Hyppää pääsisältöön

vapaaehtoiset

 • Dokumenttiprojekti: Raqqan pelastajat – vapaaehtoiset taistelijat Isistä häätämässä, mukana kaksi suomalaista

  30.07.2019 Yle TV1

  Tarina vapaaehtoisista taistelijoista Syyrian Raqqassa.

  Tarina Syyrian Raqqan vapaaehtoisista taistelijoista, mukana myös kaksi suomalaista nuorta miestä.

 • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

  04.06.2019 Elävä arkisto

  Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

  Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

 • Tavalliset sankarit - kuusi tarinaa kentältä

  05.12.2017 Urheilusuomi

  Tavalliset sankarit - kuusi tarinaa kentältä

  Valokuvaaja Jussi Nahkurin upeat kuvat piirtävät läpileikkauksen suomalaisista monipuolisena urheilukansana.

 • Ulkolinja: Trumpin vihaiset alamaiset

  15.05.2017 Yle TV1

  Trump innostaa kansalaisaktivisteja proteistoimaan.

  Donald Trumpin nousu presidentiksi innosti amerikkalaisia kansalaisaktivisteja protestoimaan ja vaikuttamaan.

 • Kreikkalainen omatunto

  22.08.2016 Dokumentit

  Kreikan vapaaehtoiset pakolaisten auttajina

  Kreikkalaisen Lesboksen saaren asukkaat jännittävät Norjan Nobel-komitean ratkaisua - saavatko he Nobelin tämän vuoden rauhanpalkinnon?

 • Historia: Karibialaiset sankarit

  20.01.2016 Yle TV1

  Tuhannet karibialaiset liittyivät brittien sotavoimiin.

  Toisessa maailmansodassa tuhannet karibialaiset liittyivät brittien sotavoimiin.

 • Satu Silvo sai tuhkaristin otsaansa

  27.02.2015 Kulttuuri

  Helsingissä järjestettävä Via Crucis eli Ristin Tie –näytelmä viettää tänä pääsiäisenä 20-vuotisjuhliaan. Parhaimmillaan 20 000 katsojaa kaupungin kaduille keräävä kärsimysnäytelmä on Suomen suurin yksittäinen teatteriesitys. Samaan aikaan kirkon jäsenmäärä laskee, eikä sunnuntain jumalanpalveluksissa varsinaisesti ole tungosta. Miksi Ristin Tie pitää silti pintansa?

 • Kolminkertainen hurraa-huuto vapaaehtoisille!

  22.01.2015 Vanhemmuus
 • Suomalaiset ensimmäisessä maailmansodassa

  22.05.2014 Oppiminen

  Suomalaiset ensimmäisessä maailmansodassa

  Venäjän armeijassa palveli suomalaisia upseereja aina 1830-luvulta lähtien. Ensimmäisen maailmansodan syttymisen jälkeen myös suomalaisia vapaaehtoisia värväytyi armeijaan. Saksaan koulutettaviksi lähetetyt vapaaehtoiset joutuivat myös rintamalle.

 • Doula tukee yksin synnyttäviä ja perheitä

  09.12.2013 Elävä arkisto

  Doula on synnyttävän naisen tukihenkilö, joka antaa tukea ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja sen jälkeenkin. Tutkimusten mukaan doulan läsnäolo vaikuttaa myönteisesti synnytyskokemukseen.

 • Valkealan 111 koiraa ja muut pentutehtailun uhrit

  04.10.2013 Elävä arkisto

  Ihmisten parhaista ystävistä tuli liian tuottoisa bisnes.

  Ihmisten parhaista ystävistä on tullut niin tuottoisa bisnes, että markkinoilla on yhä enemmän myös arveluttavista oloista tulleita yksilöitä. Pentutehtaissa koirat elävät epähygieenisissä ja epäinhimillisissä oloissa ja ne saapuvat uusiin perheisiin usein jo valmiiksi vakavasti sairaina. Pentutehtailijan tunnistaminen voi olla kuitenkin vaikeaa – aivan kuten koko toiminnan lopettaminen.

 • Reino Savukoski on itseoppinut hukkuneiden etsijä

  25.09.2013 Elävä arkisto

  Reino Savukoski – hukkuneiden etsijä

  Punkaharjulainen Reino Savukoski on itseoppinut hukkuneiden etsijä. Mies käyttää harrastukseensa rutkasti aikaa ja rahaa. Palkkaa ei rankasta työstä makseta, mutta moni kadonneen omainen on Savukoskelle ikuisesti kiitollinen vainajan löytymisestä.

 • Suomalaiskirurgit auttavat Kenian lapsia kohti terveempää tulevaisuutta

  18.06.2013 Elävä arkisto

  Suomalaiset kirurgit leikkaavat vammaisia lapsia Keniassa. Usean vuoden ajan Tapio Hakala työryhmänsä kanssa on tarjonnut monille lapsille terveemmän tulevaisuuden.

 • Kun Pyynikin kentällä kaikui Sieg Heil

  31.05.2013 Elävä arkisto

  Suomalainen SS-pataljoona palasi kotimaahan 1943.

  Suomesta koottiin välirauhan aikana vapaaehtoinen SS-pataljoona siteiden lujittamiseksi Saksan kanssa. Kun sotajoukko palasi maailmansodan itärintamalta kotimaahan kesäkuussa 1943, Suomi oli jo ottamassa etäisyyttä Kolmanteen valtakuntaan. Helsinkiin toivotun triumfin asemesta SS-miehille pidettiinkin matalamman profiilin juhlat Hangossa ja Tampereella. Niinpä Pyynikin kentällä kaikuivat 3.6.1943 Horst Wessel ja Mannerheimille osoitetut natsitervehdykset, joita marsalkka ei tosin ollut kuulemassa.

 • Kesä, nuoruus ja pesäpallo

  31.01.2012 Elävä arkisto

  Pesäpalloliiton suurleirillä Kankaanpäässä pelattiin Suomen mestaruuksista, analysoitiin peliä ja vannottiin kunnollisen urheiluvalmennuksen nimeen. Ylen dokumentti leiristä on kuin 70-luvun tosi-tv:tä. Monelle osallistuneelle juniorille kyseessä oli yksi niistä lapsuuden kesistä, joiden perään myöhemmin haikaillaan.

 • Sankarivainajan kotiinpaluu rajan takaa

  27.06.2011 Elävä arkisto

  Neuvostoliiton hajoaminen 1990-luvun alussa mahdollisti toisen maailmansodan aikaisten sankarivainajien etsinnät Venäjän puolella. Ohjelma näyttää, millaista vapaaehtoistyö oikeasti on.

 • Tampere tulessa 1918

  25.03.2009 Elävä arkisto

  Timo Malmin ja Ari Järvelän Tampere tulessa 1918 -kirjassa konkretisoituu, millaisen verilöylyn tamperelaiset kokivat runsaan kahden viikon aikana. Kirjassa on noin 250 punaisen, valkoisen ja ruotsalaisen prikaatilaisen kertomusta.