Hyppää pääsisältöön

koululaitos

 • Apinan vuosi - abiturientin rankka ja hullu taival

  14.10.2016 Yle Teema

  Elokuva Ilestä, jonka abivuosi on täynnä kasvukipuja.

  Kertomus Ilestä, jonka abiturienttivuosi on täynnä kasvukipuja ja unelmia. Elokuva perustuu löyhästi Harri Sirolan kohuromaaniin Abiturientti. Kino Suomi torstaina 3.11. klo 22:00

 • 15.9. Kino Suomi: Niilon oppivuodet

  08.07.2016 Yle Teema

  Anarkiaa, pubertetiaa ja märkiä unia abiturientin arjesta.

  Elokuvaharvinaisuus Niilon oppivuodet on anarkistinen kuvaus koulusta ja koululaisista, puberteetista, politiikasta ja ylioppilaskirjoituksista. Oppikirjakuvitukset ja märät unet sekottuvat mustavalkoista ja värikuvaa yhdisteleväksi kollaašiksi.

 • Yksityisin varoin perustetut koulut helpottivat opintielle pääsyä 1950-luvulla

  26.01.2016 Elävä arkisto

  Helsingin Mannerheimintien Yhteiskoulun alkuvaiheita

  Suomen Filmiteollisuuden lyhytfilmi Koulumme syntyvaiheita kertoo Helsingin Mannerheimintien Yhteiskoulun perustamisen vaiheista uuden koulurakennuksen valmistumiseen saakka. Filmi valottaa samalla myös 1950-luvun lopun kouluoloja maassamme.

 • 06.11. Kino Suomi: Niilon oppivuodet

  13.08.2014 Yle Teema

  Elokuvaharvinaisuus Niilon oppivuodet on anarkistinen kuvaus koulusta ja koululaisista, puberteetista, politiikasta ja ylioppilaskirjoituksista. Oppikirjakuvitukset ja märät unet sekottuvat mustavalkoista ja värikuvaa yhdisteleväksi kollaašiksi.

 • Espanjan koululaitos

  07.09.2012 Oppiminen

  Milainen on espanjalainen koulujärjestelmä?

  Espanjan koulujärjestelmää muutettiin 90-luvulla ja pakollisia kouluvuosia tuli kaksi lisää.

 • Itä-Karjalaa suomalaistettiin kouluin ja keskitysleirein

  03.06.2011 Elävä arkisto

  Miehitysalueiden venäläisväestö koki etnistä syrjintää.

  Itä-Karjalan liittämistä Suomeen kaavailtiin jo ennen jatkosodan alkamista. Suomalainen miehityshallinto harjoitti etnistä syrjintää, joka teki alueen venäläisväestöstä alemman luokan kansalaisia.

 • Voidellut koulukuvat: käsikirjoitus

  28.02.2011 MOT

  Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

 • Voidellut koulukuvat

  28.02.2011 MOT

  Kaksi suurta valtakunnallista yritystä kuvaa nykyisin noin 800 000 koulukuvapakettia kaikkiaan miljoonaan nousevasta kouluikäisten joukosta. Jaettavana on parinkymmenen miljoonan euron potti, josta käydään ankaraa kilpailua keinoja kaihtamatta.

 • Korruptiokoulu

  14.02.2011 MOT

  Suomen mainetta maailman vähiten korruptoituneen maana ovat parin viime vuoden aikana syöneet puolue- ja vaalirahoitusskandaalit.

 • Pitäisikö saamelaisilta pyytää anteeksi?

  04.02.2011 Elävä arkisto

  Koululaitos yritti tehdä saamelaisista suomalaisia.

  Suomi tuli Saamenmaahan -elokuva nosti keskusteluun kipeän aiheen saamelaisten pakkosuomalaistamisesta. A-studion toimittaja Katri Makkonen haastattelee ensi-iltatunnelmissa pakkosuomalaistaneen koulun käyneitä saamelaisia.

 • Kansakunnan kalenteri: koulujärjestelmä

  15.10.2009 Elävä arkisto

  Ennen vanhaan lukkarit toteuttivat kirkkolakia ja valvoivat, että kansa oppi lukemaan. Tästä suomalaisuus alkoi viritä. Minkälainen on nykypäivän koulujärjestelmä? Mikä on hyvää ja mikä huonoa?

 • Sketsejä ja perinteitä koulusta

  17.07.2009 Elävä arkisto

  Omat jutut -sarjan osa Koululaisten työmaaperinnettä kertoo tuttuja ja uusia kaskuja pulpettien edestä ja takaa.

 • Luokkajuhla

  16.06.2009 Elävä arkisto

  Kun kymmenen vuotta sitten ylioppilaaksi päässeet ihmiset tapaavat jälleen, nousevat vanhat muistot pintaan. Mutta toisille luokkajuhla voi olla myös uusi alku.

 • Joku tolkku Pisa-juhlissakin

  19.03.2007 MOT

  Poistan aseesta varmistimen aina, kun kuulen, että Suomi on maailman paras siinä tai maailman ykkönen tuossa. Suomi on pieni ja syrjäinen maa, josta on pitkä matka maailman huipulle. Talonpoikaisjärkikin jo riittää sen tajuamiseen, että kärkeen kipuaminen vaatii aivan poikkeuksellisia ponnisteluja tai satumaista onnea.  

 • Pisan vino tulos

  19.03.2007 MOT

  Abiturientit hikoilevat parhaillaan ylioppilaskirjoituksissa. Paljon julkisuutta saaneen Pisa-tutkimuksen mukaan suomalaiset koululaiset ovat maailman ykkösiä. Onko Suomen puhkikehuttu koulu todella maailman paras?

 • Kielenopetusta 50 000 kirjoitusmerkin maassa

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Reportaasi kiinan kielen opiskelusta

  Unto Miettinen tutustuu kiinalaiseen alkeiskouluun vuonna 1951. Ennen kommunistista vallankumousta noin 80 prosenttia kansasta oli luku- ja kirjoitustaidottomia.