Hyppää pääsisältöön

linnut -- muutto

 • Lintumaailman viirut: Metsäkirvinen

  19.05.2017 Luonto

  Metsäkirvinsen rinnassa on paksuja tummia juovia.

  Talitiaisen kokoinen, solakka ja pitkäpyrstöinen metsäkirvinen on päältä mustajuovaisen ruskea, vatsasta valkoinen. Kellertävässä rinnassa on paksuja tummia juovia, kupeilla ohuempia. Poskea reunustaa vaalea juova nokan ja silmän välissä ja kurkun sivulla. Laulunsäe alkaa pontevin sirisevin äänin ja päättyy venytettyihin vihellyksiin. Varoitusääni on inttävä ”zi zi…”.

 • Muuttolintujen matkassa: Merihanhi

  21.09.2016 Luonto

  Merihanhet talvehtivat Keski- ja Etelä-Euroopassa.

  Merihanhi on harmaanruskea, päästä ja rinnasta vaalea. Iso nokka on oranssinpunainen, jalat vaaleanpunaiset. Ääni on nenäsointista honotusta ”gjia-gang-gang…”.

 • Muuttolintujen matkassa: Kurki

  21.09.2016 Luonto

  Kurki on suurimpia lintujamme.

  Kurki on suurimpia lintujamme. Lennossa kaula ja jalat sojottavat suorina. Lento- ja kutsuäänet ovat fanfaarimaisia törähdyksiä ja ronkotuksia.

 • Muuttolintujen matkassa - opas syysmuuttajien tunnistamiseen

  21.09.2016 Luonto

  Ei ole yhdentekevää, missä ja milloin on liikkeellä

  Syys- ja lokakuu on parasta aikaa havaita isoja, päiväsaikaan muuttavia lajeja. Sopivimpia tarkkailupaikkoja ovat meren- ja järvenrannat, niemenkärjet, korkeat mäet ja peltoaukeat, joilta avautuu laaja näköala pohjoisiin ilmansuuntiin.

 • Tiede uskoi pitkään pääskyjen talvehtivan järven pohjamudassa

  09.10.2015 Luonto

  Teoria pääskyjen talvimuutosta vakiintui vasta 1800-luvulla.

  Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, pääskyjen uskottiin ennen talvehtivan järven pohjassa, liejuun kaivautuneina. Kenties vielä uskomattomampaa on se, että tiede talsi kansanperinteen jalanjäljillä vielä 1800-luvulla.

 • Härskit pääskyt ja korppia viinassa – kansanuskomuksia linnuista

  05.10.2015 Luonto

  Kansanperinne saa tutut lintulajit näyttämään erikoisilta.

  Osa linnuista ottaa syksyllä Suomesta hatkat ja matkaa leppoisampiin ilmastoihin. Se on meille itsestäänselvyys, mutta aina näin ei ole ollut. Joskus niiden on uskottu muuttavan esimerkiksi järven pohjaan tai lentävän Linnunrataa pitkin Lintukotoon.

 • Lintu kiinni ja rengas kinttuun – näin hurjalta näyttää rengastaminen

  02.10.2015 Luonto

  Miten lintuja rengastetaan? Katso videot!

  Yle Luonto kävi seuraamassa, miten linnuille lyödään hilut kinttuun. Katso, kuinka punarinta laitetaan tötteröön. Miten rauhallisesti se antaakaan punnita itsensä!

 • Soivatko linnut Sibeliuksen musiikissa?

  07.05.2015 Klassinen

  Sibelius 150: Sibelius ja linnut

  Sibelius 150: Sibelius ja linnut

 • Tiesitkö tämän pöllöistä?

  24.03.2015 Luonto

  Lopputalvesta on hyvä aika lähteä pöllöretkelle.

  Huu-huu... Pöllöjen elämään sisältyy paljon uhkia ja mahdollisuuksia ja jokainen vuosi on selvitymisen kannalta erilainen. Öisen huhuilijan voi tunnistaa myös äänen perusteella. Katso vinkit!

 • Valtava määrä lintuja liikkeellä - lentävät jopa 100 km tunnissa

  26.05.2014 Luonto

  Arktisten lintujen massamuutto on yksi näyttävimmistä lintumaailman tapahtumista, joka saa sadat innokkaat lintuharrastajat miehittämään niemet ja saaret. Univelka unohtuu ja värjöttely rantakallioilla palkitaan, kun linnut saapuvat.