Hyppää pääsisältöön

tutkijat

 • Historia: Teotihuacánin salaisuus – Ketkä rakensivat myyttisen metropolin?

  21.01.2018 Yle TV1

  Ketkä rakensivat myyttisen Teotihuacánin kaupungin?

  Kaksi tuhatta vuotta sitten Teotihuacán oli yksi maailman suurimmista kaupungeista. Ketka rakensivat sen?

 • Olenko tarpeeksi hullu ollakseni nero?

  16.06.2017 Tiede

  Tutkijoita pitäisi arvioida heidän hulluutensa perusteella.

  Tieteentekijöitä ei pitäisi arvioida julkaistujen artikkelien määrällä tai yliopiston kassaan kilahtaneilla euroilla, vaan hörhöydellä. Onhan hyvin tiedossa, että mitä suurempi tutkija, sitä enemmän pihalla, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen.

 • Jeesuksen äidinkieltä puhutaan Södertäljen torilla

  21.12.2016 Kulttuuri

  Jeesus oli monikielinen, puhui eniten arameaa

  Maahanmuutto on tuonut Jeesuksen äidinkielen aramean Pohjoismaihinkin. Aramean lisäksi Jeesus osasi muitakin kieliä, kuten hänen aikansa monikielisessä yhteisössä oli tapana.

 • Kannattaako Lauri Viidan käsittämätön Kukunor lukea unena?

  14.12.2016 Kulttuuri

  Tolkkua peikkorunoelmaan

  Lauri Viita julkaisi vuonna 1949 kielellisesti erikoisen Kukunor-runoelman peikoista. Teosta on pidetty yleisesti varsin käsittämättömänä – sekä sanan hyvässä että pahassa mielessä. Joitakuita ärsyttää, että teos avautuu niin vaikeasti, toiset ajattelevat, ettei runouden pidäkään päästää helpolla.

 • Suomalaiset kansantanssit ovat tuontitavaraa

  07.12.2016 Kulttuuri

  Tanssintutkija: omaperäistä suomalaiskulttuuria ei juuri ole

  Suomalaisia kansantansseja luulisi suomalaisten kehittämiksi ja omaperäiseksi kotomaan kulttuuriksi. Tanssintutkija Petri Hopun mukaan kansantanssit nimityksineen ovat kuitenkin kulkeutuneet Suomeen muualta.

 • Ragnar Granit – unohdettu nobelistimme

  21.10.2016 Elävä arkisto

  "Suomen näkötutkimuksen isä" sai Nobelin 1967.

  Suomen nobelisteista muistetaan yleensä Sillanpää ja Virtanen. Unohdettu on sen sijaan kolmas nobelistimme, "Suomen näkötutkimuksen isä", Ragnar Granit (1900–1991). Millainen mies hän oli, mitä hän tutki? Kotimainen dokumentti kertoo myös tiedekilpailun kuninkuuslajista, Nobelin palkinnoista.

 • Kielentutkija Tatu ja Patu -elokuvasta: Kunnianosoitus kielen moninaisuudelle

  19.10.2016 Kulttuuri

  Käytimme kielentutkijan uutuuselokuvan ensi-illassa.

  Lasten kieleen ja kielen oppimiseen erikoistunut kielentutkija Lea Nieminen on vakuuttunut uudesta Tatu ja Patu -elokuvasta. Se tuo hänen mukaansa luontevasti esiin erilaisia kieliä ja kielimuotoja sekä leikittelee kielellä hurjasti Tatu ja Patu -kirjojen linjaa jatkaen.

 • Prisma Studio: Etanoliauto kulkee leivällä ja perunankuorilla

  20.09.2016 Yle TV1

  Auton voi tuunata kulkemaan vanhoilla leivillä.

  Auton voi tuunata kulkemaan vanhoilla leivillä. Oluttölkki voi syntyä uudestaan loputtomiin. Prisma Studio täyttää 15 vuotta!

 • Pieni jääkausi jätti jälkeensä nälkää, sotaa ja kohtalokasta taidetta

  11.12.2015 Elävä arkisto

  Ohjelmasarja 1500–1800-lukujen kylmästä ilmastovaiheesta

  Pieni jääkausi jäähdytti Euroopan 1500–1800-luvuilla. Viileän ajanjakson seurauksena nähtiin nälkää, mutta muistoksi jäi myös maalaustaidetta ilonpidosta Euroopan jäätyneillä joilla. Radion ohjelmasarja Mitä pikkujääkausi sai aikaan? tarkkailee kylmää ilmastovaihetta monitieteellisesti. Toimittaja Jorma Kallenaution kanssa keskustelua käyvät vuonna 2001 arkkitehti Aaro Söderlund, metsätutkija Mauri Timonen, sotahistorioitsija professori Jussi T. Lappalainen ja hydrologi Esko Kuusisto.

 • Keitä me olemme, kysyi toiseutta tutkiva Julia Kristeva

  16.04.2015 Elävä arkisto

  Psykoanalyytikko Julia Kristeva kävi Suomessa 1996

  Ranskalaisesta psykoanalyytikko, semiootikko ja kulttuurintutkija Julia Kristevasta tuli johtava feministiteoreetikko 1990-luvulla. Hänen tutkimuksensa nousivat puheenaiheeksi Suomessa vuonna 1996, kun Kristeva kävi luennoimassa Helsingin yliopistolla.

 • Loch Nessin hirviö silmin nähtynä sekä filmattuna

  25.03.2015 Elävä arkisto

  Kätkeekö skotlantilainen järvi syvyksiinsä arvoituksen?

  Loch Nessin järvi on kätkenyt tummiin vesiinsä jo 1600-luvulta asti arvoituksen: väitetään, että järvessä asuu vesihirviö. Siksipä oli vain paikallaan, että Ylen kuvaajat vierailivat 1966 järvellä.

 • Epileptikko voi kokea uskonnollisen näyn

  12.11.2014 Elävä arkisto

  Osa epileptikoista näkee uskonnollisia ilmestyksiä kohtaustensa aikana. Muutamat ovat jopa kieltäytyneet leikkauksesta, jotteivat tärkeäksi koetut näyt katoaisi. Prisma Studion jakso, vuodelta 2004, pureutuu epilepsiaa sairastavien uskonnollisiin kokemuksiin sekä ilmiötä tutkivaan neuroteologiaan.

 • Uudet huolet virkistävät

  15.10.2014 Klassinen

  Mitkä asiat pitävät tutkijoita hereillä öisin? Tätä kysyi käteen sattuneen kirjan takakansi, joten pakkohan kirjaa oli ryhtyä lukemaan.

 • Ransulla ja Jormalla on asiaa lääketieteestä

  28.07.2014 Elävä arkisto

  Lastensarjassa tutustutaan sairaalamaailmaan

  "Hei Jorma, oletko kuulolla? Mitäs tänään päästään ihmettelemään?" videonoutaja Ransu kysyy lastenlääkäri Jorma Komulaiselta Sano aaa -sarjassa. Jokaisessa 21 jaksossa tutustutaan sairaalamaailmaan ja lääketieteeseen liittyviin asioihin Alavan lastensairaalassa Kuopiossa. Jorman lisäksi oppaina toimivat reippaat lapset.

 • Suomalainen kehitysyhteistyö toi Sambiaan paristotehtaan ja savannille euroviisun

  21.05.2014 Elävä arkisto

  1978 pohdittiin onko kehitysyhteistyö kannattavaa.

  Ulkolinjan raportti Sambiasta vuodelta 1978 alkaa kysymyksellä, onko kehitysyhteistyö kannattavaa. Saamme kuulla, että kaikenlaisilla mittareilla mitattuna kyllä on.

 • Ysärikeskustelu keskittyi tunnistamaan homon

  02.05.2014 Elävä arkisto

  Ohjelmassa pääteltiin, ettei homoa voi tunnistaa ulkoisesti.

  Vuonna 1990 toimittaja Elina Pylkkänen kokosi Vanhalle ylioppilastalolle päätoimittaja Hannu Puttosen, opiskelija Heikki Rausmaan, lukiolainen Mikko Roihan ja Setan puheenjohtaja Jorma Hentilän puhumaan miehisestä homoudesta. Ohjelma lähti liikkeelle siitä, mistä homon voi tunnistaa.

 • Kymmenen askelta kesämökin kuistilta

  02.05.2014 Elävä arkisto

  Kesämökkiläisen kannattaa katsoa ympärilleen, sillä luonnossa on vaikka mitä mielenkiintoista. Kymmenen askelta kesämökin kuistilta -sarjassa vuodelta 1991 tutustutaan Suomen luontoon perinteisessä mökkimaisemassa Risto Astikaisen johdolla. Näkökulma aiheeseen on myös ekologinen, kesällä metsään saapuvan ihmisen pitää muistaa myös sujuva yhteiselo ympäristön kanssa.

 • Pioneeri, pakinoitsija ja provokaattori Matti Kuusi

  25.03.2014 Elävä arkisto

  Matti Kuusi (1914–1998) oli uranuurtaja suomalaisen folkloren, kansanhuumorin ja kalevalamittaisen runouden saralla. Hänet tunnettiin myös ärsyttäjänä. Vuosikymmenten aikana hän herätti kriitikon roolissaan paljon rohkeita ja yllättäviä avauksia julkiseen keskusteluun. Tässä kuultavissa ja nähtävissä ohjelmissa Kuusi pohtii elämää vanhemmalla iällä. Viimeisessä ohjelmassa pohditaan Kuusen merkitystä kansanperinteen tutkimiselle sekä kirjallisuudelle.

 • Ruotsin salainen atomipommi

  18.03.2014 Elävä arkisto

  Länsinaapurimme oli jatkanut ydinkokeita aina vuoteen 1972.

  Vuoden 1985 keväällä Suomessakin kohistiin, kun paljastui, että Ruotsi oli kaikessa hiljaisuudessa kehitellyt omaa ydinasetta. Lehtiväitteen mukaan länsinaapurimme oli jatkanut ydinkokeita aina vuoteen 1972 asti.

 • Maan povesta kaivetaan esihistoriamme auki

  14.03.2014 Elävä arkisto

  Maan povesta –sarja kertoo, kuinka esi-isämme tulivat asuttamaan tätä pohjoista maata. Tutkijat kertovat, kuinka he elivät, viljelivät maata ja lopulta asuttivat kaupunkeja. Vuonna 2006 esitetyssä ohjelmasarjassa tutustutaan kattavasti myös arkeologin ja muiden tutkijoiden työhön.

Sivut