkon kotikentällä Pihkalassa. Kehnojen olosuhteiden vuoksi tuomaristo harkitsi jopa ottelun siirtämistä, mutta sateen loputtua peli päätettiin aloittaa.
 • 9.2. Teeman Elävä arkisto: Jäätanssia tähtien kanssa

  01.02.2016 Yle Teema
  Susanna Rahkamo ja Petri Kokko ovat tunnetuimpia suomalaisia taitoluistelijoita. Heidän parhaita saavutuksiaan ovat jäätanssin Euroopan mestaruus vuonna 1995 ja samalta vuodelta maailmanmestaruuskilpailujen toinen sija.
 • Aamusydämellä: Ikä ei rasita

  28.01.2016 Elämä
  TV1 sunnuntaina 31.1.2016 klo 9.05 - 9.45
 • Kamppailulaji sopii vegaanille

  25.01.2016 Oppiminen
  Adrian Ruf on vegaani ja vapaaottelija. Miten ruokavalio vaikuttaa urheilijan suoritustasoon?
 • Poliittinen satiiri ja musiikkiohjelmat kruunasivat Elävän arkiston vuoden 2015

  28.12.2015 Blogit
  Vuosi 2015 on melkein loppuun kulunut. Hyvää uutta vuotta vaan siis kaikille! Elävälle arkistolle 2015 oli musiikkiohjelmien vuosi. Keväällä julkaisimme valtavat paketit maratonkatsottavaa euroviisufaneille, kesällä runsaasti kasarimusiikista innostuville ja syksymme täyttyi 1990-luvun myydyimmistä levyistä. Toimme uutuutena nähtäväksenne myös kokonaisia elokuvia, kun Areenassa julkaistiin joukko vanhoja Fennada-filmejä. Eniten teitä verkkokansaa kiinnosti kuitenkin poliittinen satiiri.
 • Paavo Nurmi - katoava suomalainen

  31.08.2015 Urheilu
  Vuosina 1912-1936 yleisurheilussa oli kaksi suurvaltaa. Eniten olympiamitaleja saavuttivat Yhdysvallat ja Suomi. Suomen kymmenistä mitaleista Paavo Nurmi toi kaksitoista: yhdeksän kultaa ja kolme hopeaa.
 • Seiväshyppääjä Minna Nikkasen vahvuus on hypyn alku

  26.08.2015 Elävä arkisto
  Minna Nikkasesta tuli jo nuorena suomalaisen naisseiväshypyn pioneeri, kun hän voitti nuorten Euroopan mestaruuden vuonna 2007.
 • Tenniksen lyhyt oppimäärä

  30.06.2015 Elävä arkisto
  Wimbledonin vuosittaisen tennisturnauksen kynnyksellä lähetetyissä opetusohjelmissa tutustuttiin lajin saloihin. Tenniksen lajiesittelyssä sekä Tenniksen tietopaketissa kerrotaan lyöntitekniikoista ja tutustutaan kahteen harvinaisempaan pelitilanteeseen.
 • Liittojuhlat olivat Työväen Urheiluliiton voimannäyttö

  30.06.2015 Elävä arkisto
  Fennada-Filmi Juniorin lyhytelokuvassa Kisa ja työ – kättä lyö vuodelta 1953 seuraamme valmistautumista työläisurheilun suureen joukkotapahtumaan, kesällä 1954 Helsingissä pidettäviin TUL:n liittojuhliin.
 • Samuli Mansikalle vuorikiipeily oli ammatti ja elämäntapa

  26.03.2015 Elävä arkisto
  Prisma Studiossa pohdittiin marraskuussa 2014 mikä on luonnon vaarallisin tappaja? Ja onko armoton luonto todella ihmisen suurin vihollinen? Vuorikiipeilijä Samuli Mansikka vieraili Ivan Puopolon haastattelussa ja kertoi omista kokemuksistaan maailman korkeimmilla vuorilla. Toiselle seikkailu voi olla neljän päivän laaksovaellus, toiselle kiipeäminen Mount Everestille.
 • Oulun Pyrintö juhli maineikasta taivaltaan vuonna 1954

  16.03.2015 Elävä arkisto
  Oulun Pyrintö juhli komeasti 50-vuotistaivaltaan kesällä 1954. Vuosijuhlassa nähtiin ”kavalkadi kautta aikojen” ja esiteltiin monien näytösten kautta seuran kilpaurheilu- ja harrastustoimintaa.
 • Hämmästy maailmasta: Aamulla kannattaa loikoilla eikä lenkkeillä

  01.02.2015 Tiede
  Niin tehokkaalta ja energiseltä kuin aamuvarhain juoksulenkille lähtevä vaikuttaakin, voi olla, että parempi olisi ottaa aamu rennosti, kertoo tutkimus.
 • Aamusydämellä: Urheilijan masennus

  15.01.2015 Terveys
  Urheilijan loukkaantumiset ja uran päättyminen voivat aiheuttaa masennusta, josta on vaikeaa edes puhua, koska urheilijoilta edellytetään vahvuutta ja menestystä. Alamäkipyöräilyssä vakavasti loukkaantunut Matti Lehikoinen yllättyi masennuksestaan ja sen mukana tulleista itsetuhoisista ajatuksista. Tuomas Grönman joutui pelaamaan vammojen rasittamana ja lopulta lopettamaan huippujääkiekkoilijan uransa jo nuorena. Identiteettikriisi helpotti vasta psykologian opintojen myötä.
 • Kun maailman paras nainen vääntää kättä, miehet selittelevät

  10.12.2014 Elävä arkisto
  Kädenvääntö on varmasti yksi maailman vanhimmista voimakilpailumuodoista. Kilpaurheilulajiksi kädenvääntö kehittyi 1960-luvulla, mistä lähtien vääntäjien paremmuudesta on mitelty aina maailmanmestaruustasolla. Vaikka kädenvääntö kuulostaa varsin miehiseltä urheilulta, ovat etenkin suomalaiset naiset menestyneet lajin MM-tasolla.
 • Niskasen ja Jauhojärven sprintti kultasi Sotšin talviolympialaiset

  14.11.2014 Elävä arkisto
  Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen hiihtivät sensaatiomaisesti parisprintin kultaa Sotšin talviolympialaisissa 2014. Reijo Jylhän ja Jarmo Lehtisen hurmoksellinen eläytyminen radiossa nousi kertaheitolla legendaaristen suomalaisten urheiluselostusten joukkoon.
 • Koripallon EM-kotikisoissa 1967 koettiin suomalainen jymy-yllätys ja tavarasade

  30.09.2014 Elävä arkisto
  Koripallon Euroopan mestaruuskisat pelattiin Helsingissä ja Tampereella vuoden 1967 syksyllä. Kisaisäntä Suomi oli tasoltaan lähellä Euroopan huippumaita ja kotiyleisön tukemana maajoukkue saalisti alkulohkossa melkoisen päänahan. Alkusarjassa nähtiin myös latautuneen yleisön pimeä puoli, kun tavarakapina aiheutti ottelun keskeytyksen.
 • Onko Raaka-Rolle-valmentajien aika ohi?

  24.09.2014 Elävä arkisto
  Urheilijan valmentaja on tyypillisesti mies, entinen lajin harrastaja ja usein myös oma vanhempi. Mediassa näkyviä valmentajia on nimetty kuvailevasti Raaka-Rolleiksi ja poppamiehiksi. Onko heidän aikansa jo ohi? Entä olisiko urheilumaailmassa sijaa näkyville naisvalmentajille?
 • Kiireettömyys ei ole avain runollisuuteen

  19.09.2014 Kulttuuri
  Entinen huippu-urheilija Manuela Bosco sekä runoilija, kirjailija Anja Erämaja pohtivat, mitä Horatiuksen carpe diem oikein tarkoittaa.

Sivut