Hyppää pääsisältöön

karnevaalit

 • Favela on koti ja sotatanner

  12.06.2014 Elävä arkisto

  Brasilian suurkaupunkeja ympäröivät slummit, favelat, ovat kuuluisia rikollisuudestaan ja huumebisneksestään. Kuitenkin miljoonille ihmisille favela on koti, jossa yhteisöllisyys työntää kohti parempaa tulevaisuutta.

 • Laivaristeily on suomalainen karnevaali

  04.04.2014 Elävä arkisto

  Hannu Kariston ja Rami Lindholmin radiodokumentti vuodelta 1999 esittelee 20 tunnin risteilyn Itämerellä kaikessa koreudessaan ja koruttomuudessaan. Matkan vivahteita seurataan muun muassa nuorten naisten bileryhmän ja laivan vahdin näkökulmista.

 • Hesperian sambakarnevaalissa oli ilo ylimmillään, vaikkakin keskellä talvea

  26.09.2013 Elävä arkisto

  Järjestyksessään neljäs Helsingin Hesperian talvikarnevaali keräsi vuonna 1982 reilusti osanottajia. Paikalla oli jopa kaksituhatta juhlijaa ja esiintyjiäkin reilusti toista sataa. Hotelli Hesperia oli muutettu todelliseksi "pienois-Rioksi", jossa latinorytmit raikasivat läpi yön.

 • New Orleans oli musiikin sulatusuuni

  30.01.2013 Elävä arkisto

  Matti Laipion neliosainen ohjelmasarja vuodelta 1985.

  New Orleans tunnetaan jazzin kehtona ja rhythm and bluesin varhaisena voimakeskuksena. Sen musiikissa ovat kuuluneet kaupungin kirjavat vaiheet ja vaikutteet Afrikasta ja Karibialta, Ranskasta, Espanjasta ja Euroopan protestanttisesta kulttuurista. Matti Laipion neliosainen ohjelmasarja vuodelta 1985 kertoo New Orleansin musiikin historiasta.

 • Tarina: dialogit ja sanasto

  14.06.2012 Oppiminen

  10. Carnevale a Viareggio

  Seurue on saapunut perille. Isoäiti Alida on valmistanut herkullisen aterian, jonka aikana keskustellaan karnevaaliperinteestä. Seuraavana päivänä kaikki menevät katsomaan kulkuetta ja ihmettelemään paperimassasta valmistettuja valtavia hahmoja.

 • Kulttuuria

  14.06.2012 Oppiminen

  Karnevaalit

  Karnevaalit

 • Kulttuuria

  14.06.2012 Oppiminen

  Espanjalaiset juhlat

  Espanjalaiset ovat tunnettuja taidostaan osata nauttia elämästä, juhlia ja pitää hauskaa. Monet juhlista, kuten pääsiäinen, juhannus, joulu ja karnevaali, liittyvät olennaisesti katoliseen perinteeseen, mutta usein niiden luonteeseen sekoittuu myös pakanallisia piirteitä.

 • Markus Kajo: Pakkokarnevaalit

  08.04.2011 Näkökulmat

  "Brent Scott neuvoo, että jos pomo käskee hymyilemään, olisi hyvä kaivella muistoistaan tai  mielikuvituksestaan hymylle hyvä syy, sen sijaan että vain virnistää väkisin."

 • Laskiaisen perinteitä

  04.03.2011 Elävä arkisto

  Laskiaiseen on liittynyt paljon tapoja ja uskomuksia.

  Kamera kiertää laskiaistunnelmissa Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Laskiaiseen on liittynyt paljon tapoja ja uskomuksia. Miksi ruuan piti olla rasvaista, reen luistaa pitkälle ja miksei saunassa saanut puhua?

 • Kuumia rytmejä ja karnevaalisambaa

  12.06.2009 Elämä

  Batucada-musiikki iskee rytmiä ja bikiniasut välkehtivät, kun viisi naista keinuttaa tahdissa lantiota. Jokaisen katseessa on aavistus flirttiä ja tulta. Samba no pé! Suomessa on jo tuhansia samban harrastajia. Yksi heistä on Marika Öhman.

 • Vappu – omintakeinen kansanjuhlamme

  30.04.2009 Elävä arkisto

  Vappu suomalaisten kevään suuri juhla

  Sima, pallot ja serpentiinit. Viina, pullot ja putkat. Niistä on suomalainen vappu tehty. Näinkö on aina ollut ja näinkö tulee olemaan?

 • Vappuna 1946 oli hymy herkässä

  28.04.2009 Elävä arkisto

  Vappua 1946 juhlittiin sekä ilon että huolen merkeissä.

  Toisena sodanjälkeisenä vappuna täyttyivät Helsingin kadut uskomattoman suuresta määrästä ihmisiä. Juhlijoiden kasvoilta näkyivät sekä ilo että huoli.

 • Vappuhumua vuonna 1933

  27.04.2009 Elävä arkisto

  Ylioppilaat ja työväki vapun vietossa Helsingissä 1933.

  Hilpeät ylioppilaat viettivät vappua aurinkoisessa Helsingissä toukokuussa 1933. Työväki vietti juhlaa vakavammin ilmein.

 • Helsingin vappu 1900-luvun alussa

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Jo sata vuotta sitten osattiin juhlia vappua.

  Jo sata vuotta sitten opiskelijat osasivat ottaa ilon irti talven taittumisesta ja kevään tulosta. Karnevaalihumulla onkin pitkät perinteet, kuten vuosisadan alussa kuvattu filmi osoittaa.