Hyppää pääsisältöön

latinan kieli

 • 2017 syksy: latina

  06.09.2017 Abitreenit
  Latinan ylioppilaskokeen tehtävät ja ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet.
 • Oppimateriaalit: latina

  16.02.2017 Abitreenit
  Täältä löydät kaikki Abitreeneissä julkaistut latinan-oppimateriaalit.
 • 2017 kevät: latina

  09.02.2017 Abitreenit
  Latinan yo-kokeiden tehtävät ja vastaukset.
 • Nuntii Latini

  27.01.2017 Oppiminen
  Nuntii Latini, conspectus rerum hebdomadalis, qui auspiciis Radiophoniae Finnicae Generalis (Yle) inde ab anno 1989 editur, est programma nuntiorum Latine divulgatorum in orbe terrarum omnium veterrimum.
 • Havaintoja ja iloja ja muutama miete.

  15.12.2016 Näkökulmat
  Havaintoja ja iloja ja muutama miete.
 • 2016 kevät: latina

  31.03.2016 Abitreenit
  Latinan ylioppilaskokeiden tehtävävihkot ja vastaukset.
 • Hiljainen viikko?

  22.03.2016 Näkökulmat
  Englannin sana ”kello”, clock, ruotsin klocka jne. urjennevat vanhoista käsikelloista, jotka olivat neliskanttisia, varrellisia metallilootia joiden kieli sanoi pikemminkin klok kuin dinggg. Mummolassani oli vanha lehmänkello joka sanoi kläk. Sielläpäin asui myös mies joka sanoi duodaduoda. Se kuulosti kivalta.
 • Latinaa matkailijoille

  15.12.2015 Oppiminen
  Latinaa matkailijoille -sarjassa seurataan Clodiaa ja Gaiusta, kahta latinaa puhuvaa matkailijaa, jotka tulevat Suomeen ensi kertaa. Suomalaiset Marcus ja Juhani toimivat heidän oppainaan.
 • ”Latinan kieltä pitäisi oikeastaan kutsua romaniaksi”

  20.08.2015 Kulttuuri
  Useiden suomalaistenkin vierasperäisten sanojen taustalla on latina. Latinan kieli on lähtöisin indoeurooppalaisesta kantakielestä, jossa yhden laajan murreryhmän muodostivat muinaisitalialaiset heimot. Kielen käytössä on ollut tuhannen vuoden ajan erilaisia ilmenemismuotoja ja tyylitasoja.
 • Aristoteleen kantapää: Munkkilatinasta arkilatinaan

  13.05.2015 Kulttuuri
  Latina on roomalaiskatolisen kirkon komentokieli, joka levisi samaa tahtia maailmalle kristinuskon kanssa.
 • Aristoteleen kantapää: Jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset, osat 1 ja 2

  23.09.2014 Kulttuuri
  Latinisti Reijo Pitkäranta oli vieraanamme avaamassa vierassanojen ja latinan maailmaa – kahden jakson verran!
 • Aristoteleen kantapää: Munkkilatinasta arkilatinaan

  11.09.2014 Kulttuuri
  Kirkon avulla latina levisi huomattavasti laajemmalle kuin mihin Rooman valtakunta sitä kykeni viemään. Niin laajalle, että se näkyy lainasanojen muodossa kaikkialla.
 • Aristoteleen kantapää: Latina humanum est

  09.09.2014 Kulttuuri
  Mikä yhdistää latinaa ja suomea, ja miksi Suomi on maailman latinamyönteisimpiä maita?
 • Latinistae Finlandenses nuntios in totum terrarum orbem redigunt

  28.08.2014 Oppiminen
  Nuntii Latini, conspectus rerum septimanalis a Radiophonia Finnica Generali (Yle) divulgatus, Kalendas Septembribus hoc anno viginti quinque annos complebunt. Nuntiis redigendis intersunt etiam nunc programmatis auctores principales Reijo Pitkäranta et Tuomo Pekkanen. Nuntii Latini sunt ubique terrarum noti et omnium longinquissimus conspectus rerum, qui regulariter Latine redigitur.
 • Nuntii Latini 25 vuotta!

  22.08.2014 Oppiminen
  Lahjakkaiden latinistien toimittama Nuntii Latini täyttää 25 vuotta 1.9.2014. Ylen Radio 1:ssä lähetettävä ohjelma vie internetin kautta uutisia joka viikko Suomesta maailmalle. Nuntii Latini lähettää ajankohtaisia kansainvälisiä uutisia. Mukana on aina myös yksi uutisjuttu Suomesta.
 • Lahjakkaat latinistit toimittavat uutisia Suomesta maailmalle

  22.08.2014 Oppiminen
  Ylen Radio 1:n latinankielinen uutislähetys Nuntii Latini täyttää jo 25 vuotta. Nuntii Latini on maailman pitkäaikaisin säännöllisesti toimitettu latinankielinen uutiskatsaus ja se myös tunnetaan ympäri maailman.
 • Mistä termit tulevat?

  09.04.2014 Elävä arkisto
  Käytämme päivittäin runsaasti antiikin aikaisia sanoja. Matkan varrella sanoja on kuitenkin yhdistetty siinä määrin villisti, ettei antiikin ihminen meitä juuri ymmärtäisi. Osa sellaisenaan säilyneistä sanoista on tyystin muuttanut merkitystäänkin. Reijo Pitkäranta ja Jorma Kallenautio johdattavat kuulijat avartavalle matkalle terminologian maailmaan.
 • Alea iacta est - kaikkihan sen tietää. Testaa, kuinka hyvin sinä osaat latinaa!

  09.12.2013 Oppiminen
  Romaaniset kielet ovat kehittyneet latinasta, mutta monissa muissakin kielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja. Kokeile, riittääkö sinun kielitaitosi näiden yleisten latinankielisten fraasien tunnistamiseen!
 • Jouna Pyysalo, kadonneen kantakielen jäljittäjä

  28.11.2013 Elävä arkisto
  Vuonna 1998 valmistunut dokumentti piirtää valoisan kuvan väriläiskästä Helsingin katukuvassa. Hassun hatun alta paljastuu 26-vuotias kieltenopiskelija Jouna Pyysalo, jonka kiinnostuksen kohteet lomittuvat vaivatta tuhansien vuosien aika-akselille.
 • Perinteet kunniassa Norssissa

  07.10.2013 Elävä arkisto
  Millaista on koulunkäynti "vanhassa koulussa, joka ei vanhene vanhetessaan"? Yksi maamme vanhimmista kouluista, ikinuori Helsingin normaalilyseo on uhmannut aikaa ja pitänyt klassillisen opinahjon perinteistä kiinni jo vuodesta 1867.

Sivut