Hyppää pääsisältöön

kiellot

 • Pidätyksiä, terrorismisyytöksiä, nettisensuuria ja kiellettyjä konsertteja - Venäjällä vallanpitäjät haluavat kitkeä nuorten aktivismin kovin keinoin

  22.04.2019 Dokumentit

  Venäjällä nuorten aktivismia kitketään kovin ottein.

  Venäjällä useita nuoria aktivisteja uhkaavat raskaat rikossyytteet ja pitkät vankeusrangaistukset. Monia syytetään nettikeskustelujen perusteella vallankaappauksen valmistelusta. Ihmisoikeusaktivistien mielestä kyse on näytösoikeudenkäynneistä, joiden tarkoituksena on kitkeä nuorista halu harrastaa politiikkaa. Samaan aikaan internet halutaan yhä tiukempaan valtion valvontaan.

 • Taliban-hallinnon jälkeisessä Afganistanissa rakennettiin hauras tulevaisuus

  16.03.2016 Elävä arkisto

  Arkisto-ohjelmissa seurattiin maan hidasta kehitystä.

  Äärivanhoillisen Taliban-hirmuhallinnon kukistuttua 2001 Afganistanissa heräsi toivo paremmasta elämästä. Ylen ohjelmissa 2000- ja 2010-luvuilta seurattiin maan kehitystä erityisesti naisten oikeuksien osalta, mutta myös esimerkiksi terveyden ja koulutuksen saralla. Kansainvälisten joukkojen läsnäolo herätti ristiriitaisia tunteita: Toisaalta ne olivat epäonnistuneet tehtävässään tuoda rauhaa maaseudulle, ja antaneet korruption kukkia. Toisaalta niiden lähtö saattaisi tarkoittaa talibanien paluuta.

 • Kummelin kyylä kohtasi Olmin palan ja haali turhia tavaroita

  03.02.2016 Elävä arkisto

  Kummelin kyylän kiusaukset vuosilta 1997 ja 2003

  "Kyllä taas niin tympii, ettei mistään mitään välitetä muista ihmisistä, eletään justiin niin ku vaan itte halutaan ja muitakin ihmisiä on olemassa ja voitas vähän kattoo, ettei ihan olla niinku... Hei poika! He, he, he, he, hei, hei!"

 • Uuniin: Nyt kielletään kirjoja

  02.10.2015 Kulttuuri

  Mikä kirja juuri nyt pitäisi kieltää?

  On Kiellettyjen kirjojen viikko, ja nyt pitäisi paasata kirjojen ja sananvapauden puolesta. Päätimme kuitenkin lähestyä asiaa nurinkurisesti ja kysyimme suomalaisilta kirjailijoilta ja vaikuttajilta, mikä kirja juuri nyt pitäisi kieltää.

 • Energiaa juomasta

  10.07.2014 Elävä arkisto

  Alaikäisten energiajuomien kulutus huolestutti monet.

  2010-luvulla lasten ja nuorten energiajuomien käyttö herätti suurta keskustelua. Huolissaan olivat vanhemmat, terveysalan ammattilaiset ja urheiluseurojen päättäjät. Energiajuomien käyttöä yritettiin kitkeä erinäisin rajoituksin ja kielloin.

 • Puserolaki ja poliittisten paitojen muotinäytös

  18.09.2013 Elävä arkisto

  Poliittiset asut olivat pitkään kiellettyjä

  Poliittisten tunnusmerkkien käyttö julkisissa tilaisuuksissa kiellettiin Suomessa lailla 1934. Kouluissa aatteellista suuntaa ilmaisevien asujen käyttö oli kielletty jo aiemmin. Puserolaki poistui toisen maailmansodan jälkeen. Kouluissa kielto kumottiin 1968. Saman kevään Ajantasa-ohjelma kertaa puserolain voimaantulon ja esittelee muotinäytöksessä nyt kouluissakin sallittuja aikansa poliittisia asuja.

 • Suomi sai hepulin ilokaasusta

  14.05.2013 Elävä arkisto

  Keväällä 2013 Suomessa ihmeteltiin uutta päihdebuumia. Laillisesti kerman vaahdottamistarkoitukseen myytävästä ilokaasusta saa aikaan maksimissaan muutamia minuutteja kestävän päihtymystilan.

 • Tuomas Enbuske etsii suomalaisuuden ydintä

  30.04.2013 Elävä arkisto

  Tarvitaanko uskontoja? Onko internet siunaus vai kirous? Miksi valehtelemme? Mitä on luovuus? Yle Q:ssa ja Yle Radio 1:ssä esitetyissä puheohjelmissaan toimittaja Tuomas Enbuske yritti pureutua suomalaisen ihmisen sisimpään.

 • Hiihtäjä Aki Karvonen tunnusti veritankkauksen lääkärien paljastusten jälkeen

  26.09.2012 Elävä arkisto

  Toukokuussa 1985 ensin Tv-uutiset pöyhäisi jutussaan suomalaisurheilijoiden mittavaa dopingin käyttöä. Heti perään A-studiossa lääkäri Markku Alen ja muut urheilulääkärit paljastivat suomalaisurheilijoiden verenmakuisen harjoittelun salaisia apukeinoja. Paljastusten seurauksena hiihtäjä Aki Karvonen päätyi myöntämään veridopingin käytön heti seuraavana päivänä.

 • Hämmentävä sähkösavuke

  12.07.2012 Elävä arkisto

  Asiantuntijat ovat epäileväisiä sähkötuopakan hyödyistä.

  Tupakoinnin uusin muoto ja villitys sähkösavuke jakaa mielipiteet. Moni pitää sitä tavallisen tupakoinnin parempana vaihtoehtona: se ei sisällä tervaa eikä häkää, ja haitallisen savun sijaan ulos puhalletaan vesihöyryä. Terveysalan asiantuntijat toppuuttelevat sähkösavukkeen kannattajia. He muistuttavat, ettei sitä ole tutkittu vielä riittävästi.

 • Sanastoa ja fraaseja

  14.06.2012 Oppiminen

  Avun tarjoaminen, pyytäminen, onnittelut.

  Tässä osassa opit tarjoamaan ja pyytämään apua, pyytämään lupaa tehdä jotakin, kysymään onko mahdollista / eikö ole mahdollista tehdä jotakin sekä onnittelemaan.

 • Tupakat pois ja piiput piiloon

  01.12.2011 Elävä arkisto

  Vuoden 2012 alusta lähtien tupakkaa saa ruokakaupoissa vain tiskin alta. Espoossa tupakointi kiellettiin kokonaisella asuinalueella jo pari vuotta aiemmin.

 • Romanien paluu

  17.10.2011 Elävä arkisto

  Kurjat elinolosuhteet ajavat romanit pois kotimaastaan.

  Syrjivä vähemmistöpolitiikka ja kurjat elinolosuhteet ajavat romanit pois kotimaastaan. Euroopan parlamentin palkitsema Tero Koskisen tv-raportti kuvaa romanien elinolosuhteita Helsingissä.

 • Kohu housuttomasta Aku Ankasta nosti Suomen otsikoihin

  17.06.2011 Elävä arkisto

  Ulkomailla irvailtiin huhuille suomalaisten nakupelosta

  Helsingin nuorisolautakunta päätti vuonna 1977 lopettaa Aku Ankan tilaamisen kaupungin nuorisotiloihin. Maailmalla naureskeltiin tiedoille, joiden mukaan syynä oli Akun housuttomuus ja tämän vakiintumaton parisuhde Iineksen kanssa.

 • Kohti maailman tiukinta tupakkalakia

  01.10.2010 Elävä arkisto

  Suomi halutaan savuttomaksi

  Suomi on ensimmäinen maa, jossa tupakoinnin loppuminen on kirjattu lain päämäräksi. Suomalaisten tupakoinnin rajoitukset alkoivat laista, joka astui voimaan vuonna 1977.

 • Pitkätukat parturiin

  13.04.2010 Elävä arkisto

  Pitkätukille ilmainen hiustenleikkuu.

  Vuonna 1965 "pitkätukkaongelma" pääsi Suomessakin valloilleen. Beatles-tukkaisille pojille tarjottiin milloin ilmaista parturointia, milloin porttikieltoa kouluun.

 • Kaljakellunta Keravanjoella

  18.11.2009 Elävä arkisto

  Vuosittaisessa Kaljakellunta-tapahtumassa juodaan olutta pitkin Vantaanjokea tai Keravanjokea kelluvissa kumiveneissä.

 • Romanikerjäläiset

  28.10.2009 Elävä arkisto

  Miten pitäisi suhtautua, kun tutun sillan alle leiriytyy ryhmä katumuusikoita tai kerjäläisiä? Ajankohtainen kakkonen selvitti asiaa kesällä 2008. Marraskuussa 2010 Helsinki avusti 40 romania kotimatkalle Romaniaan.

 • Panu-tyttö haastattelussa

  18.08.2009 Elävä arkisto

  Maalimainoksen kieltämisestä tuli kansallinen kohu.

  Anne-Marie Ellin mainosti Panu-maaleja avokaulaisessa uimapuvussa vuonna 1994. Kun markkinatuomioistuin kielsi mainoksen, siitä nousi kansallinen kohu.

 • Oletko valehdellut, Ilkka Kanerva?

  13.03.2008 Elävä arkisto

  Oikea vastaus löytyi kolmannella otolla.

  Ilkka Kanervalta kysyttiin vuonna 1981, onko hän koskaan törmännyt tai itse syyllistynyt poliittiseen valheeseen. Oikea vastaus löytyi kolmannella otolla.

Sivut